Śmietnisko > Off Topic
Brexit stał się faktem
BAMBO:
chcesz mi powiedzieć ze w żadnym innym kraju za przewlekłe zapalenie trzustki, kardiomiopatia, marskość wątroby nie dostaje sie renty ? a może jest to weryfikowane z jakich powodów ktoś zapadł na te choroby i na tej podstawie rozdaje się pieniądze ?
oczywiście nie jestem za totalnym rozdawnictwem i 500+ na dziecko w kraju w którym zarabiasz 1200zł za często przepracowanie 12h dziennie + czasy dojazdów do pracy , możne jest nierozsądne, ale już się ciesze na myśl o tym jaki będzie bunt kiedy w kasie zabraknie na to pieniędzy i ludzie wyjdą na ulice by upomnieć się o swoje ;] wtedy coś się zmieni
co do efektu gapowicza "free rider problem" to tacy zawsze istnieli i będą istnieć i pewnie po co mam pracować za 1200 i ponosić koszty dojazdu skoro za 3jke dzieci dostane 1500zł ?:d - prosta matematyka i niestety moim zdaniem to właśnie ci którzy umieją lepiej rozporządzać swoimi finansami powinni dbać o to by nie opłacało się być gapowiczem... zwykle jest tak ze jeśli coś się nie opłaca to się tego nie robi- myślę ze 90% społeczeństwa to rozumie.
Qlko1:
Czyli ja umiejąc rozporządzać swoimi finansami mam dbać o to, żeby patol nie dostał z mojego podatku 500 na dziecko? Mogę chyba tylko przestać płacić podatki.
Jakakolwiek sytuacja w której masz dostać pieniądze za darmo jest poronionym pomysłem. Wpływy do budżetu nie spadają z nieba, trzeba je wypracować. Rozając kasę wypychasz ludzi z aktywności zawodowej, tym samym zmniejszasz wpływy do budżetu i obciążasz go dodatkowo zapomogami.
Wysłane z mojego GT-I9001 przy użyciu Tapatalka
BAMBO:
--- Cytat: Qlko1 w Lipiec 07, 2016, 11:26:23 ---Czyli ja umiejąc rozporządzać swoimi finansami mam dbać o to, żeby patol nie dostał z mojego podatku 500 na dziecko? Mogę chyba tylko przestać płacić podatki.
--- Koniec cytatu ---
nie chodziło mi konkretnie o ciebie ale o kogoś kto może to zrobić :) i ktoś go pilnuje by to zrobil (wyborcy)
Sprowadzając państwo do modelu rodziny. Wcale nie chciałbym żeby załóżmy w mojej dużej 7 osobowej rodzinie wyjebać mojego brata z domu bo za dużo pije i jest trochę leniwy i zabrać mu kasę na finansowanie leczenia pomimo iz w rodzinie raczej mało się zarabia a jedynie jeden z braci ma sensowne stanowisko z mega zarobkami. na pewno chciało by mu się pomoc jakoś wyjść z dołka i może nie rybka (500+) a bardziej wędka.
Wiem ze patol to nie rodzina ale teoretycznie mieszkamy pod jednym dachem PL- jeździ po twoich drogach, czasami mija Cie w drzwiach supermarketu i takie tam :)
Poza tym kiedy nierówności społeczne rosną- czyli brak rozdawnictwa , kończy się tym ze patole wchodzą z butami do domu i biorą co chcą.
Qlko1:
Znaczy powinienem zamknąć mordę i grzecznie płacić na pijaczka, bo mi zrobi wjazd na chatę... Boskie :D
Zasługujesz na pomoc kiedy pracujesz i płacisz podatki.
Zasługujesz na pomoc, kiedy nie jesteś w stanie pracować z powodów zdrowotnych.
Nie zasługujesz na pomoc za sam fakt swojej próżnej egzystencji. A już na pewno nie za sam fakt skutecznego używania swoich narządów płciowych.
Nie przemawiają do mnie kryteria, a nie sam fakt świadczenia pomocy.
Wysłane z mojego GT-I9001 przy użyciu Tapatalka
FITTIpalti:
Nikomu nie życzę ale przypuśćmy że kulko by sobie zjadł jajecznice z pieczarek i trafił by się tam 1 sromotnik i zjebała by mu się wątroba i wylądował by na pól roku do szpitala i zawalił by kontrakt a kontraktor by podał go do sądu i dojebał tak karę że na raz z mądralińskiego biznesmena stał by się patolem to co by powiedział na te 500+ ?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej