Śmietnisko > Off Topic
Horror przy szukaniu pracy. [Odp: Nasze żenujące akcje]
Zsur1aM:
--- Cytat: GlassCutter w Grudzień 12, 2013, 19:45:47 ---Takie argumenty zawsze padają gdy tylko ktoś skomentuje zarobki górników. Problemu z nimi nie mam, wywalczyli to zarabiają jak ludzie i słusznie. Inna sprawa że są bardziej niebezpieczne i wymagające zawody w których dostaje się prawdziwie psie pieniądze. Argument o tym jak górnikowi źle do mnie nie trafia.
--- Koniec cytatu ---
Afaik te 5-7k co podal pan powyzej to srednia razem z zarobkami wszystkich tych ktorzy siedza na "gorze", zwykly gornik pomijajc specjalistow i sztygarow nadal dostaje "psie pieniadze".
Soulscream:
--- Cytat: Naicinh w Grudzień 12, 2013, 20:45:24 ---Aaa to pisz ze za tlumacza robiles....
--- Koniec cytatu ---
Nie robiłem za tłumacza. Normalna prawa biurowo-administracyjna w agencji rekrutującej ludzi do pracy. To był jeden z atutów mojej osoby, że znałem dla nich 2 języki. To jest normalny rynek sprzedaży, szukasz klientów i uzupełniasz ich potrzeby personalne
Filip Bonn:
--- Cytat: Vilendra w Grudzień 12, 2013, 18:36:50 ---Może i górnik dostaje taką pensję (jeśli oczywiście pracuje pod kopalnią, a nie pod firmą przez kopalnię zatrudnioną). Ale warto przez chwilę pomyślec, co jest łatwiejsze: spędzic 8 godzin pracując w ciepłym biurze, czy zjechac "na przodek" i tam to 8 godzin fizycznie harowac? Nie wszystko da się przeliczyc na pieniądze. Górnik na emeryturze (o ile tę emeryturę dostanie) to wrak, nie człowiek.
--- Koniec cytatu ---
Zwłaszcza ciekawie taka pensja wygląda jeśli zestawimy ją z nierentownością większości kopalń, które po prostu utrzymują podatnicy oraz sprzedawaniem węgla poniżej cen wydobycia 'żeby interes się kręcił' a rząd miał święty spokój.
Azbuga:
a propos górników i rentowności kopalń. warto sobie przeczytać autobiografię margaret thatcher - można zobaczyć jak wyglądała sytuacja przy zamykaniu kopalń w anglii. to dopiero była jazda. Strajk przez rok czy dwa i jak ktoś szedł do pracy łamistrajk jeden to mu strajkujący wpadali do domu i tłukli żonę na przykład :)
najciekawsze jest że w polsce kopalnie nie rentowne a większość elektrowni na węgiel... Fajnie zacznie się robić tak koło 2017 roku bo ma wejść w polsce jakiś unijny hit w sprawie walki z globalnym ociepleniem i ma być zakaz używania w domach prywatnych paliw stałych. każdy będzie musiał mieć gaz albo olej. pomijając co to zrobi z rynkiem węgla - w baaardzo wielu miejscach w polsce kupno nowego pieca przekracza możliwości rodziny z zadupia nie mówiąc o kosztach samego paliwa i eksploatacji.
sneer:
niewykonalne na ta dekadę .....
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej