Śmietnisko > Off Topic
Czy rząd rujnuje kraj?
CATfrcomCheshire:
No spoko, jezeli te 50kg zdjec rekopisow i ORYGINALNYCH teczek (nie odpisow, do pracy z ktorymi byl przyzwyczajony do tej pory IPN) okaze sie falszywkami, to chyle czola przed kunsztem Sluzby Bezpieczenstwa PRL, ze tez im sie chcialo tak masowo produkowac falszywki na powielaczach, i jeszcze wypelnic nimi szafe wdowy po Kiszczaku. Gdyby stary general mial jaja, to by to przed smiercia zakopal zeby nie robic niepotrzebnej zadymy, ale widocznie za bardzo sie bal i za duzo mial na sumieniu, zeby bac sie tylko smierci. Wiec trzymal do ostatniego momentu, a tu pyk - wdowa otwiera szafe, i trup wypada. Takie sa wlasnie skutki braku dekomunizacji, ktora firmowal swoim nazwiskiem Lech Walesa. Takie trupy teraz beda wypadac, jest tego wiecej, np. w zbiorze zastrzezonym IPN.
[NAUKE] Son of Rainbow:
--- Cytat: CATfrcomCheshire w Lutego 17, 2016, 15:37:46 ---No spoko, jezeli te 50kg zdjec rekopisow i ORYGINALNYCH teczek (nie odpisow, do pracy z ktorymi byl przyzwyczajony do tej pory IPN) okaze sie falszywkami, to chyle czola przed kunsztem Sluzby Bezpieczenstwa PRL, ze tez im sie chcialo tak masowo produkowac falszywki na powielaczach, i jeszcze wypelnic nimi szafe wdowy po Kiszczaku. Gdyby stary general mial jaja, to by to przed smiercia zakopal zeby nie robic niepotrzebnej zadymy, ale widocznie za bardzo sie bal i za duzo mial na sumieniu, zeby bac sie tylko smierci. Wiec trzymal do ostatniego momentu, a tu pyk - wdowa otwiera szafe, i trup wypada. Takie sa wlasnie skutki braku dekomunizacji, ktora firmowal swoim nazwiskiem Lech Walesa. Takie trupy teraz beda wypadac, jest tego wiecej, np. w zbiorze zastrzezonym IPN.
--- Koniec cytatu ---
Dekomunizacja była częściowa. Zresztą słowo - komunizm, mieliśmy 2-3 lata góra dale był socjalizm tylko betonowy. Wracając, oczywiście mogliśmy zrobić pełną dekomunizację jak w Rumunii i Jaruzela tak jak Ceaușescu rozstrzelać, zabrać posady wszystkim z partii a następnie obserwować nowowybranych ojców narodu, którzy muszą sobie poradzić z masowym głodem w państwie. Jeśli ktoś pamięta początek lat 90tych to zapewne przypomni sobie masę Rumunów na naszych ulicach.
Można to także zrobić jak w Kongo. Po zmianie władzy jak dobiegłeś do cukrowni to była Twoja. Też szczytnie ... Problem polega na tym, że jakieś może 4-5% społeczeństwa jest w stanie czymś kierować, 0,2% to genetyczni liderzy. Tą tezę także można sprawdzić w EVE - ilu jest ludzi, którzy chociażby nadają się na odpowiedzialnego dyrka czy FC nie mówiąc już o CEO.
Skutkiem niepełnej demokomunizacji jest to, że się wszystko nie rozpie*doliło w drobny mak. A to, że jak Lechu doszedł do władzy zamknął od razu wydział przestępstw gospodarczych w policji a to już inna sprawa.
Co do naszych służb, to działały jak działały i możliwe, że porobili. Kreatywne chłopaki byli. A to co zostało nam po służbach i polskim wywiadzie to gratuluję Panu Maciarewiczowi, który w mojej ocenie nadaje się jedynie pod trybunał stanu a może nawet Haski za ujawnienie wszystkich współpracowników polskiego wywiadu i śmierć wielu z nich.
xantinos:
--- Cytat: VonBeerpuszken w Lutego 17, 2016, 15:26:17 ---Odniosłem się, książkę na podstawie opowiadań, strzępków informacji, nawet kwerend dokumentów które IPN nie uznaje jako jednoznaczny dowód, mogę napisać nawet ja.
Qlko dobrze to ujął - zwisa i polata zwiędłym kalafiorem mi czy Lechu był Bolkiem czy nie, bardziej mnie interesuje co będzie za 10 lat niż to co było 25 temu.
Obserwuję sytuacje z czystej ciekawości, co się stanie gdy rzeczywiście historia najnowsza jest inna niż obecna wersja.
I kurde, chcesz udzielić ciętej riposty, to wymyśl swoją własną.
--- Koniec cytatu ---
Widzisz problem jak to już było napisane wcześniej nie dotyczy samego faktu bolka tylko całokształtu z tym związanego.
Jeśli Włesa to bolek to nie było żadnej demokratycznej przemiany w 89, a planowana operacja uwłaszczenia nomenklatury i wykreowania nowego socjalizmu z "ludzką" twarzą.
Wtedy 3/4 kadry politycznej będzie miało przesrane, a tzw. "oszołomy" zyskają miano autorytetów.
Jeżeli tak lubicie wklejki poszukaj sobie filmu dokumentalnego o zjeździe solidarności oraz o tym jak zachowywał się tam Wałęsa i reszta.
Strasznie mało wiesz o SKW i widać o dokonaniach WSI skoro takie pierdoły o imć Macierewiczu wygadujesz.
Nie mam żalu pewnie wcisnął ci to onet, TVN albo inna tuba propagandowa antypolska.
WSI to rezydencja ruskiego gru w Polsce 18 lat po niby skończonym komunizmie powiedz mi iluż to szpiegów rosyjskich odkryliśmy od 89 roku do teraz ?
Jeżeli w czasach komunizmu w NRD donosiło 50% społeczeństwa, a u nas nikt tego nie rozliczył ile materiałów na szantażowanie i wymuszanie współpracy jest w rękach Rosjan ?
CATfrcomCheshire:
--- Cytat: [CIALO] Rainbow Child w Lutego 17, 2016, 15:48:47 ---Dekomunizacja była częściowa.
--- Koniec cytatu ---
Tja, dekomunizacje w praktyce pokazal Walesa z Tuskiem i Pawlakiem obalajac w nocy rzad Olszewskiego, polecam film Nocna Zmiana.
--- Cytat: [CIALO] Rainbow Child w Lutego 17, 2016, 15:48:47 ---Zresztą słowo - komunizm, mieliśmy 2-3 lata góra dale był socjalizm tylko betonowy.
--- Koniec cytatu ---
Czyli rozumiem, ze Polska do 56 roku, do smierci Stalina, nie byla panstwem komunistycznym. Bardzo ciekawa teza, ciekawe co na to ci zakopani na podworkach Powiatowych Urzedow Bezpieczenstwa, i innych laczkach. Powiedz to Popieluszce.
--- Cytat: [CIALO] Rainbow Child w Lutego 17, 2016, 15:48:47 ---Co do naszych służb, to działały jak działały i możliwe, że porobili.
--- Koniec cytatu ---
No porobili porobili, afery NFZ, Lux Veritas, zainstalowali nawet swojego Rezydenta, na ktorego sa pewnie takie haki w szafie Kiszczaka ze sprzedal by kazdego, zeby to nie wyplynelo. Rzygac mi sie chce, jak pomysle, ze tacy ludzie nami rzadzili tyle czasu.
--- Cytat: [CIALO] Rainbow Child w Lutego 17, 2016, 15:48:47 ---A to co zostało nam po służbach i polskim wywiadzie to gratuluję Panu Maciarewiczowi, który w mojej ocenie nadaje się jedynie pod trybunał stanu.
--- Koniec cytatu ---
O Trybunale Stanu jeszcze za wczesnie mowic, ale tutaj masz racje, ze ktos powinien przed nim stanac
Dux:
Przecież ten zbiór akt znaleziony u Kiszczaka nie dotyczy tylko Wałęsy. Nawet najlepiej poinformowany człowiek w kraju - Pan Trotyl twierdzi, iż teczka Bolka, jaka znalazła się u Kiszczaka zawiera 90 kart (IPN jest gorzej poinformowany i nie wie, co tam jest, dopóki tego nie sprawdzi). Chyba to nie waży 50 kg nawet z okładką :D
Co do fałszywek. SB nie podrabiała dokumentów wszystkim jak leci, więc nawet podważenie ewentualne wiarygodności teczki Bolka nie oznacza, że wszystkie dokumenty, jakie wyprodukowała SB, czy jakie znaleziono u Kiszczaka są fałszywe. Może być nawet tak, że czyjąś teczkę z jakiś powodów "podkolorowano" dodatkowymi dokumentami, dorzucając do dokumentów prawdziwych, te "podrobione".
Jeśli chodzi o Wałęsę, to już dawno podawano (chyba Paczkowski), że SB udało się odwlec przyznanie Wałęsie Nobla podrzucając Komitetowi Noblowskiemu spreparowane materiały na niego, świadczące o tym, że był ich współpracownikiem. Skoro jednak nim był, to po cholerę wysyłano do Norwegii fałszywki, jak można było skopiować oryginalną teczkę? A może jednak to fałszywki nie były?
Na ten moment ciężko powiedzieć. Nawet nie ma pewności, czy prócz tej kartki z 1974 r. jest tam coś jeszcze na Bolka. Jeśli jest, to czy chodzi o Wałęsę. Potem jeszcze trzeba zweryfikować, czy te akta są rzeczywiście oryginalne i czy nie zmieniano ich treści. Potem jeszcze potrzebna jest weryfikacja tego, czy te informacje jakie są w tych aktach są prawdziwe. W "uj" roboty. Przynajmnij IPNowi przyda się ta kasa, którą PiS RPO za gender zajumał :P
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej