Śmietnisko > Off Topic
Idziemy do woja
SokoleOko:
--- Cytat: Isengrim w Marzec 27, 2015, 11:24:09 ---Problemem polskiej gospodarki jest to, że na poziomie MŚP biorą się za nią goście o kompetencji poganiacza bydła i podobnym wykształceniu, pierwsza inwestycja jaką robią to Porshe Cayenne. druga to zatrudnienie miss powiatu w recepcji, żeby było w tej robocie co poruchać, a potem zdziwko że kasa się skonczyła jak na koniec miesiąca trzeba podatki i pensje zapłacić.
--- Koniec cytatu ---
Otóż to.
GlassCutter:
Isen, tak wiem, jak nie stać cie zapłacić 1200 zusu i 40% innych podatków to nie otwieraj firmy, popularne pierdolenie idiotów. Ja podziwiam ludzi prowadzących małe osiedlowe sklepy, kwiaciarnie itd. Oni traktują to chyba jako hobby, bo po zapłaceniu wasalowi wszystkiego to już chyba tylko na podstawowe potrzeby zostaje. ALE NIE MAJĄ INNEGO KURWA WYJŚCIA BO ALBO TAK ALBO KURWA BEZROBOCIE. A z tego cudownego zusu mają dokładny chuj, bo oni na l4 nie pójdą, jak zachorują to i tak maja daninę oddać.
Reszty komentować nie mam zamiaru, bo to pierdolenia komentować nie mam ochoty.
To może zróbmy inaczej, będzie fajnie. Podnieśmy podatki a za "zarobione" pieniądze zwiększmy social, bo zdechnie więcej firm i będzie więcej bezrobotnych. W sumie to może nie, więcej ludzi wyjebie z tego kraju i pójdzie tam gdzie da się żyć. Albo zróbmy tylko firmy państwowe, przecież prywatny przedsiębiorca to wyłącznie Pan Janusz o którym pisze isen. W oficjalnych statystykach powie się że mamy 100% zatrudnienia a kto się nie zgadza to Janusz i chuj mu w dupę. Sytuacja win-win. Wy czasem czytacie to co piszecie, albo zastanawiacie się zanim wyrazicie opinie?
Koszyk:
Ja jestem za zakupem Amerykanskich ciupag, tyle że moim zdaniem wystarczy jedna dobrze wycelowana w polski parlament.
Isengrim:
Ale serio, co byś chciał? Żyć w kraju bez danin publicznych? I pewnie jeszcze darmowe szkoły i dobre drogi mieć? ;D
Ja nie twierdzę, że Polska jest rajem, a nasz system działa sprawnie. ZUS jest niewydajny, generuje nadużycia, jest niekompetentny i działa niezgodnie z prawem. Sami się z żoną aktualnie z ZUSem procesujemy, to co oni wypisują w pismach to już nawet nie jest głupota, to jest kurewska bezczelność i nie musisz mnie do tego przekonywać, bo jak mi facet z ZUSu pisze, że sami sobie jesteśmy winni, bo nie złożyliśmy zastrzeżeń do protokołu kontroli, podczas gdy ZUS nawet nas o prowadzonej kontroli nie poinformował i od razu przypieprzył decyzję, to się człowiekowi wszystkie noże w kieszeniach otwierają...
Co nie zmienia faktu, że to nie jest "systemowe" ciśnięcie MŚP, tylko niewydolność polskiego aparatu urzędniczego, który od czasów wspaniałej II Rzeczpospolitej opiera się na zasadzie Bierny, Mierny, ale Wierny. Komuna tylko wzmocniła ten model. To kwestia ludzi, a nie systemu. Pierdolenie, jakie to ZUSy są złe i jaki to raj byśmy mieli w bezpodatkowym korwinlandzie jest exactly pierdoleniem.
Na temat tego, jak można by organizować mały biznes to nie ma sensu wypisywać epistoł, nie mam na to czasu ani ochoty. Ale jakimś cudem na świecie mogą funkcjonować spółdzielnie, kooperatywy, ludzie jakoś się dogadują, zakładają wspólnie biznesy, tylko u nas kurwa każdy musi na swoje, bo się boi, że go sąsiad w dupę wyrucha, zanim on zdąży wyruchać sąsiada. No i mógłby se lepsze Cayenne kupić, niż moje.
To pisałem ja, przedsiębiorca jednoosobowy. :)
Soulscream:
--- Cytat: SokoleOko w Marzec 27, 2015, 11:19:44 ---Przeczytaj to, co napisałem, a nie dopowiadaj sobie. To, że Niemcy narzucają nam swoje prawo, a sami na przykład korzystają z naszej taniej siły roboczej w fabrykach niemieckich firm w Polsce - to jest oczywiście świństwo. Ale popatrz na komunikację ze strony polskich transportowców. Oni nie dostrzegają niczego złego w tym, że Polak pracuje za ułamek pensji Niemca robiąc tę samą albo lepszą robotę. Liczy się tylko i wyłącznie to, że oni zarobią mniej (tak, wiem jakie są marże - nadal jednak koszty funkcjonowania firmy transportowej w PL są dużo niższe niż DE).
--- Koniec cytatu ---
Dlatego jesteśmy konkurencyjni, a jak mi niemiec piszę w związku z obniżką cen paliwa proszę drastycznie obniżyć ceny. Nasza komunikacja jest na takim poziome, że jesteśmy branżą która przynosi 12% PKB w tym kraju. Jedyna która nie prosi o dopłaty i pierdoły. Samowystarczalna, pracowaliśmy ciężkie lata na ten stan i jak nie rozumiesz, że z powodu tańszych usług nasza konkurencyjność spadnie to sorry, ale ludzie potracą pracę i Ci kierowcy co tak bardzo krzycza okażą się bez pracy to będzie wesoło.
--- Cytuj ---W sumie nie dziwię się Twojej reakcji, podobnie zachowuje się prezes TLP, z którym znam się dobre kilkanaście lat.
--- Koniec cytatu ---
A ja znam się z dyrektorami w Rabenie czy Schenkerze i sądzą to samo. Możemy się wyliczać kto kogo zna.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej