Śmietnisko > Off Topic
Pierdololo o górnikach
FITTIpalti:
Cały czas się dokształcam a lat troszkę mam ;)
W zasadzie każda gałąź gospodarki dostaje jakieś tam dotacje z Polski czy Unii za które poniekąd płacimy my ;)
Cała armia urzędników państwowych dostaje 13'stke a zysku nie ma z ich roboty.
Policja po 15 latach emerytura, wojsko po 12 ?
Ja uważam że za pracę pod ziemią należy się płaca min. 3k na łapę a z tymi średnimi to jest tak że ja mam średnio 3,5k na rękę i to jest dosyć dużo jak na warunki u mnie w firmie a średnią mamy 5,5 nie wliczając menadżerów (a w górnictwie się wlicza )
Qlko1:
--- Cytat: FITTIpalti w Luty 17, 2015, 14:04:17 ---W zasadzie każda gałąź gospodarki dostaje jakieś tam dotacje z Polski czy Unii za które poniekąd płacimy my ;)
--- Koniec cytatu ---
W zasadzie to się mylisz, mało która.
--- Cytat: FITTIpalti w Luty 17, 2015, 14:04:17 ---Cała armia urzędników państwowych dostaje 13'stke a zysku nie ma z ich roboty.
--- Koniec cytatu ---
Tia, ale nie wyłażą na ulicę i nie strajkują, to raz, a dwa, nikt tu nie stwierdził że to dobrze. Z roboty górników też nie ma zysku, są straty.
--- Cytat: FITTIpalti w Luty 17, 2015, 14:04:17 ---Policja po 15 latach emerytura, wojsko po 12 ?
--- Koniec cytatu ---
Proponuję sprawdzić jaki% emerytury dostajesz po 12 czy 15 latach. Mam porównanie i dla policjantów i dla wojskowych. Z głodu byś umarł na takiej emeryturze. Dlatego mało kto się na nią decyduje.
--- Cytat: FITTIpalti w Luty 17, 2015, 14:04:17 ---Ja uważam że za pracę pod ziemią należy się płaca min. 3k na łapę
--- Koniec cytatu ---
Za pracę należy się tyle ile jest wart produkt lub usługa, którą ta praca tworzy. Równie dobrze piekarz może zażądać by państwo zorganizowało interwencyjny skup bułek, bo chciał sprzedawać po 10zł/szt ale nie schodzi.
--- Cytat: FITTIpalti w Luty 17, 2015, 14:04:17 ---ja mam średnio 3,5k na rękę i to jest dosyć dużo jak na warunki u mnie w firmie a średnią mamy 5,5 nie wliczając menadżerów (a w górnictwie się wlicza )
--- Koniec cytatu ---
Żeby sprzedać te góry węgla na które nie ma popytu trzeba mieć kontakty, doświadczonych sprzedawców i kasę na łapówki. To kosztuje. Druga kwestia jest taka, że pracownik umysłowy lata poświęcał na edukację, czyli inwestował, teraz zbiera za to albo większą pensję, albo pracuje w mniej stresującym środowisku. A górnicy dostają zdrowo ponad 3k na łapę. Bo jak policzysz 13tkę + 14tkę + ołówkowe + deputat +12 pensji i podzielisz to na 12...
[G.F.O] Freak Johner:
Czekaj czekaj. Od zawsze w górnictwie było źle, więc po co szedłeś do szkoły górniczej. Wiedziałeś że będzie lipa ale mimo to się tam pchałeś? No ja tu czegoś nie rozumiem. A i argument że innej pracy u mnie nie ma to żaden argument. Pracowałem z kolesiem z drugiego końca Polski. Jemu się kalkulowało przemierzyć cały kraj za pracą.
Ja też nie mam 13 ani 14 ani deputatu węglowego. Zarabiam podobnie do Ciebie a dyspozycyjny jestem 24h/dobę i 7 dni w tygodniu ( choć fakt biję się teraz o podwyżkę :-) ) Nie pracuję 8h dziennie tylko ile potrzeba, czasem i 12-15h.
I JAKOŚ KUREC NIE IDĘ PROTESTOWAĆ.
Ale jak się w końcu wkurzę to zbiorę grupkę znajomych wsiądziemy w auta i zablokujemy drogę jadącym na protest górnikom i rolnikom. Wtedy będzie dobrze.
GlassCutter:
--- Cytat: FITTIpalti w Luty 17, 2015, 13:44:19 ---A i jeszcze Glassowi chciałem odpowiedzieć. Jak cie kiedyś coś pierdolnie (źle ci nie życzę) i będziemy się musieli jako społeczeństwo zrzucać na twoje leczenie to właśnie wtedy będę do ciebie dopłacał ;)
--- Koniec cytatu ---
Nie będziesz, bo ja się do tych składek po to dokładam żebym miał te świadczenia lekarskie. Biorę w tym udział obowiązkowo, ale gdyby nie było obowiązku to też bym opłacał, nie odpowiada mi model amerykański.
FITTIpalti:
Jeśli ktoś jest pizda i nie potrafi się skrzyknąć w celu poprawy swoich uposażeń u pracodawcy to nie moja wina.
Ci urzędnicy wcale tak źle nie mają, po wygranych wyborach HGW przyznała nie małe premie swoim podwładnym http://niezalezna.pl/50415-gigantyczne-premie-od-gronkiewicz-waltz-23-miliony-zlotych-dla-urzednikow
Policja i wojsko przechodzi na 40% z możliwością dorabiania do pensji. "Najliczniejszą grupę stanowią osoby zatrudnione na etatach detektywa i asystenta (5. grupa) – pracuje w niej ponad 22,2 tys. policjantów. Zarabiają oni średnio 3.385 zł miesięcznie" - nie tak mało.
Glasu jak by mnie coś zdrowo jebło to te składki na ubezpieczenie nie pokryją wydatków na leczenie a ty nie chorując prawie w ogóle byś dopłacał do mojego leczenia chcąc nie chcąc.
Dopłacamy też do rolników, młodych przedsiębiorców na rozwój biznesu i chuj wie do czego jeszcze. Dotacje na nowe technologie, na usprawnianie starych itp itd
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej