Śmietnisko > Off Topic

Laptop do 2500zł

<< < (4/8) > >>

Filip Bonn:
http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_kwiecien_2015   polecam. Zestawy zoptymalizowane cena jakość i głównie pod gry do zestawu będziesz potrzebować monitor - przyzwoitą nowa 24" to ok 700zl, klawe i mysz to już za 100 zł spokojnie idzie kupić. Acha i te zestawy są bez obudowy więc też minimum ze 100zl trzeba do tego trzeba jeszcze doliczyć cenę systemu :/

sztosz:
To jak możesz wydać więcej to kupuj dobre rzeczy a nie byle by było coś mniejszym kosztem.
1. Obudowa nie musi być kosmiczna, ale niech będzie przyzwoicie duża i dobrze wentylowana.
2. Zasilacz, kup porządny. Nie musi być nie wiem jak mocny, tylko naprawdę porządny. Kiepskie zasilacze potrafią ze sobą zabrać do grobu połowę komputera. Dobry zasilacz umrze spokojnie i nic nie uszkodzi. A pewnie i tak nie umrze i do nowego kompa za kilka lat będziesz mógł dalej włożyć.
3. SSD... naprawdę jest różnica. Tu nie chodzi o to żeby wszystko na nim trzymać. Tylko system + to co bardzo często ale na krótko włączasz (u mnie to jest office), reszta na osobnym hdd. Sam kilka lat temu podchodziłem do tego sceptycznie, ale komfort pracy jest naprawdę odczuwalny. Przeglądarka z 20 zakładkami po prostu mi się włącza, nie czekam, tylko po prostu już jest itp.
4. RAM Nigdy za dużo. Jak ja kupowałem kompa 4 lata temu to miałem 4GB, wszyscy mówili że starczy... i niby było OK. Ale jak dokupiłem kolejne 8GB (jeszcze przed SDD) to się okazało, że jednak parę rzeczy jest bardziej responsywnych, Przestało być problemem mieć odpaloną grę + przeglądarkę z wieloma zakładkami + kilka projektów w javowym IDE. W tej chwili na dzień dobry przy normalnej pracy bez odpalonych gier czy innych żadziej używanych rzeczy mam zajęte 8GB, ale przełączanie między oknami jest natychmiastowe a w razie czego jest zapas :)

PS. Jak będziesz patrzył na monitory to DELL S2240L jest rewelacyjny w swojej cenie. Świetny ale tani IPS :) Sam od początku roku kupiłem już takie 2 i jestem bardzo zadowolony.

Zgudi:

--- Cytat: sztosz w Kwiecień 29, 2015, 18:29:30 ---To daj proszę linka do Morele ;) kilka lat pracowałem w Areście i jakoś nigdzie zestawy z tych samych komponentów nie były tańsze :P

--- Koniec cytatu ---

Może nie cała stówka, ale jest różnica :P Za resztę dokupić głośniki i klawę.
http://www.morele.net/inventory/info/TvFsi7/
http://www.arest.pl/konfiguracja-807094

Nawet przy 3000zł zamiast SSD dołożyłbym do czegoś innego, np. ramu, chłodzenia i lepszej karty. Mimo że Morele tańsze, to gdyby jednak sprzęt nawalił, wolałbym wysyłać do Arestu. Ponadto jakby się ociągali z naprawą to Sztosz zasponsoruje im małe przemeblowanie i zabiegi dentystyczne tak dobre, że już nigdy nie popsują się im zęby.  :P

P.S.
Niestety Star Citizen na tym "złomie" prawdopodobnie nawet nie odpalisz  :'(  :'(  :'(
Wszystko inne powinno śmigać bez problemu.

sztosz:
Zgudi, w morele Ci złożą komputer i sprawdzą czy wszystko działa jak należy też za darmo jak w Areście, czy każą sobie płacić stówę za to jak np. w proline?

Qlko1:

--- Cytat: Zgudi w Kwiecień 30, 2015, 00:05:53 ---Niestety Star Citizen na tym "złomie" prawdopodobnie nawet nie odpalisz  :'(  :'(  :'(
Wszystko inne powinno śmigać bez problemu.

--- Koniec cytatu ---

Będę się raczej skupiał na graniu w gry, które mają szansę zostać wydane.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej