Eve Online > Przedpokój

Virtual Democracy

<< < (7/13) > >>

Ellaine:

--- Cytat: "redbart" ---Primo: uwa?am ze teoretyczny komunizm by?by idealny, a zazwyczaj jest beznadziejny, najwy?ej maj? wspólny ry? jak w korei, ale wspólnie te? maj? ma?o
--- Koniec cytatu ---

No dobra, ale co w tym dobrego?

Komunizm dziala tak:

1.budujesz sobie droge do swojego domku (zgodnie z deklaracjami ze chcialbys moc sam dla siebie zrobic droge zamiast czekac az panstwo zrobi to za podatki).
2.klasa robotnicza przychodzi, ciebie i twoja rodzine eksmituje, zsyla na roboty lub rozstrzeliwuje, bo jestes kulakiem i wyzyskiwaczem (masz wlasna droge)
3.Droga razem z domkiem zostaja zarekwirowane na rzecz ludu. Droga zostaje nazwana Draga Ludowa a domek Domem Rewolucji.
4.Droga i domek po 15 latach popadaja w ruine.
5.Klasa robotnicza bierze kredyt od zgnilych kapitalistow na remont drogi.
6.Pieniadze sa marnowane a droga dalej popada w ruine.

Wymien kilka zasadniczych przewag takiego modelu nad naprzyklad zlym liberalnym kapitalizmem, ktory dziala tak:
1.budujesz sobie droge do swojego domku
2.korzystasz z niej.

--- Cytuj ---Secundo: ?apie ju? do?a bo nikt do mnie nie odpisuje z r?banej szkocji
--- Koniec cytatu ---

To ponure, mam nadzieje ze nam (mojemu altowi glownie) pojdzie lepiej, a Tobie wiecej szczescia i cierpliwosci zycze.

--- Cytuj ---Tertio: ultrakapitalizm roxx, g?osuje albo na UPR albo na Demokraci.pl :)
--- Koniec cytatu ---

Demokraci.pl to postkomunisci a UPR jest super, tylko bajkowy :)

--- Cytuj ---Suma sumarum: jak si? kurna zapisa? do takiego luxemburga, albo monaco, mo?e mi powiesz, a jak tam pracowa? i wogóle :P, bo ja nie mam kasy na wpisowe :P; pozatym raczej tam nie popracuje jako informatyk, a p?ace podatki tam gdzie pracuje; czemu mi si? narzuca p?acenie podatków, nei che p?aci? to kurna nie mam przywilejów od pa?stwa i fora z policj?, fora z pogotowiem, sprawdzaj? pesel i mówi?, pan nie ma naszych us?ug, to ja dzwonie po priv pogotowie i przyje?dzaj? 20x lepsz? obs?ug? bo w Prywatnym Zak?adzie Ubezpiecze? si? ubezpieczy?em i mi p?ac?, obecna firma sama mnie ubezpeiczy?a na prywatn? s?u?b? zdrowia, czemu nie na policj? itp....
--- Koniec cytatu ---

Niestety tak nie ma. Gdyby tak bylo, to podatki placiloby kilka emerytek.
Jak jest z migracja dowiesz sie w ambasadzie odpowiedniego kraju. Jest duzo panstw oprocz luxemburga i monako, ktore maja niskie podatki, niekoniecznie jakies przyzerowe, ale niskie.

Rhovana:

--- Cytat: "Ellaine" ---
Komunizm dziala tak:

1.budujesz sobie droge do swojego domku (zgodnie z deklaracjami ze chcialbys moc sam dla siebie zrobic droge zamiast czekac az panstwo zrobi to za podatki).
2.klasa robotnicza przychodzi, ciebie i twoja rodzine eksmituje, zsyla na roboty lub rozstrzeliwuje, bo jestes kulakiem i wyzyskiwaczem (masz wlasna droge)
3.Droga razem z domkiem zostaja zarekwirowane na rzecz ludu. Droga zostaje nazwana Draga Ludowa a domek Domem Rewolucji.
4.Droga i domek po 15 latach popadaja w ruine.
5.Klasa robotnicza bierze kredyt od zgnilych kapitalistow na remont drogi.
6.Pieniadze sa marnowane a droga dalej popada w ruine.
--- Cytuj ---

Ellaine no teraz to pojecha?a? fatalnie. Co to ma w ogóle by?  :?:  :?:  Tobie z z Komunizmem bardzo niepoprawnie kojarzy si? stalinizm i ustroje totalitarne które przyj??y mask? komunizmu, a z prawdziwym komunizmem to nigdy nie mia?y nic wspólnego. Ludzie do jasnej cholery zanim zaczniecie pisa? takie bzdety przy?u?cie sie najpierw troche do historii i poznajcie chocia? troche temat zanim wyg?osicie takie bzdury.
Jak tak dalej pójdzie to sie zaraz okarze ?e Ghandi by? wielkim wojownikie wschodu z coltem za pasem, sombrero na ?ysym ?epku i podk?adaj?cym miny w Lodny?skim metrze.

kapitalizmem, ktory dziala tak:
2.korzystasz z niej.
--- Cytuj ---
zeby poprowadzi? to dalej, wygl?da to tak:
?ona pana burmistrza kupuje wszystkie tereny w okó? twojego domku, po cenach gruntów ornych i mo?esz zdechn?c z g?odu albo czeka? na zrzuty ?ywno?ci, bo to w ko?cu teren prywatny.

?eby? mnie dobrze zrozumia?a Ellaine, nie chodzi mi o obron? komunizmu jako s?usznej drogi, bo si? z ni? osobi?cie niezgadzam, podobnie zreszt? jak z kapitalizmem. Ale nast?pnym razem zanim zaczniesz wyja?ninie czego?, spróbuj zasi?gn?? fachowej wiedzy a nie fanatycznych pismaków. Poza tym obiektywizm znany jest z tego, ?e aby go osi?gn?? tzrba pozna? obie strony problemu. Ja bynajmniej obiektywny nie jestem, ale to ju? moja broszka.
--- Koniec cytatu ---

--- Koniec cytatu ---

--- Koniec cytatu ---

--- Koniec cytatu ---

Ellaine:

--- Cytat: "Rhovana" ---

--- Cytat: "Rhovanna" ---Ellaine no teraz to pojecha?a? fatalnie. Co to ma w ogóle by?  :?:  :?:  Tobie z z Komunizmem bardzo niepoprawnie kojarzy si? stalinizm i ustroje totalitarne które przyj??y mask? komunizmu, a z prawdziwym komunizmem to nigdy nie mia?y nic wspólnego. Ludzie do jasnej cholery zanim zaczniecie pisa? takie bzdety przy?u?cie sie najpierw troche do historii i poznajcie chocia? troche temat zanim wyg?osicie takie bzdury.
Jak tak dalej pójdzie to sie zaraz okarze ?e Ghandi by? wielkim wojownikie wschodu z coltem za pasem, sombrero na ?ysym ?epku i podk?adaj?cym miny w Lodny?skim metrze.

--- Koniec cytatu ---

Realny socjalizm i kapitalizm z autopsji.
Zarzucasz mi ze sprowadzam do stalinizmu. Fajnie, to jak komunizm dzialal za Lenina? Jak za Mao w ChRL? Zadziw mnie przykladami komunistycznych (realnie socjalistycznych w drodze do komunizmu) panstw ktore nie byly totalitarne ani nie orbitowaly wokol totalitaryzmow.

Rownosc klasowa i bezwarstwowosc wynikla z naglego oswiecenia ludu to socjalizm utopijny. Na ten podstawie opiera sie komunizm naukowy, ktory juz zaklada walke klas ktora jest naturalnym zjawiskiem napedzajacym ewolucje spoleczenstw oraz wladze klasy robotniczej.
Ergo, kumunizm nie jest czystym slodkim marzeniem o rownosci klasowej, tylko juz ma wpisany w ideologie rabunek i dyktature proletariuszy. To co sie dzialo historycznie, to nie sa zle realizacje dobrej ideologii. To sa wdrozenia calkiem dobrze zgodne z zalozeniami projektu.
--- Koniec cytatu ---

--- Koniec cytatu ---

redbart:
Komunizm dzia?a tak:

--- Koniec cytatu ---

1. potrzebujesz drogi do domku, nie u?ywasz pieni?dzy, wi?c prosisz s?siadów o pomoc i wspólnie budujecie drogi do wszystkich domków, a pa?stwo tego wcale a wcale nie robi. nie muszisz wogóle p?aci? podatków

--- Cytat: "Ellaine" ---2.klasa robotnicza przychodzi, ciebie i twoja rodzine eksmituje, zsyla na roboty lub rozstrzeliwuje, bo jestes kulakiem i wyzyskiwaczem (masz wlasna droge)
--- Koniec cytatu ---

2. nie przychodzi nie rozsztrzeliwuje tylko wspólnie ?wietuje po wykonaniu wspólnej pracy dla wspólnego dobra

--- Cytat: "Ellaine" ---3.Droga razem z domkiem zostaja zarekwirowane na rzecz ludu. Droga zostaje nazwana Draga Ludowa a domek Domem Rewolucji.
--- Koniec cytatu ---

3. I tak jest nasza wspólna to po co ma by? nam rekwirowana do nas? Jakiej rewolucji, rewolucji nigdy nie by?o tylko pokojowe przemiany mentalne, po co rekwirowac, dla zysku? Zysk jest niepotrzbny bo dzia?amy wspólnie.

--- Cytat: "Ellaine" ---4.Droga i domek po 15 latach popadaja w ruine.
--- Koniec cytatu ---

4.Nie popadaj? bo jak si? pojawi dziura, to s?siad j? naprawi jak ma czas, a jak nie to bierzesz s?si?dk? C i ona ci pomoga j? za?ata?. Dobrzy ludzie, którym pomagasz produkuj? akurat asfalt wi?c ci pomagaj?. Ty im za to pomagasz z komputerem, tak po prostu bo to wspólne i wspólnie trzeba o to dba?.

--- Cytat: "Ellaine" ---5.Klasa robotnicza bierze kredyt od zgnilych kapitalistow na remont drogi.
--- Koniec cytatu ---

5.Kredyty s? nie potrzebne, bo nie ma peni?dzy i ich nie potrzebujesz, potrzebujesz pomocy? Zwo?ujesz przyjació? z ulicy i ci pomagaj?, kiedy? te? im pomo?esz...

--- Cytat: "Ellaine" ---6.Pieniadze sa marnowane a droga dalej popada w ruine.
--- Koniec cytatu ---

6. Droga jest w idealnym stanie, bo ka?dy dba o ni? bo jest ka?dego (jego).

Wymien kilka zasadniczych przewag takiego modelu nad naprzyklad zlym liberalnym kapitalizmem, ktory dziala tak:

--- Koniec cytatu ---

1. sam nie zrobisz tyle i z innymi, zrobisz to wolniej, i trudniej b?dzie ci

2.korzystasz z niej.

--- Koniec cytatu ---

Korzystaj? z niej wszyscy, wi?c si? nie marnuje tylko dla jednego cz?owieka.

--- Cytat: "Ellaine" ---Demokraci.pl to postkomunisci a UPR jest super, tylko bajkowy :)
--- Koniec cytatu ---

Niestety w tym kraju ja nie zauwa?am postkomunistów takich jak Gieremek i Mazowiecki :) (wed?ug ciebie), po prostu widze rozs?dnych ludzi i mniej rozs?dnych i bardziej g?upich. Niestety w polsce najbardziej liberalna partia w parlamencie to SLD (tak, nie platforma, ale SLD). Nie wieolnop patrze? na partie lewica - komuni?ci , prawica - inni, a co z tr?dami narodowo?ciowymi, federacyjnymi, co z gospodark? liberaln? a co z socjaln?, co z chadekami, co z narodowo-chrze?cija?skimi. Nie ma jednej osi. Postkomuna nie istnieje, wi?kszo?? ju? jest m?odych. Dlatego mniej wi?cej g?osuj? na UPR (dobry program) lub SLD (jedyni sensowni ludzie w parlamencie obecnie - za czym ?wiadcz? wska?niki gospodarcze).

Niestety tak nie ma. Gdyby tak bylo, to podatki placiloby kilka emerytek.
--- Koniec cytatu ---

Jak przelewasz z jednego naczynia do drugiego to troche zawsze skapnie na stó?, podobnie z pieni?dzmi przenoszonymi z organów Pa?stwa, im wi?cej tym gorzej.

Jak jest z migracja dowiesz sie w ambasadzie odpowiedniego kraju.
--- Koniec cytatu ---

Irlandia - 50% tax z 2/3 pensji
Kanada - cholerne wizy, patrz ni?ej
Australia - cholerne wizy i ci?zko dosta?, wiza dla specjalistów to 3 lata minimum do?wiadczenia zawodowego, dobry zawód i singiel - nie mam do?wiadczenia.

Pozatym za granic?, je?li nie przez polskie biura poszukiwania pracy ci??ko cokolwiek samemu znale?? przez web portale - ?adna firma nie  b?dzie czeka?a, a? z polski przyleciesz, nie przeprowadzaj?c nawet rozmowy kwalifikacyjnej.

Raan Kern:
Zajmijcie si? lepiej gr? :D
A to przerzuci? do offtopic.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej