Śmietnisko > Off Topic
Idziemy do woja
FITTIpalti:
--- Cytat: GlassCutter w Marzec 27, 2015, 11:35:45 ---Isen, tak wiem, jak nie stać cie zapłacić 1200 zusu i 40% innych podatków to nie otwieraj firmy, popularne pierdolenie idiotów. Ja podziwiam ludzi prowadzących małe osiedlowe sklepy, kwiaciarnie itd. Oni traktują to chyba jako hobby, bo po zapłaceniu wasalowi wszystkiego to już chyba tylko na podstawowe potrzeby zostaje. ALE NIE MAJĄ INNEGO KURWA WYJŚCIA BO ALBO TAK ALBO KURWA BEZROBOCIE. A z tego cudownego zusu mają dokładny chuj, bo oni na l4 nie pójdą, jak zachorują to i tak maja daninę oddać.
Reszty komentować nie mam zamiaru, bo to pierdolenia komentować nie mam ochoty.
To może zróbmy inaczej, będzie fajnie. Podnieśmy podatki a za "zarobione" pieniądze zwiększmy social, bo zdechnie więcej firm i będzie więcej bezrobotnych. W sumie to może nie, więcej ludzi wyjebie z tego kraju i pójdzie tam gdzie da się żyć. Albo zróbmy tylko firmy państwowe, przecież prywatny przedsiębiorca to wyłącznie Pan Janusz o którym pisze isen. W oficjalnych statystykach powie się że mamy 100% zatrudnienia a kto się nie zgadza to Janusz i chuj mu w dupę. Sytuacja win-win. Wy czasem czytacie to co piszecie, albo zastanawiacie się zanim wyrazicie opinie?
--- Koniec cytatu ---
Zapominasz jeszcze że w tym pierdolonym kraju choć byś pracował uczciwie przez 20 lat to jak pójdziesz na bezrobocie to ci będą przez rok płacili a potem żegnaj gienia.
Glass +1
GlassCutter:
--- Cytat: Isengrim w Marzec 27, 2015, 11:50:28 ---To pisałem ja, przedsiębiorca jednoosobowy. :)
--- Koniec cytatu ---
A odpiszę Ci ja przedsiębiorca jednoosobowy. I żeby nie było, problem z zusem mnie nie dotyczy, podatki też na miękko biorę na klatę, nie jest to dla mnie duże obciążenie. Ale tak ja jak i Ty mamy ten komfort że działamy w branżach które mają ten luksus że sobie poradzą bo o klienta walczyć w zasadzie nie muszą. Ale widzę że nie pochyliłeś się nad problemem innych branży i piszesz ze swojego stołka. Jak nowa i mała firma bez większego kapitału ma sobie radzić? Dla takich firm wymyślono kwotę wolną by na początku miały swoisty boost. Konkurencji dla średnich i wielkich koncernów i tak nie stanowią, ale dają coś istotnego dla lokalnej społeczności PRACĘ. Więcej kasy w firmie -> więcej miejsc pracy. Więcej pracy więcej kasy na konsumpcję. Większa konsumpcja większy wpływ z "tymczasowego" 23% vatu.. Więcej ulg dla małych firm -> więcej firm. W takich warunkach, mając niskie bezrobocie januszowe firmy same zdechną bo nikt nie będzie chciał tam pracować. Ale utrzymując bezrobocie na wysokim poziomie państwo samo wspiera patologie.
GlassCutter:
--- Cytat: FITTIpalti w Marzec 27, 2015, 12:03:08 ---Zapominasz jeszcze że w tym pierdolonym kraju choć byś pracował uczciwie przez 20 lat to jak pójdziesz na bezrobocie to ci będą przez rok płacili a potem żegnaj gienia.
--- Koniec cytatu ---
Imo tych zasiłków nie powinno być ;) no ale fakt tych bezrobotnych rynek pracy musiałby mieć możliwość wchłonąć. Na obecnych zasadach nie ma komu, bo ludzie boją się kurewsko realnego bankructwa za sprawą podatków, lub jeszcze zabawniejszej kontroli ze skarbówki.
@Isen, nie nie chciałbym żyć w kraju bez podatków bo to by oznaczało prywatne szpitale (tak jakby obecnie było inaczej..), prywatne szkolnictwo itd. A to już jest kurewstwo żeby osoba która miała pecha urodzić się biednie miała game over na starcie. Ale współistnienie podatku dochodowego, vatu, akcyz i opłat miedzy innymi za autostrady postawione za nasze pieniądze jest niepojęte. Powiedz mi że rozumiesz ;) To istnieje po to żeby nie wyszło na jaw że podatki w Polsce to nie 40% tylko 70+. Nie mógłby istnieć jeden podatek, jawnie mówiący ile płacisz? Trzeba to ukrywać?
sneer:
nigdy nie wiadomo gdzie jest punkt wrzenia w społeczeństwie
więc chyba trzeba ukrywać a przynajmniej nie nazywac tego wprost
p.s. a jak jest bardzo źle to próbuje się kanalizować tą energię w różne kierunki
najczęściej militarne :)
Koszyk:
Jak Polacy to takie oszołomy i Janusze chcacy zaczynać biznes od porszaków to jakim cudem w Angli 600 tysięcy tych Januszy zdołało załorzyć ponad 40 tysięcy małych firm.
http://www.polskieradio.pl/42/273/Artykul/1295188,Wielka-Brytania-rosnie-liczba-firm-zakladanych-przez-Polakow
''Wyspy przyciągają również tych, którzy zamierzają rozpocząć biznes za granicą. Według szacunków Brytyjsko-Polskiej Izby Handlowej na tamtejszym rynku działa ok. 40 tys. firm założonych przez Polaków. Polacy należą do czołówki najbardziej przedsiębiorczych narodowości wśród imigrantów. Zachęcają ich warunki prowadzenia działalności. Zgodnie z tegorocznym raportem „Doing Business 2015” Banku Światowego na Wyspach wystarczy 6 dni, by założyć firmę (w Polsce – 30), a całą procedurę można wykonać online.''
W UK realny podatek to 8,5 % w Polsce słyszałem że 30% .
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej