Śmietnisko > Off Topic
Dyskusja: Najlepsza ksiazka Sci-fi ktora przeczytales i wracasz do niej po latach...
Doom:
A czytał ktoś z was może Pomnik Cesarzowej Achai?
Trylogia powiedzmy mi się podobała ogólnie, w szczegółach to uważam tom 3 gdzieś tak od połowy najpóźniej za pomyłkę. Ciekaw jestem tej pozycji...
Yavax Zavro:
--- Cytat: Azbuga w Marca 21, 2013, 00:55:45 ---druga część da się przeczytać. ksenocyd już bardzo słaby a reszta jeszcze gorsza niestety.
--- Koniec cytatu ---
Czyli tak jak myślałem. Już końcówka pierwszej części zapowiadała przekombinowaną kaszanę.
Xeovar:
--- Cytat: Yavax Zavro w Marca 21, 2013, 00:44:00 ---Jestem po lekturze Gra Endera i mam pytanie (myślę, że nikt nie obrazi się za offtop) - czy dalsza część serii jest równie dobra co Gra Endera? Mam na myśli oczywiście książki pt. "Ender na Wygnaniu", "Mówca umarłych", "Ksenocyd" i "Dzieci umysłu". Pytam się, bo jakoś wszyscy polecacie pierwszą książkę z całej serii a o reszcie cisza. W sumie mnie samemu zakończenie tej książki wydało się trochę nijakie (nie będę tu pisał o tym bez działającego modułu [spoiler][/spoiler]) i chciałbym wiedzieć czy dalsze części są takie same.
--- Koniec cytatu ---
Niestety, tylko Gra jest dobra. A szkoda
--- Cytat: Azbuga w Marca 21, 2013, 00:55:45 ---z całkiem nowych rzeczy bardzo przyjemnie czytało mi się książkę "Gamedec" w drugiej części juz autor trochę za bardzo popłynął ale pierwsza była bardzo miłym czytadłem.
--- Koniec cytatu ---
Zgadzam się co do autora, nie zgadzam się co do płynięcia. Owszem, autor poszedł bardzo do przodu z dalszym rozwojem historii Gamedeca, ale mi się BARDZO podobało - zamiast pseudo-sf-kryminału jest to naprawdę dobry kawałek rozbudowanego SFa z pomysłami czasem bardzo unikatowymi. W każdym razie czytać :)
Centurion:
--- Cytuj ---Jestem po lekturze Gra Endera i mam pytanie (myślę, że nikt nie obrazi się za offtop) - czy dalsza część serii jest równie dobra co Gra Endera? Mam na myśli oczywiście książki pt. "Ender na Wygnaniu", "Mówca umarłych", "Ksenocyd" i "Dzieci umysłu". Pytam się, bo jakoś wszyscy polecacie pierwszą książkę z całej serii a o reszcie cisza. W sumie mnie samemu zakończenie tej książki wydało się trochę nijakie (nie będę tu pisał o tym bez działającego modułu [spoiler][/spoiler]) i chciałbym wiedzieć czy dalsze części są takie same.
--- Koniec cytatu ---
Kolejne tomy są po prostu zupełnie inne. Ten 1 to była głównie akcja + pokazanie skrzywionego rozwoju dzieciaka. Następne są imo bardziej podobne do książek Lema, jak ktoś lubi nudę i pitolenie o szopenie z 0 ilością akcji i wydarzeń to będzie dla niego. ;)
Jak ci się podobał 1 tom Sagi Endera to polecam Sagę Cienia - cała w stylu Gry..., jeden warunek - umiejętność oddzielenia wydarzeń z książki z wiedzą jaką posiadasz o historii świata. Card tam ostro pojechał z wydarzeniami i nie każdy to trawi :)
Goomich:
--- Cytat: Doom w Marca 21, 2013, 00:58:36 ---A czytał ktoś z was może Pomnik Cesarzowej Achai?
Trylogia powiedzmy mi się podobała ogólnie, w szczegółach to uważam tom 3 gdzieś tak od połowy najpóźniej za pomyłkę. Ciekaw jestem tej pozycji...
--- Koniec cytatu ---
<necro mode>
Pomnik dzieje się 1000 lat później, a Ziemcy są wśród nas. Znaczy wśród tamtych. Trochę boli brak starych bohaterów, a jak nie lubisz książek, w których Polacy rzondzom, to możesz mieć mały zgrzyt zembuff. Ogólnie solidne 4 minus.
</necro mode>
Do posłuchania (tylko przez następne 3 tygodnie) "Dobre Omeny" Pratchetta.
http://www.bbc.co.uk/programmes/b04knthd
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej