Eve Online > Przedpokój

Virtual Democracy

<< < (6/13) > >>

Ellaine:

--- Cytat: "redbart" ---Obywatelstwo to nie wypisanie si? z Pa?stwa, obywatel polski musi mieszkaj?c w szkocji p?aci? podatki. Ja poprosze o wypisanie si? ze struktur pa?stwa...
--- Koniec cytatu ---

Nie musi. Nie posypie ustawami, ale bedac na wylocie wiem mniejwiecej, ze wystarczy udowodnic ze nic wspolnego sie z Polska nie ma (nie bywac tutaj i nie posiadac tu majatku stalego, nie pracowac, nie studiowac etc.).
My w kazdym razie pozbywamy sie mieszkania niedlugo po wyjezdzie (ale wybieramy sie jak sojki za morze - tu jednak nie mozemy narzekac na zle panstwo, to nasze wlasne lenistwo, o, naprzyklad teraz pisze posty na jakims glupim forum zamiast napastowac swoim CV angielskich i irlandzkich pracodawcow.)
Redbart, ty tez sie zatanow kto tak naprawde jest winny temu ze jeszcze nalezysz do tych zlych struktur panstwowych i ile godzin poswieciles na latanie Wolfem czy innym Jaguarem a ile na szukanie pracy na zachodzie czy tez moze wschodzie (skoro uwazasz, ze komunizm jest dobrym systemem). :)

redbart:
Hmm.. np na www.s1jobs.co.uk czy jobmonster.co.uk czy takie tam :P wysylam, narazie wys?a?em z 50 i zero odpowiedzi :P

Hmm.. chodzi mi o to, ?e musisz p?aci? podatki tam gdzie mieszkasz, gdziekolwiek. Nie mo?na np z prywatnej kasy p?aci? policji za ochron?, wykupi? ubezpieczenia zdrowotnego, oszcz?dza? w funduszach na emeryture tylko p?aci? podatki, nie mo?na dawa? na fundusz naprawy dróg, tylko czeka? a? nasze drogi stan? sie <pyk! czary mary> lepsze </pyk! czary mary>.

Obywatelstwo to inna dla mnie sprawa ni? nale?enie do struktur pa?stwa.

Ellaine:

--- Cytat: "redbart" ---Hmm.. np na www.s1jobs.co.uk czy jobmonster.co.uk czy takie tam :P wysylam, narazie wys?a?em z 50 i zero odpowiedzi :P
--- Koniec cytatu ---

Ok, to przepraszam :)

--- Cytuj ---Hmm.. chodzi mi o to, ?e musisz p?aci? podatki tam gdzie mieszkasz, gdziekolwiek. Nie mo?na np z prywatnej kasy p?aci? policji za ochron?, wykupi? ubezpieczenia zdrowotnego, oszcz?dza? w funduszach na emeryture tylko p?aci? podatki, nie mo?na dawa? na fundusz naprawy dróg, tylko czeka? a? nasze drogi stan? sie <pyk! czary mary> lepsze </pyk! czary mary>.
Obywatelstwo to inna dla mnie sprawa ni? nale?enie do struktur pa?stwa.
--- Koniec cytatu ---

Jak nie mozesz jak mozesz?
Mozesz zostac mieszkancem i obywatelem jakiegos panstwa o malych podatkach. Niezaleznie od tego, mozesz sie prywatnie ubezpieczyc, zatrudnic ochrone o zbudowac sobie droge.
Piszesz ze komunizm idealny, ale marzysz o takim ulrakapitalizmie jak ja - co sie tylko da, prywatne, dobrowolne i konkurencyjne :)

Rhovana:

--- Cytat: "marcoos" ---
Ma tyle, co przepis na ciasto i kucharz który je piecze - po prostu zbiór zasad, które nazywasz "manifestem komunistycznym" s? zbiorem mrzonek i z?ych przes?anek do uszcz??liwienia ludzi (np. walka klas, wspólna w?asno?? i nacjonalizacja - czyli uprawnienie z?odziejstwa przez pa?stwo i tzw. bezp?atno??) - skutek tego eksperymentu zawsze ko?czy? si? tragicznie - wi?c gadka w stylu "system dobry ale ludzie ?li" jest g?upi.

ps. proponuje przenie?? ten w?tek do offtopic :)
--- Koniec cytatu ---

hmm tak sobie my?le ?e na tej zasadze to mo?naby doj?? do wniosku ?e win? krowy jest to ?e jej ?ajno ?mierdzi, co jak na mój gust jest dosy? pokr?tne. Jak powiedzia?em komunizm jest systemem utopijnym, ale w ?adnym wypadku nie musi by? nacjonalistyczny jak to sugerujesz, zreszt? w historii renesansowej Italii jest przyk??d dobrze funkcjonuj?cego spo?ecze?stwa komunistycznego, fakt zamkni?tego w kilkuset osobowej grupie zakonników, ale by? to jednak system dzia?aj?cy i sprawnie funkcjonuj?cy. Nie pisz? si? na ocenianie który system jest lepszy czy komunizm, czy socjalizm, czy kapitalizm, bo mnie to gówno obchodzi za przeproszeniem. po prostu jto jest ocena faktów historycznych.

redbart:
Primo: uwa?am ze teoretyczny komunizm by?by idealny, a zazwyczaj jest beznadziejny, najwy?ej maj? wspólny ry? jak w korei, ale wspólnie te? maj? ma?o

Secundo: ?apie ju? do?a bo nikt do mnie nie odpisuje z r?banej szkocji

Tertio: ultrakapitalizm roxx, g?osuje albo na UPR albo na Demokraci.pl :)

Suma sumarum: jak si? kurna zapisa? do takiego luxemburga, albo monaco, mo?e mi powiesz, a jak tam pracowa? i wogóle :P, bo ja nie mam kasy na wpisowe :P; pozatym raczej tam nie popracuje jako informatyk, a p?ace podatki tam gdzie pracuje; czemu mi si? narzuca p?acenie podatków, nei che p?aci? to kurna nie mam przywilejów od pa?stwa i fora z policj?, fora z pogotowiem, sprawdzaj? pesel i mówi?, pan nie ma naszych us?ug, to ja dzwonie po priv pogotowie i przyje?dzaj? 20x lepsz? obs?ug? bo w Prywatnym Zak?adzie Ubezpiecze? si? ubezpieczy?em i mi p?ac?, obecna firma sama mnie ubezpeiczy?a na prywatn? s?u?b? zdrowia, czemu nie na policj? itp....

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej