Śmietnisko > Off Topic

Dyskusja: Najlepsza ksiazka Sci-fi ktora przeczytales i wracasz do niej po latach...

<< < (7/71) > >>

Morbius:

--- Cytat: Azbuga w Lutego 11, 2010, 13:37:43 ---może nie hard sf ale za to wybitnie ciekawy świat alternatywny i jak dla mnie genialnie napisane:
"Inne pieśni" - Jacek Dukaj
w sumie awansował dla mnie na najlepszego polskiego pisarza jakiego zdarzyło mi się czytać po tej książce. Bardzo dobry jest też "Xawras Wyżryn" i "Czarne oceany".
Ktoś wspomniał opowiadanie "Ruch Generała" - naprawdę fajne.

--- Koniec cytatu ---

podpisuję się pod tym bardzo fajnie się czyta, ze wstydem muszę jednak przyznać że poza w/w i XW reszty dzieł Dukaja jakoś nie mogę przełknąć  :buck2:

Straszny:
....z serią Diuny to myślałem że tylko ja tak mam że po pierwszej części miałem wrażenie lotu nieźle pikującego w dół... od dotknięcia geniuszu po średniawą publikacje.

Maver:

--- Cytat: Scaryman w Lutego 11, 2010, 14:44:29 ---....z serią Diuny to myślałem że tylko ja tak mam że po pierwszej części miałem wrażenie lotu nieźle pikującego w dół... od dotknięcia geniuszu po średniawą publikacje.

--- Koniec cytatu ---

Ja prawde mowiac juz przy pierwszej czesci chwilami sie meczylem, no ale dociaglem do konca bo jak pisalem wyzej to pewnego rodzaju jazda obowiazkowa jesli chodzi o S-F.
Kolejny byl chba Mesjasz Diuny, i ciesze sie ze nie kupilem odrazu wszystkich pozostalych czesci bo w polowie czytania odrzucilo mnie tak ze z pol roku nie dotknelem zadnej ksiazki.
Choc mam kumpla ktory przeczytal wszystko i byl zadwolony. Dla mnie to bylo zbyt ciezko strawne... naleze do osob ktore nie lubia sie meczyc przy czytaniu, wole rzeczy ktore jakos latwo wchodza do glowy i przyjemnie sie czyta.

SokoleOko:
Diuna jest ekstra przez pierwsze ca 150 stron, czyli do momentu ataku Harkonnenów. Potem te pseudoreligijne bajania po prostu usypiają... odbicie następuje w wątku "powrotu z rozproszenia", ale nadal jest to tak mgliste, że poza pojedynczymi scenami i pomysłami czyta się to bardzo ciężko.

Dukaj moim zdaniem jest geniuszem. Szkoda, że czasem przegina ("Lodu" nie skończyłem), ale "Inne pieśni" są książką po prostu wybitną i to nie tylko "jak na SF/Fantasy", ale jako literatura po prostu. Ciekawe kiedy zostanie doceniony szerzej niż tylko przez polski światek SF.

Morbius:

--- Cytat: SokoleOko w Lutego 11, 2010, 14:59:15 ---Dukaj moim zdaniem jest geniuszem. Szkoda, że czasem przegina ("Lodu" nie skończyłem), ale "Inne pieśni" są książką po prostu wybitną i to nie tylko "jak na SF/Fantasy", ale jako literatura po prostu. Ciekawe kiedy zostanie doceniony szerzej niż tylko przez polski światek SF.

--- Koniec cytatu ---

heh ja bardzo chętnie zobaczę tłumacza który się podejmie go przełożyć żeby nie sknocić :) to jest moim zdaniem problem

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej