Śmietnisko > Off Topic
Dyskusja: Najlepsza ksiazka Sci-fi ktora przeczytales i wracasz do niej po latach...
Doom:
--- Cytat: lorgius w Lutego 15, 2011, 16:16:33 ---U Webera najlepsze jest honorverse. Może i niezbyt odkrywcze ale po nastym tomie dalej chce się czytać. :)
Ciekawa była też jego trylogia dahak. Tylko że urywa się za szybko. Tak, jakby planował pisać dalej ale wziął się za inne tematy.
--- Koniec cytatu ---
http://www.fantasticfiction.co.uk/w/david-weber/empire-from-ashes.htm ... tylko u nas pewnie pojawi sie w 2015 jak dobrze pójdzie
--- Cytuj ---"Galia est omnis divisa in partes tres..." Skąd ja to znam A uczyłeś się też tego na pamięć ? masakra..
--- Koniec cytatu ---
Nie za to pisemny rozbiór gramatyczny pierwszego podrozdziału zajął mi coś z 10 stron wydruku...
--- Cytuj ---Nie wyobrażam sobie czytania Dostojewskiego i Akhmatovej , Joyce'a , T.S. Elliot'a czy Καβάφης'a inaczej niż w originale , nawet Stary Testament , książka nudna i prymitywna nabiera uroku czytana w przekładzie z III wieku (tak zwana Εβδομήκοντα).
--- Koniec cytatu ---
Przeczysz samemu sobie. Przekład z III wieku to już któraś kolejna generacja przekładu z języków pierwotnych. Jest sora szansa że po drodze było co najmniej wydanie w aramejskim, a może i perskim
Vic Brunner:
--- Cytat: Wilk w Lutego 15, 2011, 16:36:16 ---Jak masz zacięcie to polecam jego nową książkę - "Peanatema"
--- Koniec cytatu ---
"Peanatemę" łyknąłem w 3 dni :]
lorgius:
--- Cytat: Doom w Lutego 15, 2011, 18:19:48 ---http://www.fantasticfiction.co.uk/w/david-weber/empire-from-ashes.htm ... tylko u nas pewnie pojawi sie w 2015 jak dobrze pójdzie
--- Koniec cytatu ---
No proszę :) Jednak jest dalszy ciąg. Nie wiem kiedy będzie po naszemu. Co prawda kolejne, nowsze części honorverse łykałem w oryginale bo na przekład nie doczekał bym się.
Stary Pierdola:
--- Cytat: Doom w Lutego 15, 2011, 18:19:48 ---Przeczysz samemu sobie. Przekład z III wieku to już któraś kolejna generacja przekładu z języków pierwotnych. Jest sora szansa że po drodze było co najmniej wydanie w aramejskim, a może i perskim
--- Koniec cytatu ---
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B5%CF%84%CE%AC%CF%86%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%95%CE%B2%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%AE%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1
Η Μετάφραση των Εβδομήκοντα αποτελεί τη σπουδαιότερη από τις πρώτες μεταφράσεις της Παλαιάς Διαθήκης και την πρώτη, στην ουσία, γραπτή μετάφραση από την εβραϊκή στην ελληνιστική κοινή γλώσσα.
Podkreślenie jest moje.
Stary Testament był książką świętą i tajną tylko dla żydów , w III p.n.e. wieku żydzi w Aleksandrii (tej Egipskiej) byli na tyle zhellenizowani , ze utracili możliwość rozumienia oryginalnego tekstu i z tego powodu żydowscy helleniści podjęli się pierwszego w historii pisanego przekładu z hebrajskiego na ludowa formę starożytnej greki (helleniki kini) języka używanego wówczas od Macedonii do Indii.
Khobba:
--- Cytat: Gregorius w Lutego 15, 2011, 18:12:54 ---Chwała Ci !!
--- Koniec cytatu ---
Greg, jakieś webery i inne takie harlequiny to mnie mało interesują, ale Lema to Ci mogę z pamięci cytować :P
* Khobba czeka na lincz
content: Eden jest o tyle ciekawy, że to, IIRC pierwsza powieść w konwencji SF Lema. O tyle wartościowa, że (jak to zwykle u Lema) poza głównym wątkiem przygodowym poruszane są nieco głębsze tematy relacji międzyludzkich, zachowania w sytuacjach kryzysowych, a także temat przewijający się w wielu jego powieściach - kompletna niemożność zrozumienia obcej cywilizacji przez człowieka. W podobnym temacie, chociaż duużo lżejsze niż powieści Lema (w sam raz do pociągu zamiast Webera ;) ) polecam "Mroczne lata świetlne" Aldissa.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej