Eve Online > Dyskusje ogólne
CCP oferuje powrot do EVE na 10 dni za 1 euro...To se ne vrati ?
Dziobak:
etam pierdzielicie pany gupoty widziałem te wilekie wszystkie rzeczy i sie nimi nawet bawiłem na sisi dalej uważam że to shit, a ci co twierdzą inaczej to sie poprostu jeszcze nie zgrali w tą gre i tyle
Nosum Hseebnrido:
--- Cytat: [MNCT] Deaell Portt w Marzec 23, 2016, 11:15:31 ---Dziekuje Rainbow i o taka odpowiedz mniej wiecej mi chodzilo. Ja mam 2h dziennie na kompa wiec statystyki mialem na mysli http://eve-offline.net/?server=tranquility - 5 lat i widac wyraznie, ze jeszcze rok temu logowalo sie 40k kont to tak teraz 40k jest nieprzekraczane. Wiadomo, ze topic zalozylem , zeby sie dowiedziec od zrodla jak jest w evce bo jak sie gra to sie to wie, a czytajac fora to....EVE is dying..
--- Koniec cytatu ---
Ja przestałem się regularnie logować kiedy wprowadzili nielimitowaną kolejkę skilli, ale dalej utrzymuje konto. Wydaje mi się że jest więcej graczy którzy z różnych powodów są mniej aktywni w grze, ale to nie jest równoznaczne z tym że CCP mniej zarabia, podupada i tnie koszty. Polska jest takim dziwnym krajem gdzie 15€ to dla kogoś dniówka.
Nie wiem jak jest z tymi małymi statkami, bo się nie loguje. Jeżeli faktycznie jest teraz więcej małych statków na gridzie to między innymi dlatego, że jakiś czas temu CCP znerfiło warp speed w zależności od wielkości statku, wprowadziło kilka klas nowych małych statków i zlikwidowało medical clons - te zmiany między innymi sprawiły że gra wydaje się bardziej dynamiczna i zaludniona. Wydaje mi się że dwóm solo graczom we fregatach łatwiej jest się znaleźć w regionie niż BS'ą.
[NAUKE] Son of Rainbow:
--- Cytat: Gaavrin w Marzec 23, 2016, 13:01:43 ---A co do śmierci EVE, to przed powrotem też miałem takie wrażenie, jak patrzyłem na statystyki serwera itp. Faktycznie Polaków w EVE jakby mniej, ale to raczej wina kursu PLN do EUR i DOL.
--- Koniec cytatu ---
Powody IMHO odnośnie mniejszej liczby graczy są 3:
1. Graczy nie ma mniej jednak przez to, że kanały językowe po za oficjalnymi EVE są teraz niewyszczególnione w channels mniej osób trafia i komunikuje się np na trollishu. Jednego do akademii zrekrutowałem tylko i wyłącznie dlatego bo robiłem kolejnego toona i pierwsze co po zalogowaniu zobaczyłem na localu "jest tu jakiś Polak?"
2. Tutaj trzeba podziękować zjebokorpom i jednemu alliance. Pakowanie na siłę 1-2 tygodniowych graczy do nulla, WH czy do korpow które oferują "robimy wszystko i możesz u nas robić wszystko po trochu". Co do pakowania ludzi na siłę jest pewien ally, którego nie szanuję za to z całego serca i otrzymałem ofertę dołączenia chyba na każdego mojego alta. Powinni go już dawno zakopać bo od lat krwawi i zdechnąć nie może. Co do innych, są korporacje które kształcą:
a) organizacje bojowe, które uczą od flot a nie od solo. Więc po np. roku gry koleś, który u nich był nie jest samodzielny i tracąc ekipę odchodzi z gry.
b) organizacje - robimy wszystko - po roku gry koleś kopie, lata 4 rasami weapon upgrades nie ma nawet na V nie mówiąc już o AWU i nie potrafi nic dobrze zrobić i nagle jorgnie się, że może zarobić tyle co wyspecjalizowany 3 miesięczny toon. Ragequit
c) górników na siłę by odkupować od nich minsy taniej i pakować w produkcję czy sell.
3. Pytania nowego w stylu - co chcesz robić w EVE?. Uwierzcie 90% po roku nie wie co chce robić albo odpowie kopać bo od tego trzeba zacząć... nigdy nie zadaje tego pytania. Daje mu jednak prostą instrukcje - skille bojowe, gallente albo caldari. Będziesz robił np eksplorację, anomki, jeśli dojdziesz do nas to jeszcze FW i jak się dobrze ogarniesz za miesiąc będziesz mieć 2 konto po industry/mining/PI etc. a wszystko opłacisz za iski jeśli chcesz. Taki zostanie jeśli w miesiąc się ogarnie. Tak, są nieliczne wyjątki - 1 na 20-30 graczy, których można spokojnie puścić z 1-2 poradnikami i sami się ogarną. Ale to wyjątki.
Oczywiście ktoś się odezwie, że gra jest po to by sprawiać przyjemność. Owszem jednak to co robisz w eve i jakie decyzje podejmujesz często ich wynik i owoce bądź baty zbierasz miesiącami.
--- Cytat: Gaavrin w Marzec 23, 2016, 13:01:43 ---27 kwietnia wchodzi EVE Citadel. Nie przesądzam, czy będzie to najbardziej zajebisty dodatek do EVE (najlepszym do tej pory jest według mnie cały czas Apocryfa, ta co dodała WH), ale na pewno po tej dacie nic nie będzie już w EVE takie samo jak przedtem, i na pewno nie będzie gorsze.
--- Koniec cytatu ---
To jest już podejście indywidualne. Ten dodatek w moim życiu online kompletnie nic nie zmieni bo nadal będę siedział w low, od moon'ów trzymać się będę z daleka a do capsla i tak nie wsiądę bo obskoczą mnie muszki. A co do Apocryfy to bardzo dobrze pamiętam jak ponad tydzień EVE działała w kratkę i było zaaajeeebiście :D.
--- Cytat: Nosum Hseebnrido w Marzec 23, 2016, 18:22:30 ---Ja przestałem się regularnie logować kiedy wprowadzili nielimitowaną kolejkę skilli, ale dalej utrzymuje konto. Wydaje mi się że jest więcej graczy którzy z różnych powodów są mniej aktywni w grze, ale to nie jest równoznaczne z tym że CCP mniej zarabia, podupada i tnie koszty. Polska jest takim dziwnym krajem gdzie 15€ to dla kogoś dniówka.
--- Koniec cytatu ---
Graczy nie jest mniej. Uważam, nawet że jest ich więcej mimo tego, że statystyki pokazują mniej. Już nie można tak multiboxować jak kiedyś i poznikało duuuużo toon'ów, które kopały na 10-20 kont naraz. Zatem ilość online spadła, dochód CCP także spadł jednak nowa szefowa CCP postawiła na jakość a nie na ilość i zarobek. Chwała, oczywiście co jakiś czas coś spieprzą ale imho jest lepiej i już nie narzekam, że jest zbyt przyjaźnie jak kiedyś.
Soulscream:
--- Cytat: [CIALO] Rainbow Child w Marzec 24, 2016, 04:03:42 ---Graczy nie jest mniej. Uważam, nawet że jest ich więcej mimo tego, że statystyki pokazują mniej. Już nie można tak multiboxować jak kiedyś i poznikało duuuużo toon'ów, które kopały na 10-20 kont naraz. Zatem ilość online spadła, dochód CCP także spadł jednak nowa szefowa CCP postawiła na jakość a nie na ilość i zarobek. Chwała, oczywiście co jakiś czas coś spieprzą ale imho jest lepiej i już nie narzekam, że jest zbyt przyjaźnie jak kiedyś.
--- Koniec cytatu ---
Czekaj czy Ty chcesz fakt statystyczny pokonać swoim "wydaje mi się" . Jebłem. Eve jest na równi pochyłej, co potwierdzają statystyki z serwera od lat. Eve jest produktem niszowym (nie ma konkurencji), gdzie stagnacja i brak pomysłów co zrobić by przyciągnąć nowych graczy jest widoczna jak na pierwszej dłoni. Tak samo jak pewne osoby winszują śmierć eve tak samo pojawią się osoby które będą zaciekle bronić.
p.s jak Ty myślisz, że nie chodzi o dochód w biznesie to ja nie wiem co myślec.
[NAUKE] Son of Rainbow:
--- Cytat: Soulscream w Marzec 24, 2016, 08:31:04 ---Czekaj czy Ty chcesz fakt statystyczny pokonać swoim "wydaje mi się" . Jebłem. Eve jest na równi pochyłej, co potwierdzają statystyki z serwera od lat. Eve jest produktem niszowym (nie ma konkurencji), gdzie stagnacja i brak pomysłów co zrobić by przyciągnąć nowych graczy jest widoczna jak na pierwszej dłoni. Tak samo jak pewne osoby winszują śmierć eve tak samo pojawią się osoby które będą zaciekle bronić.
p.s jak Ty myślisz, że nie chodzi o dochód w biznesie to ja nie wiem co myślec.
--- Koniec cytatu ---
Oczywiście, że jest produktem niszowym i chodzi o zarabianie hajsu. Było gorzej, wybrano nową szefową CCP, której decyzją było bardzo szybkie uwalenie multiboxa. Wtedy właśnie online spadł poniżej 40k. Bawi mnie zawsze pojmowanie gro społeczeństwa na podział na coś białego i czarnego ale by wejść w odcienie szarości trzeba mieć trochę takich komórek ;).
Ilość zmiennych wpływająca na ilość graczy jest pokaźna i tutaj moglibyśmy sobie wymieniać chociażby te, nie związane bezpośrednio z EvE a pośrednio.
Ukrócenie multiboxa uzdrowiło sytuację i zmniejszyło dochody. By odzyskać część wpływów pojawiły się pierdyliardy skinów za aurum oraz injectory ... za aurum ... taki model biznesowy.
EvE nie jest grą, która będzie istnieć jeszcze 100 lat ale ma jeszcze przed sobą kilka dobrych lat z poważnym online.
Jednocześnie EvE nie jest trudna, jednak jest skomplikowana. Społeczeństwo idiocieje, trudno pozyskać taką rzeszę młodych ludzi, którzy zaczynają zabawę na poważnie z MMO by przekonali się do takiego tytułu.
Jednocześnie nowe patche, nowe możliwości zabawy w EvE odświeżają ją. Proces zwiększenia online to długofalowa droga przy tak starym tytule.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej