Śmietnisko > Off Topic

wybory 2015

<< < (12/31) > >>

Qlko1:

--- Cytat: Azbuga w Październik 29, 2015, 08:55:12 ---btw - qlek - w jakiej partii ty działasz? bo nie łapie przenośni o ludziach w swetrach itp :)

--- Koniec cytatu ---
Nowoczesna Ryszarda Petru.

Azbuga:
nie zgodze sie ze ludzie by nie załapali o co chodzi w tym pomysle - akurat i pracownicy i pracodawcy swoje pieniądze potrafią liczyć. nawet zrobiłbym mały krok na lewo - jeśli chce sie budować mocną klasę średnią to można by dorzucić że działa to do bo ja wiem - 20 tysięcy wypłaty - żeby nie było nadużyć w pensjach prezesów.

hehe - słabo wybrałeś - o bycie ideowcem cię nie podejrzewam - trzeba było szukać fuchy u czarnych koni wyborów - w pisie byś miał szansę zaczepić się na dłużej a od kiedy tusk poszedł do brukseli było właściwie pewne kto wygra wybory :)

Qlko1:

--- Cytat: Azbuga w Październik 29, 2015, 09:04:33 ---nie zgodze sie ze ludzie by nie załapali o co chodzi w tym pomysle - akurat i pracownicy i pracodawcy swoje pieniądze potrafią liczyć. nawet zrobiłbym mały krok na lewo - jeśli chce sie budować mocną klasę średnią to można by dorzucić że działa to do bo ja wiem - 20 tysięcy wypłaty - żeby nie było nadużyć w pensjach prezesów.

--- Koniec cytatu ---
Miałem dostęp do badań opinii publicznej. Nawet nie podejrzewasz jak niewielu ludzi rozumie postulat 3x16%. Większość pytanych nie wiedziała czym jest CIT i w jaki sposób płaci teraz VAT. Do czasu zapoznania się z tymi badaniami zastanawiałem się, kto wierzy w to, że da się opodatkować banki i markety. A teraz wiem, że wierzy w to przytłaczająca większość.

--- Cytat: Azbuga w Październik 29, 2015, 09:04:33 ---hehe - słabo wybrałeś - o bycie ideowce cię nie podejrzewam - trzeba było szukać fuchy u czarnych koni wyborów - w pisie byśmiał szansę zaczepić się na dłużej a od kiedy tusk poszedł do brukseli było właściwie pewne kto wygra wybory :)

--- Koniec cytatu ---
Że miałbym iść do PiSu? Nawet taka menda jak ja ma swój honor. Programowo zdecydowanie najbliżej mi do Petru, miałem świetny kontakt z liderem mojego okręgu. Szanse były całkiem spore, nie musiałem robić za czopka i się płaszczyć. W nowej organizacji nie trzeba się przebijać przez stare układy i kolesiostwo. Zaoszczędziłem jakiś rok przegryzania się przez lizusów partyjnych. Uważam, że podszedłem do tego dość racjonalnie.

Dux:

--- Cytat: Azbuga w Październik 29, 2015, 08:55:12 ---here - teraz masz odwrotnie - wpisują ci minimalną pensję na papierze - co równa się zerowej zdolności kredytowej i jeszcze niższej emeryturze. a resztę dostaje się pod stołem. mój pomysł by to wyeliminował.

--- Koniec cytatu ---

Problem z papierowym zawyżaniem pensji jest jeszcze taki, że przecież od tej wyższej fikcyjnej pensji pracodawca odprowadzałby składki. Zysk z takiej operacji musiałby więc podzielić gdzieś tak na pół. A ryzyko wtopy dużo większe, bo przecież pracownik zdecydowanie prędzej podpierdzieli go do PiPu jak dostaje mniej kasy jak powinien, niż jak mu pracodawca wypłaca więcej pod stołem. A jeszcze jak będzie jak miał wykazać, że tych pieniędzy tyle co w umowie nie dostał, to do sądu pójdzie, weźmie z odsetkami, plus pracodawca zabuli za koszty procesu. Chyba niewielu pracodawców by się na takie ryzyko decydowało.

--- Cytat: Karas w Październik 29, 2015, 08:55:12 ---chocby takie ciche stolki jak komisja wyborcza, nie zmienna od jaruzela,

--- Koniec cytatu ---

Państwowa Komisja Wyborcza po szopkach z wyborami samorządowymi poszła w większości do wymiany. Przynajmniej na najwyższych stołkach. I zrobili to sami (zresztą inaczej się nie dałoby).

GlassCutter:

--- Cytat: qlko1 w Październik 29, 2015, 07:49:48 ---Jest to program przeznaczony dla ludzi, którzy nie powinni mieć dzieci. Jedyne co państwo ma człowiekowi DAĆ to warunki do nauki i późniejszego zatrudnienia. Rozdawanie od tak pieniędzy, żeby się mnożyli, to cholernie nieodpowiedzialny krok.

--- Koniec cytatu ---

Póki co nie wiesz komu te pieniądze dadzą, możesz tylko wróżyć z dupy. Życie nie jest takie proste. Jak już niż demograficzny na dobre wejdzie w wiek produkcyjny i ludzie staną przed wyborem przed jakim stanęli na zachodzie, czyli: "kariera, albo pomoc rodzicom i czas na dzieci" to będzie już za późno. Ten wspaniały liberalny rząd nagle zda sobie sprawę że mimo wolności gospodarczej jakoś ta gospodarka zamiast przyspieszać to hamuje. Jak myślicie skąd w Niemczech turcy? Skąd pakisy w Wielkiej Brytanii? Po co ich tam naściągali? Życie nie jest takie proste jak się wydaje.

Azbu pomysł z dupy :) Efektywna wartość podatku dochodowego w tym kraju wynosi 0,5%, zwyczajnie żadna z wielkich firm go nie płaci. Optymalizuje swoje działania tak by nie być okradaną. Podatek dochodowy płacę ja i inni tacy głupcy. Można go całkowicie znieść, albo zrobić 1% i zabrać możliwość odliczeń. Nagle do budżetu trafi 2 razy więcej kasy, a wszystkie małe firmy dostaną konkretny boost. Vat również może być obniżony do 16% z jedną tylko stawką. Prostota podatków to jest klucz, obecnie bez księgowej nie ogarniesz firmy która zatrudnia choć jedną osobę. Ba, sam bez internetowej księgowości nie ogarniesz rozliczeń gdy masz auto.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej