Śmietnisko > Off Topic

Idziemy do woja

<< < (68/83) > >>

GlassCutter:
Tak się walczy z bezrobociem w tym kraju.

FITTIpalti:

--- Cytat: GlassCutter w Marzec 27, 2015, 13:49:16 ---Wiem że jest inaczej niż idealnie, ale tak to działa w nowej zelandii i szokujące jest to że działa. W polsce jest (powinien być) okres przejściowy, co nie tłumaczy faktu że lepiej na te pieniądze kupować piwo i opierdolić butelki w skupie. Bo przelicznik kasy wsadzonej/wyjętej z zusu jest niższy. I co pan na to Dolaldzie jak już sobie tak jedziemy?

Cwanych przedsiębiorców wyhodował system, ale Ty widocznie nigdy tego nie zrozumiesz.

Aaa jeszcze wytłumacz mi proszę dlaczego nie opłaca się kwota wolna, chętnie posłucham. Bo póki co dopierdalasz się do pojedynczych zdań. A skoro się nie opłaca to po co podnosili ja o 2 zł? I dlaczego pomimo iż jest ustawowa kwota minimum biologicznego to ludzie muszą także od niej zapłacić podatki.

Nawet Twój idol emigrował, taki raj stworzył :D

--- Koniec cytatu ---

Okres przejściowy trwał by chyba z 40 lat, fajny pomysł na emerytury ma Kukiz a konkretnie model kanadyjski który praktycznie nie obciąża państwa.
http://biurose.sejm.gov.pl/teksty_pdf_05/i-1148.pdf

Isengrim:
Glass, serio porównujesz Polskę do Nowej Zelandii? Albo Kanady? Są jeszcze jakieś bardziej egzotyczne przykłady? Celowo nie wywlekałem Somalii, kraju przedsiębiorcami stojącego. :P

A poza tym chyba trochę mieszasz różne sprawy i pojęcia. Po pierwsze, w Polsce kwestię ubezpieczeń społecznych zaniedbywała każda poprzednia ekipa rządząca, nie tylko Donald. Wieszanie psów na PO, która w ogóle coś zaczęła w temacie robić - czyli naprawiać błędy ekipy Buzka - to jest po prostu dziecinne. Proszę Cię, OFE działało tak sprawnie, że z grubych dziesiątek tysięcy, które mi obiecywali jeszcze w pismach z 2009 nie zostały już nawet pisma, bo oszczędzają na papierze.

Zgadzam się, że KRUS, emerytury górnicze itp. - to są wszystko problemy nierozwiązane od lat 30 i byłoby super, żeby "ktoś" się za to wreszcie wziął, tylko jak w ogóle w okolicach tych tematów zaczynamy rozmawiać, to mamy najazd górników i rolników na Warszawę, i to samo społeczeństwo, które kurwi na ZUS i na niskie emerytury leci popierać słusznie protestujących przeciw złemu rządowi. To ja już nic nie wiem i nie chcę wiedzieć.

Co do "stopy zwrotu" - nie spodziewam się, że ze złotówek włożonych w ZUS dostanę więcej niż z butelek w skupie, bo moja kasa idzie na emeryturę mojej matki, a nie moją. Tak ten system działa. Moja matka miała pecha urodzić się i pracować w PRLu i niestety odłożone przez nią książeczki itp. rzeczy straciły wartość w 1989. Skoro więc postulujesz likwidację ZUSu to powiedz mi proszę, z czego utrzymywać emerytów?

A, i to że na kogoś głosuję nie znaczy, że jest moim idolem, jakoś wyzbyłem się marzen o życiu w raju i nie spodziewam się po żadnej partii, że mi ten raj na ziemi zapewni.

GlassCutter:

--- Cytat: Isengrim w Marzec 27, 2015, 14:55:27 ---Glass, serio porównujesz Polskę do Nowej Zelandii? Albo Kanady? Są jeszcze jakieś bardziej egzotyczne przykłady? Celowo nie wywlekałem Somalii, kraju przedsiębiorcami stojącego. :P

--- Koniec cytatu ---

A dlaczego mam nie porównywać? W końcu jesteśmy wolni od ćwierćwiecza.

--- Cytat: Isengrim w Marzec 27, 2015, 14:55:27 ---Proszę Cię, OFE działało tak sprawnie, że z grubych dziesiątek tysięcy, które mi obiecywali jeszcze w pismach z 2009 nie zostały już nawet pisma, bo oszczędzają na papierze.

--- Koniec cytatu ---

Coś mi świta że jadąc na wakacje w Bieszczady, ze 2, 3 lata temu w radiu słuchałem o jakiejś aferze, że jakieś pieniądze zajebali czy coś. I podobno w zusie miały być bezpieczniejsze czy cóś.

--- Cytat: Isengrim w Marzec 27, 2015, 14:55:27 ---Co do "stopy zwrotu" - nie spodziewam się, że ze złotówek włożonych w ZUS dostanę więcej niż z butelek w skupie, bo moja kasa idzie na emeryturę mojej matki, a nie moją. Tak ten system działa. Moja matka miała pecha urodzić się i pracować w PRLu i niestety odłożone przez nią książeczki itp. rzeczy straciły wartość w 1989. Skoro więc postulujesz likwidację ZUSu to powiedz mi proszę, z czego utrzymywać emerytów?

--- Koniec cytatu ---

Nie wkładaj mi w usta słów które z nich nie padły. Nie jestem za likwidacją zusu bo większość ludzi nie potrafi oszczędzać i nic by nie odkładali. Ale mówienie że nie ma pieniędzy bo kogoś trzeba utrzymywać jest zwykłym kurewstwem. Wiesz czemu? Bo wiek emerytalny jest niższy od średniej długości życia o 10 lat. Zabawne prawda?

--- Cytat: Isengrim w Marzec 27, 2015, 14:55:27 ---A, i to że na kogoś głosuję nie znaczy, że jest moim idolem, jakoś wyzbyłem się marzen o życiu w raju i nie spodziewam się po żadnej partii, że mi ten raj na ziemi zapewni.

--- Koniec cytatu ---

To szukaj alternatyw i nie wspieraj mafii.

A może opierasz się na takich mundrościach jak tutaj:
http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/862042,wrobel-kwota-wolna-od-podatku-zlikwidujmy-ja-calkowicie.html

Dormio:

--- Cytat: FITTIpalti w Marzec 27, 2015, 14:28:28 ---Okres przejściowy trwał by chyba z 40 lat, fajny pomysł na emerytury ma Kukiz a konkretnie model kanadyjski który praktycznie nie obciąża państwa.
http://biurose.sejm.gov.pl/teksty_pdf_05/i-1148.pdf

--- Koniec cytatu ---

Strona pierwsza:

--- Cytuj ---W Kanadzie funkcjonuje trójfilarowy system zabezpieczenia emerytalno-rentowego osób starszych. Filar pierwszy gwarantuje obywatelom tego kraju pewien minimalny poziom zabezpieczenia na starość. Drugi filar ubezpieczeniowy (Canada Pension Plan - CPP) jest systemem państwowym, obejmującym wszystkich pracujących. Program istnieje od 1966 r. i jest administrowany przez rząd. Trzeci filar obejmuje prywatne kasy oszczędnościowo-emerytalne, tworzone głównie z inspiracji pracodawców i w dużej mierze przez nich finansowane.
--- Koniec cytatu ---

A teraz dla odmiany jak jest w Polsce:

--- Cytuj ---Polski system emerytalny opiera się na trzech filarach:
I filar – oparty na Funduszu Ubezpieczeń Społecznych zarządzany przez ZUS,
II filar – oparty na otwartym funduszu emerytalnym (OFE),
III filar – oparty na indywidualnym koncie emerytalnym (IKE), indywidualne konto zabezpieczenia emerytalnego (IKZE) i pracowniczy program emerytalny (PPE).

I i II filar są obowiązkowe. III filar jest dobrowolny i związany ulgami podatkowymi z tytułu odkładanych w nim środków.
--- Koniec cytatu ---

strona druga:

--- Cytuj ---2.Obowiązkowy system emerytalny CPP
(...)
Aktualna wysokość składki to 9,9% (...). Osoby pracujące na własny rachunek opłacają całą składkę z własnych funduszy. W przypadku prcowników najemnych składka jest opłacana w połowie przez pracodawcę (4,95%) a w połowie (4,95%) przez pracownika.

--- Koniec cytatu ---

A teraz jak jest w Polsce:

--- Cytuj ---Na ubezpieczenie emerytalne odprowadzana jest składka w wysokości 19,52 proc. podstawy wymiaru składki. Składka naliczana jest od podstawy nieprzekraczającej w roku kalendarzowym trzydziestokrotności przeciętnego wynagrodzenia. W momencie, gdy podstawa wymiaru składki osoby ubezpieczonej przekroczy w danym roku kalendarzowym wysokość trzydziestokrotności przeciętnego wynagrodzenia, w kolejnych miesiącach tego roku nie pobiera się składki z tytułu ubezpieczenia emerytalnego.

Składka na ubezpieczenie emerytalne

(19, 52 proc. podstawy wymiaru składki)

......
<................................................. ............................>
ubezpieczony                                                       zakład pracy

9,76 proc.                                                                   9,76 proc
--- Koniec cytatu ---
Czytałeś w ogóle dokument który zalinkowałeś ? Pomijając drobne różnice (wysokość oprocentowana i nazewnictwo), to te systemy nie odbiegają znacząco od siebie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej