Śmietnisko > Off Topic

wybory 2015

<< < (13/31) > >>

Qlko1:

--- Cytat: GlassCutter w Październik 29, 2015, 11:05:22 ---Póki co nie wiesz komu te pieniądze dadzą, możesz tylko wróżyć z dupy. Życie nie jest takie proste. Jak już niż demograficzny na dobre wejdzie w wiek produkcyjny i ludzie staną przed wyborem przed jakim stanęli na zachodzie, czyli: "kariera, albo pomoc rodzicom i czas na dzieci" to będzie już za późno. Ten wspaniały liberalny rząd nagle zda sobie sprawę że mimo wolności gospodarczej jakoś ta gospodarka zamiast przyspieszać to hamuje.

--- Koniec cytatu ---
Przecież otwarcie mówią komu te pieniądze dadzą. Problem jest taki, że do używania kuśki nie trzeba zbyt dużego IQ i zaradności. Jak się zacznie patologia mnożyć jak króliki to dopiero poznamy skalę problemu.
Nie wiem, który wspaniały rząd nazywasz liberalnym.

--- Cytat: GlassCutter w Październik 29, 2015, 11:05:22 ---Jak myślicie skąd w Niemczech turcy? Skąd pakisy w Wielkiej Brytanii?

--- Koniec cytatu ---
Właśnie z programów 500zł na każde dziecko, w takiej czy innej formie. Nie mam nic przeciwko migracji zarobkowej, ale niech będzie nam bliższa kulturowo (wschodnia granica) i niech Ci imigranci faktycznie przyjeżdżają pracować.

--- Cytat: GlassCutter w Październik 29, 2015, 11:05:22 ---Życie nie jest takie proste jak się wydaje.

--- Koniec cytatu ---
Dokładnie, proste 500zł na łebka nawet nie zbliża się do rozwiązania problemu.

GlassCutter:
Qlko ale zgodzisz się że gdy dla ludzi z wyżu zabraknie kasy na emerytury na które składali się przez całe życie to zacznie się poważny problem? Jeżeli mamy się czego uczyć od zachodu to właśnie tego że ściąganie osób z obcej kultury to nie jest dobre rozwiązanie problemu. Lepiej narobić własnych obywateli i w miarę możliwości wykorzystać polskie wpływy by podebrać młodych ludzi z sąsiednich krajów. Nie żyjemy już w latach 90, mentalności i patologi rodem z kominizmu jest już na szczęście coraz mniej. Nie obawiałbym się o los tych dzieciaków. Nawet jeśli w patologii się urodzi, to otoczenie się bardzo szybko zmienia na lepsze, dorastać będzie w innych wartościach.

Jak masz lepszy doraźny pomysł niż 500zł to trzeba było go forsować podczas kampanii.

Azbuga:

--- Cytat: GlassCutter w Październik 29, 2015, 11:05:22 ---Azbu pomysł z dupy :) Efektywna wartość podatku dochodowego w tym kraju wynosi 0,5%, zwyczajnie żadna z wielkich firm go nie płaci. Optymalizuje swoje działania tak by nie być okradaną. Podatek dochodowy płacę ja i inni tacy głupcy. Można go całkowicie znieść, albo zrobić 1% i zabrać możliwość odliczeń. Nagle do budżetu trafi 2 razy więcej kasy, a wszystkie małe firmy dostaną konkretny boost. Vat również może być obniżony do 16% z jedną tylko stawką. Prostota podatków to jest klucz, obecnie bez księgowej nie ogarniesz firmy która zatrudnia choć jedną osobę. Ba, sam bez internetowej księgowości nie ogarniesz rozliczeń gdy masz auto.

--- Koniec cytatu ---

no nie :) po pierwsze podatek dochodowy płaci każdy pracujący. znasz kogoś kto jest zatrudniony i go nie płaci? ja nie. po drugie - skąd masz te dane? czy tak sobie rzuciłeś 0,5%? po trzecie mylisz cit i pit. po czwarte firmy optymalizują koszty żeby nie płacić podatku dochodowego - mój pomysł dałby część tej optymalizacji pracownikom a nie ludkom sprzedającym faktury na koszty. po piąte - ile kosztuje ksiegowa? za prowadzenie książki rozliczeń 200 złotych na miesiąc? a to jest najbardziej upierdliwa forma jaką można sobie wyobrazić- więc bez przesady. pojechałeś panie Glass :)

glass - 500? ja dostałem 1k becikowego 6 lat temu jak mi sie córa urodziła. czy to był powód decyzji o rozmnożeniu? nie. pomysł ani nowy ani nie zwiększający ilości podatników. więc znów tak rzucasz bez sensu:)

sztosz:

--- Cytat: GlassCutter w Październik 29, 2015, 12:14:26 ---Nawet jeśli w patologii się urodzi, to otoczenie się bardzo szybko zmienia na lepsze, dorastać będzie w innych wartościach.

--- Koniec cytatu ---

Akurat moje doświadczenie z "otoczeniem młodzieży" za czasów kiedy ja chodziłem do szkoły a teraz zdaje się wykazywać zupełnie odwrotną tendencję. Otoczenie zmienia się na gorsze zamiast na lepsze. Albo może przez przypadek ja chodziłem do jakichś bardziej sensownych szkół.

Qlko1:

--- Cytat: GlassCutter w Październik 29, 2015, 12:14:26 ---Qlko ale zgodzisz się że gdy dla ludzi z wyżu zabraknie kasy na emerytury na które składali się przez całe życie to zacznie się poważny problem?

--- Koniec cytatu ---
Zgodzę się. Ale 500zł od łebka tylko pogłębi problem. Poza brakiem kasy na emerytury pojawi się jeszcze brak kasy na socjal dla "dzieci systemu".

--- Cytat: GlassCutter w Październik 29, 2015, 12:14:26 ---Jeżeli mamy się czego uczyć od zachodu to właśnie tego że ściąganie osób z obcej kultury to nie jest dobre rozwiązanie problemu.

--- Koniec cytatu ---
Dlatego własnie pisałem o tych jak najbliższych kulturowo. i jest to rozwiązanie, jeśli jest dobrze przemyślane.

--- Cytat: GlassCutter w Październik 29, 2015, 12:14:26 ---Lepiej narobić własnych obywateli i w miarę możliwości wykorzystać polskie wpływy by podebrać młodych ludzi z sąsiednich krajów.

--- Koniec cytatu ---
Nie mówię, że mamy nie dbać o przyrost własnych obywateli. Mówię, że DAWANIE na to komukolwiek pieniędzy z budżetu jest głupim rozwiązaniem. Jak chcesz wyższej dzietności to daj ludziom silną gospodarkę i pracę - sami sobie te dzieci sfinansują i wychowają (i masz większą szansę, że będą za to wychowywanie brać się ludzie zaradni).

--- Cytat: GlassCutter w Październik 29, 2015, 12:14:26 ---Nie obawiałbym się o los tych dzieciaków. Nawet jeśli w patologii się urodzi, to otoczenie się bardzo szybko zmienia na lepsze, dorastać będzie w innych wartościach.

--- Koniec cytatu ---
A pracowałeś kiedyś z młodzieżą z poprawczaków i domów dziecka? Resocjalizacja i przystosowanie społeczne kosztują koszmarne pieniądze. Najpierw dasz 500zł na dziecko, a potem władujesz kupę kasy, żeby te dzieciaki wyprostować (z niepewnym skutkiem)? I to ma być lepsze rozwiązanie niż pompowanie z budżetu do ZUSu?

--- Cytat: GlassCutter w Październik 29, 2015, 12:14:26 ---Jak masz lepszy doraźny pomysł niż 500zł to trzeba było go forsować podczas kampanii.

--- Koniec cytatu ---
Nie ma dobrych doraźnych rozwiązań. Tu trzeba odpowiedzialnej długodystansowej strategii.

--- Cytat: Azbuga w Październik 29, 2015, 12:20:51 ---glass - 500? ja dostałem 1k becikowego 6 lat temu jak mi sie córa urodziła. czy to był powód decyzji o rozmnożeniu? nie. pomysł ani nowy ani nie zwiększający ilości podatników. więc znów tak rzucasz bez sensu:)

--- Koniec cytatu ---
Ta, ale tu ma być 500 co miesiąc do osiągnięcia przez dziecko 18 lat. Chociaż i tak nic to nie zmienia :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej