Śmietnisko > Off Topic
Laptop do 2500zł
Zgudi:
--- Cytat: sztosz w Kwiecień 30, 2015, 09:14:14 ---Zgudi, w morele Ci złożą komputer i sprawdzą czy wszystko działa jak należy też za darmo jak w Areście, czy każą sobie płacić stówę za to jak np. w proline?
--- Koniec cytatu ---
Też za darmo. Wklepujesz kod znaleziony na forum benchmark. Tylko z tego forum dowiedziałem się, że z tym sprawdzanie to różnie bywało... (morele). Ale fakt faktem sklep popularny i zazwyczaj chwalony.
No co. Próbuję tylko powiedzieć, że Arest jest nieco droższy ale i lepszy, tyle w temacie.
sztosz:
Pytałem z czystej ciekawości. Bo to pokazuje tylko że jest coraz gorzej na rynku dla sklepów i niestety ze względu na niski popyt rosną marże. Broń boże nikomu nie każe kupować w areście na siłę. Ale też nie wolno kierować się tylko i wyłącznie ceną jak kupujesz cały zestaw.
Zgudi:
Prawdę powiedziawszy to pół roku temu wszystko było tańsze o dobre 15%. Rosnący kurs dolara załatwił ceny.
sztosz:
Ale to nie tylko to. Dzwoniłem do kumpla popytać co i jak i mówi że ogólnie popyt spadł na sprzęt komputerowy. Markety z tanimi ofertami laptopów, a do tego boom na gówniane tablety (tablety są ogólnie gówniane, ale chodzi mi o te tanie i wolne tablety) spowodował że naprawdę bardzo spadła sprzedaż komputerów w komputerowych sklepach, a to że Arest nadal się trzyma przyzwoicie wynika chyba z tego, że przez lata sobie wypracowali naprawdę dobrą markę jeśli chodzi o stacjonarki.
Część normalnych "graczy" czy mniejsze firmy jak potrzebują komputer to kupią w Areście (czy innym podobnym sklepie) bo wiedzą co kupują. Część "graczy" kupi przez internet podzespoły dokładnie takie jak sobie wypatrzą, dokładnie tam gdzie wyjdzie najtaniej. Ale szary Kowalski kupi tablet bo sobie ubzdura że to to samo co normalny komputer tylko poręczniejsze, albo laptopa na promocji w supermarkecie.
Zgudi:
--- Cytuj ---Ale szary Kowalski kupi tablet bo sobie ubzdura że to to samo co normalny komputer tylko poręczniejsze, albo laptopa na promocji w supermarkecie.
--- Koniec cytatu ---
No i mu to wystarcza. Szary Kowalski który miał niewiele styczności z komputerami zazwyczaj nie potrzebuje nic poza netem i ekranem, który wyświetli serwis internetowy :P Szary Kowalski jak będzie chciał grać to kupi gotowca w pierwszym tańszym sklepie za rogiem i nigdy nie będzie wiedział czy dobrze wybrał zestaw. A w Arest kupują ludzie którzy co najmniej wiedzą z jakich komponentów składa się komputer i którzy wiedzą, czego będą oczekiwać po danym zestawie.
P.S.
Ja mam za rogiem sklep komputerowy. Rok temu poszedłem z kumplem rozejrzeć się za kartą graficzną dla kumpla. W sklepie stał na wystawie gtx 760. Pytam o markowy zasilacz 500 lub 600 wat. Autentyczna sytuacja. Gość do mnie: "Panie! Ja zamontowałem u klienta 700 watowy! I mu po kilku tygodniach walnął zasilacz, potem wsadziłem tam 1200 wat i chodzi super! 500 wat to dużo za mało." Tłumaczyłem mu, że dobry markowy zasilacz 500 wat do tej karty wystarczy w zupełności i zostanie zapas. Nie chciał zbytnio śłuchać. Ale przyjdzie 100 Szarych Kowalskich i wezmą cokolwiek gość zaproponuje :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej