Śmietnisko > Off Topic
Dyskusja: Najlepsza ksiazka Sci-fi ktora przeczytales i wracasz do niej po latach...
lorgius:
U Webera najlepsze jest honorverse. Może i niezbyt odkrywcze ale po nastym tomie dalej chce się czytać. :)
Ciekawa była też jego trylogia dahak. Tylko że urywa się za szybko. Tak, jakby planował pisać dalej ale wziął się za inne tematy.
Stary Pierdola:
--- Cytat: Doom w Lutego 15, 2011, 15:41:42 ---Nie wchodzą w grę. Czytanie prozy w innym języku niż nasz to dla mnie męczarnia (pomijam że jestem ograniczony do 3 z czego jeden jest oficjalnie martwym językiem)
--- Koniec cytatu ---
Nie wyobrażam sobie czytania Dostojewskiego i Akhmatovej , Joyce'a , T.S. Elliot'a czy Καβάφης'a inaczej niż w originale , nawet Stary Testament , książka nudna i prymitywna nabiera uroku czytana w przekładzie z III wieku (tak zwana Εβδομήκοντα).
Naprawde kazde tlumaczenie to zubozenie orginalu , sa pewne niuansy w kazdym jezyku (i w co za tym idzie w kulturze danego narodu) , ktore nie sposob oddac tlumaczeniem.
Żałuje ze nie mogę (jeszcze) czytać mojej ulubionej książki 'Manuscrit trouvé à Saragosse' w originale , zadowalam się polską wersją niestety. Podobno Francuzi nie mogli pogodzić się faktem , ze autor był Polakiem , tak pięknie mógł pisać tylko rodowity paryżanin...
Gregorius:
--- Cytat: Doom w Lutego 15, 2011, 15:57:08 ---Z łaciną było lepiej, ale już mi raczej niewiele zostało z tego co sie nauczyłem jak mnie katowali pamietnikami Juliusza Cezara w orginale
--- Koniec cytatu ---
"Gallia est omnis divisa in partes tres..." Skąd ja to znam :D A uczyłeś się też tego na pamięć ? masakra..
Anyway - słuchajcie, jakiś czas (parę lat wstecz) czytałem taką książkę Lema, gdzie historia osadzona była na jakiejś 'planecie' gdzie grupa ludzi poznawała tamtejszy świat.. Za cholerę nie pamiętam tytułu, ani ogólnej fabuły... jedyne co pamiętam to jakaś... fabryka i mieszkańcy, który robili się śluzowaci, jak się denerwowali (czy jakoś tak). Jeśli ktoś może mi pomóc i poda tytuł, to będę bardzo dźwięczny! Chciałbym do niej wrócić, bo może teraz uda mi się zrozumieć przesłanie :D
Khobba:
--- Cytat: Gregorius w Lutego 15, 2011, 17:51:44 ---"Galia est omnis divisa in partes tres..." Skąd ja to znam :D A uczyłeś się też tego na pamięć ? masakra..
Anyway - słuchajcie, jakiś czas (parę lat wstecz) czytałem taką książkę Lema, gdzie historia osadzona była na jakiejś 'planecie' gdzie grupa ludzi poznawała tamtejszy świat.. Za cholerę nie pamiętam tytułu, ani ogólnej fabuły... jedyne co pamiętam to jakaś... fabryka i mieszkańcy, który robili się śluzowaci, jak się denerwowali (czy jakoś tak). Jeśli ktoś może mi pomóc i poda tytuł, to będę bardzo dźwięczny! Chciałbym do niej wrócić, bo może teraz uda mi się zrozumieć przesłanie :D
--- Koniec cytatu ---
Eden
Gregorius:
--- Cytat: Khobba w Lutego 15, 2011, 18:09:48 ---Eden
--- Koniec cytatu ---
Chwała Ci !!
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej