Śmietnisko > Off Topic
Brexit stał się faktem
Dormio:
--- Cytat: GlassCutter w Lipiec 06, 2016, 14:33:53 ---Czyli będziemy sobie wytykać liczbę mnogą/pojedynczą?
--- Koniec cytatu ---
Nie chodzi o to czy będziemy wytykać liczbę mnogą, czy pojedynczą, ale przytoczone przez Ciebie liczby nawet nie wspierają Twojej tezy - zmniejszający się przyrost (ujemny) chyba nie uważasz za efekt sensowneg (Twoim zdaniem) projektu ?
--- Cytat: GlassCutter w Lipiec 06, 2016, 14:33:53 ---Nie zwykłem dyskutować z danymi dostępnymi publicznie, a wskazują jednoznacznie na to że becikowe przyczyniło się do wzrostu demograficznego.
--- Koniec cytatu ---
A może nie becikowe tylko fakt, że poprzedni rząd wprowadził (skutecznie) trzylatki do przedszkoli (co w przypadku mojego pierwszego syna nie było możliwe, bo przedszkola miały miejsca dla 4-5-6-cio latków), a jednocześnie szcześciolatki przeniósł do szkoły. W efekcie te osoby miały się pojawić na rynku pracy wcześniej ! Efektem tej reformy miało być więcej pieniędzy na emerytów. Tego oczywiście nikt nie zauważa, bo ważniejsze były prostesty Elbanowskich niż sensowne wyjaśnienie reformy. W efekcie mamy "dobrą zmianę": brak miejsc dla trzylatków w przedszkolach, pierwsze klasy dla 7-mio latków, późniejszy start pracy zawodowej.
--- Cytat: GlassCutter w Lipiec 06, 2016, 14:33:53 ---Nie popieram pisu, staram się znaleźć JAKIKOLWIEK przejaw myśli w tym szaleństwie.
--- Koniec cytatu ---
Zdobyć władzę - WSZELKĄ i za wszelką cenę - najlepiej absolutną władzę. Tylko to jest myślą przewodnią wszystkich tych zmian.
--- Cytat: GlassCutter w Lipiec 06, 2016, 14:33:53 ---Problem z zatrudnianiem kobiet dotyczy ich przywilejów.
--- Koniec cytatu ---
Szczerze ? Wolę dobrze wybrać nie patrząc na płeć. Znam szereg kobiet, które jeszcze na tydzień przed porodem chodziły na spotkania/negocjacje z klientem i takie które pomimo macierzyńskiego odpowiadały na maile i odbierały telefony. Znam też takich facetów, którzy co 2-3 lata zmieniają pracodawcę, bo u poprzedniego brak wyników. Znam też takich facetów co robią tylko niezbędne minimum i to pomimo tego, że mają i umiejętności i możliwości zrobienia więcej niż się od nich oczekuje.
Wiesz jaki jest efekt który JUŻ widzę bezpośrednio w swojej okolicy ? Nagle w żadnym z warzywniaków nie ma pracującej Polki - jeszcze kilka miesięcy temu tylko w jednym (na 6 w których kupuję !) pracowała Ukrainka, teraz w każdym z nich jest "imigrantka" (nie chcę wyrokować czy wszystkie te panie są Ukrainkami, czy może któraś jest z Białorusi, Litwy, czy Kazachstanu).
--- Cytat: GlassCutter w Lipiec 06, 2016, 14:33:53 ---Nie stać nas również na utrzymywanie 10 milionów emerytów w przyszłości, ktoś na nich będzie musiał pracować.
--- Koniec cytatu ---
Mamy sporą rzeszę rodaków żyjących poza Polską - im można zaproponować sensowne warunki powrotu, a co obecnie dostają ? Kartę Polaka, i 12 miesięczny (chyba 12) kurs doszkalający z j. polskiego.
Możemy stworzyć program integracyjny dla tych którzy jako imigranci się b.dobrze integrują (by nie szukać przykładów daleko - możemy się wzorować na programach niemieckich, gdzie dzieci imigrantów mają przywileje i są chronione przed "zwyczajami" obcymi dla Niemiec, gdzie prawo wymaga by rodzice - imigranci - publicznie rozmawiali w j. niemieckim, gdzie takie rodziny mają kuratorów, itd.). Wieści mam z pierwszej ręki - moja kuzynka wyszła za Niemca.
--- Cytat: GlassCutter w Lipiec 06, 2016, 14:33:53 ---Gość który ogarnia w komputer coś więcej niż przeciętny nauczyciel informatyki nie pracuje w szkole :)
--- Koniec cytatu ---
Myślisz, że w większych miastach jest lepiej ? Kuriozum tej sytuacji polega na tym, że kurs (online !!!) i materiały dla nauczycieli są bezpłatne. Nauczyciel (bez przygotowania programistycznego) może się nauczyć Scratch-a w przeciągu 2 tygodni !
--- Cytat: GlassCutter w Lipiec 06, 2016, 14:33:53 ---Ciebie nie, ludzi z mojego rodzinnego miasta już szybciej.
--- Koniec cytatu ---
Z mojego rodzinnego miasta tak jak i mnie też nie przekonują. Mój brat (38 lat) ożenił się ponownie (pierwsza umarła na raka), z pierwszego małżeństwa ma 3 dzieci, druga żona ma 27 lat (są od 1,5 roku małżeństwem) - ani myśli zachodzić w ciążę. Próbuje znaleźć pracę. Próbuje, ale wszędzie mur - bo pani pójdzie na macierzyńskie. Mieszka na wsi, tuż obok miasto 70k mieszkańców, kolejne - to jedna z najbogatszych gmin w Polsce. Co ważniejsze - brat ma własny dom i ograniczenie nie stanowią warunki lokalowe. Problemem jest to, że nie ma żłobka, do przedszkola ma 6km, najmłodszy syn ma w nim miejsce jedynie dlatego, że ojciec samotnie utrzymuje (utrzymywał w momencie przyjęcia) rodzinę.
--- Cytat: Isengrim w Lipiec 06, 2016, 15:28:31 ---Dormio - kompletnie mnie nie zrozumiałeś. Uważam program 500+ (i "projekty" typu "mieszkanie+", socjalne obietnice wyborcze, etc.) - za sensowne, bo adresują troski - jak widać - prawie połowy społeczeństwa, która nagle przestała słyszeć od władzy (realnej, czy też np. utożsamianych z władzą mediów) "skoro żyjecie w Pipidówie Dolnej i zarabiacie 1200 złotych miesięcznie na dzieło jako przykręcacz śrubek w Januszex & Szwagier spułka jawna, to znaczy że jesteście leniwymi roszczeniowymi nierobami, omnonomnom pyszne te ośmiorniczki". To był totalnie zaniedbany obszar i w pędzie do nowoczesności niestety olany przez "elity" (tak, sam sie do nich w pewnym sensie zaliczam).
--- Koniec cytatu ---
Zrozumiałem chyba dość dobrze. Wg Ciebie ich sensowność to po prostu wymóg polityczny. Wszystkie te projekty są populistyczne - ich celem nie jest ulżyć "w zaniedbanych obszarach", a zdobyć głosy. Co z tego, że dostają 500+, jak zabiera im się więcej w akcyzie (paliwa, alkohol i papierosy), utrzymuje wyższy VAT i niższe progi podatkowe, oraz kwotę wolną. Tego ludzie nie widzą, bo działa magia liczb - nie zauważysz, że coś zdrożało o 1-2 PLN pomimo, że tak kwota wydawana wielokrotnie w miesiącu daje kilkadziesiąt PLN. Obietnic było wiele, zrealizowali JEDNĄ, a w pakiecie dostaliśmy (póki co): podatek bankowy, walkę o podatek handlu wielkobszarowego, reformę szkolnictwa. O całej reszcie szkoda nawet gadać, ale też i mniej jest efektem 500+, a bardziej potrzeb elektoratu (np. nepotyzm).
Qlko1:
Znaczy Glassu ja zapieprzam i płacę podatki po to, żeby ktoś stwierdził "pierdole nie robie, tyle mi wystarczy". Ta, podoba mi się.
Wkurwia mnie, że za moje podatki kupuje się głosy najmniej produktywnej części społeczeństwa. Żeby chociaż próbowali kupić mój głos...
Wysłane z mojego GT-I9001 przy użyciu Tapatalka
BAMBO:
demokracja - ci którzy mają większość liczą się bardziej.... po za tym im mniej wykształcone społeczeństwo i uzależnione od tego co im "spadnie z nieba" tym łatwiej nim kierować ( pomimo że często ci najbardziej się awanturują)
ale akurat 500 + mi sie podoba, ma swoje plusy i minusy ale moze nauczy polaków ze mozna od rządzących wymagać spełniania obietnic wyborczych :) bo na razie to byliśmy jak cielaczki naobiecywali i mieli w uju... a my uszy po sobie i dalej na pastwisko....
[VIDE] Herezja:
@Bambo w tym problem, że tak naprawdę nikt nigdy nie bierze chyba poważnie obietnic wyborczych. Najgorsze jest to, że najgłupszą z obietnic realizują. Kolega Glass i Ty jesteście jedynie zadowoleni z tego, że coś zostaje rozdane. Socjalizm Wam w głowie a już w szczególności Glasowi. Wszystkim po równo nawet menelowi, który nigdy nie przepracował godziny w swoim życiu.
Swoją drogą Polska jest jedynym krajem na świecie gdzie alkoholizm jest uważany za chorobę i są z tego tytułu przyznawane pieniądze
Cytat z jednej ze stron w sieci.
///Przewlekły alkoholizm, jeśli nie powoduje dodatkowych schorzeń, nie może być podstawą ubiegania się o rentę.
Jeśli jednak skutkiem alkoholizmu są takie choroby, jak np. przewlekłe zapalenie trzustki, kardiomiopatia, marskość wątroby to można starać się o rentę. W tym przypadku zaświadczenie o stanie zdrowia wydaje internista lub lekarz rodzinny.
Ponadto, jeśli ojciec leczy się psychiatrycznie, to ta choroba może być powodem niezdolności do pracy i renty. Informacje na ten temat powinien uzyskać od psychiatry prowadzącego leczenie, który w razie potrzeby powinien wydać mu zaświadczenie do celów rentowych.///
Z tego cytatu wynika, że żulek zapewne z upływem lat na pewno nabawił się jakiejś z wymienionej wyżej dolegliwości i będzie miał spore szanse na pieniądze na bycie dalej żulem .
No Panie perpetum mobile. Samo się napędza ];)
Qlko1:
Bambo poczytaj sobie w necie o "free rider problem".
Wysłane z mojego GT-I9001 przy użyciu Tapatalka
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej