Śmietnisko > Off Topic

Dyskusja: Najlepsza ksiazka Sci-fi ktora przeczytales i wracasz do niej po latach...

<< < (19/71) > >>

Goomich:
Jakiś czas temu czytałem sobie TVtropes i jeden z nich nazywa się "Lensman Arms Race" z książek niejakiego E.E. "Doc" Smitha.
Ten wyścig zbrojeń polega na "Civilization and Boskone went from ordinary starship battles to star-powered lasers, antimatter bombs, planets used as missiles, antimatter planets, faster-than-light missiles, faster-than-light antimatter planet missiles...". Co mi przypomniało przy okazji Star Rulera, w którym Można zbudować statki wielkosci galaktyki, wożące inne statki, które tak naprawdę są rakietami... itd itp.

Tak więc: Ktoś czytał tego Smitha? Dobre? Od czego zacząć (Amazon na szybko wyrzuca 343 wyniki)?

Azbuga:
przypomniała mi się ciekawa książka Pasikowskiego (tego od filmu Psy:)) - "Ja Gelerth"

zajebiście napisana i bardzo fajna poza całkowicie popsutym zakończeniem na które widać zabrakło pomysłu.

warto też przeczytać dość potworne opowiadanie "Wróciłeś Sneogg, wiedziaam" Huberatha. (Za to absolutnie nie warto zabierać się za książkę "Miasta pod skałą" tego autora)

a dla miłośników historii, marynistyki i piractwa cały cykl Patricka O'Briana zaczynający się od "Dowódca Sofie" - na podstawie tych książek powstał film "Pan i władca na krańcu świata", swoją drogą też bardzo dobry.

Straszny:
Ja Gelerth była fajny, ciekawa sprawa że mało osób zna tą pozycję.

SokoleOko:

--- Cytat: Azbuga w Wrzesień 27, 2010, 08:01:57 ---a dla miłośników historii, marynistyki i piractwa cały cykl Patricka O'Briana zaczynający się od "Dowódca Sofie" - na podstawie tych książek powstał film "Pan i władca na krańcu świata", swoją drogą też bardzo dobry.

--- Koniec cytatu ---

Jak o tym mówimy, to raczej C.S. Forrester i jego "Hornblower".

Starakopara:

--- Cytat: Scaryman w Wrzesień 27, 2010, 09:19:45 ---Ja Gelerth była fajny, ciekawa sprawa że mało osób zna tą pozycję.

--- Koniec cytatu ---

to chyba jedyna książka Pasikowskiego?
mi się bardzo podobała  :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej