Śmietnisko > Off Topic
Dyskusja: Najlepsza ksiazka Sci-fi ktora przeczytales i wracasz do niej po latach...
Khobba:
--- Cytat: Morbius w Luty 11, 2010, 15:48:49 ---heh ja bardzo chętnie zobaczę tłumacza który się podejmie go przełożyć żeby nie sknocić :) to jest moim zdaniem problem
--- Koniec cytatu ---
Michael Kandel? Jak ktoś tłumaczy Lema, to i Dukajowi da radę
SokoleOko:
--- Cytat: Morbius w Luty 11, 2010, 15:48:49 ---heh ja bardzo chętnie zobaczę tłumacza który się podejmie go przełożyć żeby nie sknocić :) to jest moim zdaniem problem
--- Koniec cytatu ---
Źle odczytałeś akcent - chodziło o "polski światek SF", czyli docenienie przez POLSKI mainstream, nagrodę NIKE czy wciągnięcie na listę lektur szkolnych, bo "Dukaj wielkim poetą był", a "wielka poezja, będąc wielką i będąc poezją, musi zachwycać". :coolsmiley:
Maver:
--- Cytat: Khobba w Luty 11, 2010, 15:49:47 ---Michael Kandel? Jak ktoś tłumaczy Lema, to i Dukajowi da radę
--- Koniec cytatu ---
Z tlumaczeniem Lem'a to akurat jest mocno średnio. Jesli dobrze pamietam to chyba wlasnie tylko Kandel odpowiednio przetlumaczyl lemowskie AWRUK na TIKCUF (choc ruscy tez chyba cos kombinowali). Cała reszta nawet sie nie zauwazyla o co chodzi.
magni:
--- Cytat: Ulf Nitjsefni w Luty 04, 2010, 16:26:46 ---[...]
3. "Placówka Basilisk" - David Weber - i cały cykl o Honor Harrington. Lubie militarną S-F
[...]
5. "Chung Kuo" - David Wingrove - umknęły mi pojedyncze tomy cyklu. Całość bardzo dobra.
O Chińczykach rządzących światem. Prorocze? :)
[...]
7. "Piąta kolumna" - S.M Stirling - a tym razem rasiści z RPA rządzą światem. Naprawdę
dobra książka.
8. "Kolory sztandarów" - Tomasz Kołodziejczak - hard S-F w najlepszym stylu. Genialna.
I wiele innych tytułów ale do wymienionych wracam naprawdę często. Pozdrawiam wszystkich czytających tą literaturę.
--- Koniec cytatu ---
Weber oczywiscie za swietne opisy bitew bo poza tym to pisze dosc infantylnie,
cykl Chung Kuo bardzo ciekawy, warto przeczytac a chyba malo znany u nas,
Kolory Sztandarow i ich kontynuacja (nie pamietam tytulu) moim zdaniem, must read dla kazdego fana SF
Dodam jeszcze Czarne Oceany Dukaja, interesujaca wizja przyszlosci,chociaz jak to Dukaja, moim zdaniem ciezko sie czyta
Ulf Nitjsefni:
Powiem szczerze, ja się przy Dukaju męcze... zacząłem "Inne pieśni" i nie dałem rady, może nie mój kaliber, może dzień nie ten, może zły wpływ 3 kwadry księżyca ale poddałem się. To samo miałem przy wspominanym tu "Hyperionie". Tyle, że tego dotrwałem do końca, tylko niesmak pozostał.
Co do pikowania w dół "Diuny" w kolejnych tomach. No cóż, powiedzmy, że "Mesjasz Diuny" i "Dzieci Diuny" to lekka obsuwa, ale pikowaniem bym tego nie nazwał. Tym bardziej, że Herbert w kolejnych odsłonach, zdecydowanie wrócił do formy. To oczywiście moja subiektywna opinia.
I chciałem słowo jeszcze dodać na temat książki, która może nie jest S-F w czystej postaci (chociaż I tom zawiera jej elementy), ale jest to jedyna książka napisana ostatnio, która naprawdę mnie zachwyciła. Mówię o "Pan Lodowego Ogrodu" Jarosława Grzędowicza. Dlaczego ją reklamuje? Bo według mnie jest to najlepsze polskie fantasy jakie czytałem w życiu. Ośmielam się twierdzić, że lepsze od Sapkowskiego i "Wiedźmina". Polecam wszystkim przeczytajcie i oceńcie.
Pozdrawiam.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej