Forum Gry > Inne gry

Wildstar

<< < (13/15) > >>

Qlko1:

--- Cytat: [EVOLL] Filip Bonn w Październik 21, 2015, 09:33:15 ---Wyjątek potwierdza regułę.

--- Koniec cytatu ---
No nie próbuj robić ze mnie idioty.

Filip Bonn:

--- Cytat: qlko1 w Październik 21, 2015, 13:50:51 ---Wyjątki potwierdzają jedynie istnienie pewnych odstępstw od przyjętych reguł.

--- Koniec cytatu ---

Qlko1 a jakbyś chciał podać definicję słowa wyjątek, to co byś napisał?

Mógłbyś napisać, że jest to odstępstwo od reguły. Zęby mieć wyjątek, musimy mieć regułę. Nadążacie? To nie jest trudne  :D

Teraz łopatologicznie:
Jeśli mamy wyjątek to od czego? Od reguły.
Więc hmm... Wyjątek potwierdza regułę.
lol, zrozumiałe?
Takie powiedzenie, kumacie ? kum kum?

Serio, panowie to powiedzenie ma wiele setek lat i początkowo funkcjonowało w w j. łacińskim. Nie wiem jaki jest sens próbować udowadniać mi, że jest ono nie logiczne. Może po prostu niektórzy go nie rozumieją i tyle. Najwyżej napiszcie do Miodka, może on wam wyłuszczy.

Skoro nam tak pięknie idzie rozpracowywanie powiedzeń to teraz proszę kolejne aby każdy mógł się pogimnastykować umysłowo :)

"Biednemu wiatr zawsze w oczy"
- czekam aż Sztos poda twierdzenie z logiki matematycznej w którym stwierdzi, że nie zawsze tylko czasem i nie w oczy tylko w ucho  :-\
- zdefiniujmy także znaczenie słowa 'biedny' i 'zawsze'
 ;)

Ps. Sztos pytałem na samym początku czy miałeś Chemię w szkole, jeśli byś miał to byś choć mgliście kojarzył, że praktycznie w każdym dziale są wyjątki.
Jak pisałem wyżej nie muszę Tobie udowadniać dlaczego dane powiedzenie ma takie a nie inne znaczenie.

Ps.2 Dla mnie EOT  8)

[.BSI.] Dheedee:
O ja jebie... mistrzostwo świata w odwracaniu kota ogonem...

sztosz:
Filip ty sobie tą swoją wioskową mądrość wsadź w buty. Masz poczytaj coś mądrego: https://en.wikipedia.org/wiki/Exception_that_proves_the_rule i np to http://www.phrases.org.uk/meanings/exception-that-proves-the-rule.html a jak nie potrafisz zrozumieć takich prostych rzeczy, to naprawdę nie ma najmniejszego sensu z Tobą rozmawiać. To tak jak próbować wytłumaczyć X wiecznemu chłopu, że ziemia jest okrągła, on i tak będzie wiedział lepiej.

A co do chemii, to ty nadal nie potrafisz przedstawić choćby cienia dowodu. Ja miałem chemię ostatni raz 14 lat temu i sporo zapomniałem przez te lata. Może tobie się po prostu tylko wydaje, że coś tam z chemii o wyjątkach pamiętasz?

Qlko1:

--- Cytat: [EVOLL] Filip Bonn w Październik 21, 2015, 15:05:10 ---Qlko1 a jakbyś chciał podać definicję słowa wyjątek, to co byś napisał?

--- Koniec cytatu ---
A co ma piernik do wiatraka?

--- Cytat: [EVOLL] Filip Bonn w Październik 21, 2015, 15:05:10 ---Mógłbyś napisać, że jest to odstępstwo od reguły. Zęby mieć wyjątek, musimy mieć regułę. Nadążacie? To nie jest trudne  :D

--- Koniec cytatu ---
Tak, ale nie odwrotnie. Żeby mieć regułę nie potrzebujesz wyjątku. Istnienie zaprzeczenia jakiejś prawidłowości w żaden sposób nie cementuje istnienia reguły, wręcz przeciwnie.

--- Cytat: [EVOLL] Filip Bonn w Październik 21, 2015, 15:05:10 ---Teraz łopatologicznie:
Jeśli mamy wyjątek to od czego? Od reguły.
Więc hmm... Wyjątek potwierdza regułę.

--- Koniec cytatu ---
Jak wyżej, po prostu nie.

--- Cytat: [EVOLL] Filip Bonn w Październik 21, 2015, 15:05:10 ---Takie powiedzenie, kumacie ? kum kum?

--- Koniec cytatu ---
Takie powiedzenie, totalnie z dupy. Stwierdzenie, że "wyjątek potwierdza regułę" jest po prostu błędem. Niewyrafinowanym tworem wyobraźni gościa, któremu skończyły się argumenty jak pieprznął coś głupiego w towarzystwie. Kumasz? Kum kum?

--- Cytat: [EVOLL] Filip Bonn w Październik 21, 2015, 15:05:10 ---Serio, panowie to powiedzenie ma wiele setek lat i początkowo funkcjonowało w w j. łacińskim.

--- Koniec cytatu ---
A to wnosi do tematu tylko tyle, że gość, o którym wspominałem wcześniej, żył dawno temu i mówił po łacinie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej