Śmietnisko > Off Topic
Dyskusja: Najlepsza ksiazka Sci-fi ktora przeczytales i wracasz do niej po latach...
Gregorius:
--- Cytat: Khobba w Lutego 15, 2011, 19:02:05 ---Greg, jakieś webery i inne takie harlequiny to mnie mało interesują, ale Lema to Ci mogę z pamięci cytować :P
--- Koniec cytatu ---
Chwała Ci x2. Mnie Webber też w ogóle nie ciągnie :D
--- Cytat: Khobba w Lutego 15, 2011, 19:02:05 ---
kompletna niemożność zrozumienia obcej cywilizacji przez człowieka.
--- Koniec cytatu ---
O totototot :DD
* Gregorius dodaje Khobbę do listy idoli]
lorgius:
Nie rozumiem jak jedno może wykluczać drugie.
Osobiście uwielbiam Lema i przez lata zaczytywałem się w nim, brnąc ku "cięższej" części twórczości mistrza. Za każdym razem odkrywałem zaskoczony, jak zręcznie wzbogacona jest filozofia w nich zawarta przez gry słowne, humor i deliberacje. W książkach, które wydawały mi się wcześniej nie do przejścia. Dla przykładu, "Głos Pana" był czymś takim. Totalnym zaskoczeniem dla samego siebie.
Z drugiej strony, uwielbiam czytać Webera bo to czysta batalistyka bez żadnych aspiracji z nurtu głębokiego sf, na dodatek mocno inspirowana, równie pasjonującą literaturą marynistyczną (głównie C.S. Forester). Dwa zupełnie inne gatunki w których szukam zupełnie innych rzeczy. Nie widzę więc powodu aby budować sztuczny tron, z którego można być "ponad czymś". Swoją drogą, taką literaturę też trzeba potrafić pisać. Inaczej ginie się w tłumie, podobnej tematycznie papki, nic wspólnego z ciekawie napisaną powieścią nie mającej.
A tak na marginesie. Ciekaw jestem ile w tych wszystkich tytułach, które napisał Weber w kooperacji, jest faktycznego jego wkładu własnego, a ile drugiego autora (np w Imperium Człowieka). Bo tak kiedyś zastanawialiśmy się z kolegami czy on aby nie promuje tego własnym nazwiskiem, podpisując się na okładce, kiedy główną robotę odwala ten drugi - mniej znany.
:) smail na koniec, żeby nie było, że dymu szukam ;)
Dormio:
--- Cytat: lorgius w Lutego 15, 2011, 18:52:33 --- No proszę :) Jednak jest dalszy ciąg. Nie wiem kiedy będzie po naszemu. Co prawda kolejne, nowsze części honorverse łykałem w oryginale bo na przekład nie doczekał bym się.
--- Koniec cytatu ---
Ale to kontynuacja Księżyca buntowników, a nie honorverse.
W podanym przeze mnie linku masz na płytkach BAENu komplecik po angielsku:
http://hell.pl/szymon/Baen/Shadow%20of%20Saganami/Empire%20From%20the%20Ashes/index.htm
mkxy:
--- Cytat: Dormio w Lutego 16, 2011, 10:22:14 ---Ale to kontynuacja Księżyca buntowników, a nie honorverse.
--- Koniec cytatu ---
Wlasnie..spotkal sie ktos z jakimis informacjami kiedy bedzie kontynuacja honorki? Bo w "Mission of Honor" jest taki clif-hanger ze az glowa boli, a tu ani sladu wyjasnienia. Fabula nabiera tempa i rumiencow a tu... null, zero totalne zawieszenie. Jak sadzicie ile lat Weber nas przetrzyma?
--- Cytat: Dormio w Lutego 16, 2011, 10:22:14 ---W podanym przeze mnie linku masz na płytkach BAENu komplecik po angielsku:
http://hell.pl/szymon/Baen/Shadow%20of%20Saganami/Empire%20From%20the%20Ashes/index.htm
--- Koniec cytatu ---
Stronka sie chyba troche zdeaktualizowala, linki martwe i wszystko stanleo na niej gdzies na przelomie 2004/2005.
lastverb:
Przeciez Mission of Honor jest z polowy tamtego roku jak szybko ma wydawac te ksiazki? Nastepna czesc (A Rising Thunder) ma wyjsc pod koniec tego/na poczatku przyszlego roku. Ale naprawde zaczal denerwowac tym, ze w ostatnich ksiazkach konczy tom tuz przed akcja, a nie tak jak w poprzednich zaraz po akcji. Poza tym chyba sam juz sie gubi w swoim swiecie.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej