Śmietnisko > Off Topic
Brexit stał się faktem
Isengrim:
Dormio - kompletnie mnie nie zrozumiałeś. Uważam program 500+ (i "projekty" typu "mieszkanie+", socjalne obietnice wyborcze, etc.) - za sensowne, bo adresują troski - jak widać - prawie połowy społeczeństwa, która nagle przestała słyszeć od władzy (realnej, czy też np. utożsamianych z władzą mediów) "skoro żyjecie w Pipidówie Dolnej i zarabiacie 1200 złotych miesięcznie na dzieło jako przykręcacz śrubek w Januszex & Szwagier spułka jawna, to znaczy że jesteście leniwymi roszczeniowymi nierobami, omnonomnom pyszne te ośmiorniczki". To był totalnie zaniedbany obszar i w pędzie do nowoczesności niestety olany przez "elity" (tak, sam sie do nich w pewnym sensie zaliczam).
"Dzieciogenność" 500+ jest i dla mnie, i dla PiSu całkowicie nieistotna. Oczywiście, że to program kupowania poparcia za pieniądze, ale jego skuteczność jest tak piorunująca, bo właśnie po raz pierwszy od 25 lat tacy ludzie z Pipidówy Dolnej mają poczucie "O kurwa, wadza coś dla nas robi!"
GlassCutter:
--- Cytat: Isengrim w Lipiec 06, 2016, 15:28:31 ---Dormio - kompletnie mnie nie zrozumiałeś. Uważam program 500+ (i "projekty" typu "mieszkanie+", socjalne obietnice wyborcze, etc.) - za sensowne, bo adresują troski - jak widać - prawie połowy społeczeństwa, która nagle przestała słyszeć od władzy (realnej, czy też np. utożsamianych z władzą mediów) "skoro żyjecie w Pipidówie Dolnej i zarabiacie 1200 złotych miesięcznie na dzieło jako przykręcacz śrubek w Januszex & Szwagier spułka jawna, to znaczy że jesteście leniwymi roszczeniowymi nierobami, omnonomnom pyszne te ośmiorniczki". To był totalnie zaniedbany obszar i w pędzie do nowoczesności niestety olany przez "elity" (tak, sam sie do nich w pewnym sensie zaliczam).
"Dzieciogenność" 500+ jest i dla mnie, i dla PiSu całkowicie nieistotna. Oczywiście, że to program kupowania poparcia za pieniądze, ale jego skuteczność jest tak piorunująca, bo właśnie po raz pierwszy od 25 lat tacy ludzie z Pipidówy Dolnej mają poczucie "O kurwa, wadza coś dla nas robi!"
--- Koniec cytatu ---
Teraz to już sugerujesz że w pipidówie Dolnej mieszka sama patologia, ale i tak jest to postęp bo w końcu zauważasz że poza Warszawą i kilkoma największymi miastami mieszka jeszcze 30 milionów ludzi. Oni byliby szczęśliwsi gdyby mogli pracować w tym Januszexie bo chcą, a nie bo muszą bo to jeden z bardzo niewielu pracodawców w regionie. Przyjaźniejsze prawo, przyjaźniejsze podatki -> więcej firm, większa i zdrowsza konkurencja -> lepsze warunki pracy dla każdego. Oczywiście można pominąć 2 pierwsze kroki i przymusić nowymi przepisami...
Dux:
Tak jeszcze mała uwaga.
Przywołany okres przyrostu naturalnego obejmował okres on stycznia do kwietnia br. Od tego roku chyba jest dopiero 500+.
Przyrost naturalny liczy się uwzględniając dzieci urodzone, a nie ciąże. Ciąża trwa 9 miesięcy. Wybory było w październiku 2015 r. 9 miesięcy do października to lipiec. Licząc od uruchomienia 500+ to pewnie wrzesień lub październik br. Ciężko raczej zakładać, że ludzie robili dzieci prorokując, że wygra PiS i wprowadzi 500+ >:D
[BU FU] Karas:
jak to nie.
Tak serio, to imo caly ten program to patola. Sluzy do produkowania lumpenproletariat i patoli nizin spolecznych. Sorry, ale mam nadzieje, ze NIKOGO normalnego nie zachecilo to do wyprodukowania dzieciaka, a jesli tak to wspolczuje bystrosci przeciekajacej wody ze spuczki do kibla. pisy srisy czy inne qrwy dzis sa, jutro ich i ich zjebanych programow nie ma, a dzieciak pozostaje, dlugo, bardzo dlugo. Przeciez to jest tak oczywiste, ze nawet nie trzeba o tym pisac. Za to bardziej martwi mnie sposob finansowania tego gowna. Zaraz rozkradna resztki ofe, ale za rok za 2 lata nie bedzie juz z czego krasc i co? co dalej? z emerytur z nowych podatkow?, a moze jakis nowy ciekawy rzadowy pomysl wejscia na konta bankowe i nacjonalizacje w wielkim stylu?. Ehhh dlaczego musimy brnac zawsze w jakies skrajne niedojebania? z jednej strony apodyktyczne pisiorki, z 2 niedojebane po n. i jakies polsmieszne pedalskie kody.
jak zyc>?
Qlko1:
I tylko Karaś na tym forum wie, jak dobrze wybrać. :D
A na poważnie, 500+ to wyrzucenie do kosza naprawdę sensownego rozwoju polityki pomocy społecznej. Znów rozdaje się kasę bez jakiejkolwiek kontroli.
Kolejna kwestia jest taka, ze PIS nic ludziom nie daje. Moja mama co roku organizuje kolonie letnie dla dzieciaków ze wsi. Dofinansowanie zawsze było spore, biedniejsi rodzice mogli spokojnie pozwolić sobie na wysłanie dziecka na ciekawy wyjazd. W tym roku dotacje zostały przykręcone. Jak to umotywowano? "Rodzice dostali 500+, niech sami płacą." Jeśli ktoś myśli, że dostał od PISu coś ekstra, to jest ciężkim idiotą.
Co do przedszkoli i żłobków, niedługo pojawi się u mnie dziecko (pierwsze). Gdy będzie miało roczek, mama wróci do pracy. Ja 500 nie dostanę, a na żłobek wydam 1500 miesięcznie. Zaczynamy się zastanawiać nad sensem powrotu żony do pracy, po opłaceniu żłobka wyjdą jakies grosze, to niech dzieciak przynajmniej ma mamę blisko. Wolę, żeby państwo wcześniej zapewniało miejsce w placówce państwowej, tak jak ma to w obowiązku od 4? roku życia dziecka. Nie wypycha to matek z rynku pracy i zapewnia "dżastinowi" rozwój z rówieśnikami (zamiast 50 cali plazmy rodzicom).
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej