Śmietnisko > Off Topic
Idziemy do woja
GlassCutter:
--- Cytat: Isengrim w Marzec 27, 2015, 13:12:55 ---No i wszystko fajnie, ale problem się zacznie jak dzięki wspólnym wysiłkom niegospodarnych urzędników i cwanych przedsiembiorcuf skończy się kasa w ZUSie. I co wtedy, panie Korwinie?
--- Koniec cytatu ---
W normalnym kraju to jak oddaje swoje pieniądze na SWOJĄ emeryturę to one nie mają jak się skończyć bo je tam odkładam do kurwy nędzy i są moje. To po pierwsze panie.. Millerze? Donaldzie? Czy na kogo Ty tam głosujesz.
A cwani przedsiębiorcy biorą się stąd że albo chcesz być uczciwy wobec pracowników, albo klientów albo skarbówce. Wybierz jedno, no może 2. Chyba że chcesz na etat, wtedy się nie przejmujesz. Już Ci pisałem, patrzysz z punktu widzenia swojej kancelarii (czy co Ty tam masz) i najwyraźniej nie chce Ci się pomyśleć jak wygląda to z perspektywy mniej lukratywnych gałęzi gospodarki.
@fiti usługi budowlano remontowe akurat maja fajnie bo mogą robić bez faktury u osób prywatnych. Powiedzą trochę mniej i każdy zadowolony. I teraz uwaga, dziwna rzecz: pracownicy mają wyższe pensje, szef ma więcej kasy i każdy z nich może wydać więcej kasy na konsumpcję.. Gospodarka się wali, państwo biednieje, olaboga.
Anna Nietrzeba:
W Zusie to największym problemem są wszelkie przywileje emerytalne i rózne uprzywilejowane kasty. Gdyby nie przywileje górnicze i rolnicy płacący groszowy krus(250zł na kwartał zamiast 1100 miesięcznie) to zus dla pozostałych "nieuprzywilejowanych" mógłby wynosić 40% mniej przy tej samej wypłacalnosci, od tego przede wszystkim trzeba zacząć, no ale nie znam nikogo kto dałby sobie odebrać dobrowolnie przywileje.
W drugiej kolejności należałby odebrać przywileje związkowe bo na logikę z jakiej racji pracodawca ma utrzymywać za własne pieniądze trutnie-zwiazkowców , chcą związków proszę bardzo ale niech utrzymują się z własnych składek.
Isengrim:
--- Cytat: GlassCutter w Marzec 27, 2015, 13:21:59 ---W normalnym kraju to jak oddaje swoje pieniądze na SWOJĄ emeryturę to one nie mają jak się skończyć bo je tam odkładam do kurwy nędzy i są moje. To po pierwsze panie.. Millerze? Donaldzie? Czy na kogo Ty tam głosujesz.
--- Koniec cytatu ---
Donaldzie.
Serio? W jakim "normalnym kraju" masz taki system? W jakim kraju skazuje się emerytów na odstrzał, bo do tego ten Twój doskonały system się sprowadza, bo popacz popacz, biedaki za komuny żyli, nie dorobili się, niech teraz zdychają, haha, frajerzy?
http://ubezpieczenia-i-ryzyko.wiedza.diaboli.pl/ubezpieczenia-spoleczne-w-ue/
Tu masz ściągę. Który z tych modeli ubezpieczeń społecznych zakłada, że to co odłożysz jest Twoje i nikomu nic do tego? Aaa, zdaje się że ten kapitałowy, w USA, Chile i Argentynie. Czekaj czekaj, coś parę lat temu czytałem o tym, że argentyński system zbankrutował, nawet jakieś zamieszki były...
--- Cytuj ---A cwani przedsiębiorcy biorą się stąd że albo chcesz być uczciwy wobec pracowników, albo klientów albo skarbówce. Wybierz jedno, no może 2. Chyba że chcesz na etat, wtedy się nie przejmujesz. Już Ci pisałem, patrzysz z punktu widzenia swojej kancelarii (czy co Ty tam masz) i najwyraźniej nie chce Ci się pomyśleć jak wygląda to z perspektywy mniej lukratywnych gałęzi gospodarki.
--- Koniec cytatu ---
Nie, moim zdaniem cwani przedsiębiorcy biorą się przede wszystkim i w 99% z chciwości i cwaniactwa dla samego cwaniactwa? Myślisz, że w mojej branży nie ma gości, którzy kminią jak z ZFŚS kupić sobie jacht?
GlassCutter:
Wiem że jest inaczej niż idealnie, ale tak to działa w nowej zelandii i szokujące jest to że działa. W polsce jest (powinien być) okres przejściowy, co nie tłumaczy faktu że lepiej na te pieniądze kupować piwo i opierdolić butelki w skupie. Bo przelicznik kasy wsadzonej/wyjętej z zusu jest niższy. I co pan na to Dolaldzie jak już sobie tak jedziemy?
Cwanych przedsiębiorców wyhodował system, ale Ty widocznie nigdy tego nie zrozumiesz.
Aaa jeszcze wytłumacz mi proszę dlaczego nie opłaca się kwota wolna, chętnie posłucham. Bo póki co dopierdalasz się do pojedynczych zdań. A skoro się nie opłaca to po co podnosili ja o 2 zł? I dlaczego pomimo iż jest ustawowa kwota minimum biologicznego to ludzie muszą także od niej zapłacić podatki.
Nawet Twój idol emigrował, taki raj stworzył :D
FITTIpalti:
--- Cytat: Anna Nietrzeba w Marzec 27, 2015, 13:38:45 ---W Zusie to największym problemem są wszelkie przywileje emerytalne i rózne uprzywilejowane kasty. Gdyby nie przywileje górnicze i rolnicy płacący groszowy krus(250zł na kwartał zamiast 1100 miesięcznie) to zus dla pozostałych "nieuprzywilejowanych" mógłby wynosić 40% mniej przy tej samej wypłacalnosci, od tego przede wszystkim trzeba zacząć, no ale nie znam nikogo kto dałby sobie odebrać dobrowolnie przywileje.
W drugiej kolejności należałby odebrać przywileje związkowe bo na logikę z jakiej racji pracodawca ma utrzymywać za własne pieniądze trutnie-zwiazkowców , chcą związków proszę bardzo ale niech utrzymują się z własnych składek.
--- Koniec cytatu ---
Jebać kasty już wcześniej ustaliliśmy że pomimo dopłat dla górników gdyby kompanie były dobrze zarządzane górnictwo wyszło by na swoje patrz : opłaca się przywieść węgiel z Australii pomimo iż są tam wyższe zarobki. Ale proszę nie wracajmy juz do tego tematu ;)
Mnie bardziej martwi banda wszechobecnych użędasow nawet ten cholerny niewypłacalny ZUS z tymi swoimi pałacami przesadza z zatrudnieniem.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej