Eve Online > Przedpokój

Czy lecą z nami panie?

<< < (20/33) > >>

GlassCutter:
Ja natomiast dupie na podstawie tego co słyszałem od swojej babci, jak młode dziewczyny chodziły spać w pola, jak całe wioski podpalały się, lub topiły w jeziorach byleby tylko nie trafić do rusko-ukraińskiej niewoli. Natomiast dziadek pracował w trakcie wojny u niemca na wsi. Skrajnie odmienne doświadczenia. Potem ich wyzwalali zachodni alianci.

To co "wyzwalało" Polskę nie ma nic wspólnego z polską armią i nie mów o polskich bohaterach mając na myśli armie czerwoną. Jeśli chodzi o Żydów to Polska ma rozległe tradycje na tym polu.. Zdaje się że od średniowiecza..

Goomich:

--- Cytat: VonBeerpuszken w Listopad 13, 2013, 08:27:08 --- wejście w 39-tym Rosjan i Niemców było lajcikiem.

--- Koniec cytatu ---

Litości. To, że nie mieli lajtu w 45, to dlatego, że w 41 nie wybrali się na wschód by wystawiać Wagnera.

Ptysiu:

--- Cytat: FITTIpalti w Listopad 13, 2013, 10:37:52 ---Ciekawe jak by teraz przeprowadzić pucz na wzór tego co zrobił Piłsudski... może to była by jakaś lepsza opcja niż POPIS i gumowe fiutki od Palikota...

--- Koniec cytatu ---

A ja wolę ten nieszczęsny POPIS z gumowymi kutasikami w tle, niż nadwiślańską wariację na temat Pinocheta. Bo i co by przyniosła? Wolność słowa? Wzrost gospodarczy? Czy wyrównanie rachunków na obecnych elitach, które wedle zasady, że kot zawsze spada na cztery łapy i tak w większości by się wymigały?

Demokracja ma niestety tą cechę, że jeżeli działa sprawnie, to jest nudna. A nasza jest w sumie bardzo, bardzo nudna, a gdy wygrywa ekipa inna niż obecnie rządząca nie wyjeżdżają na ulicę czołgi.

SokoleOko:

--- Cytat: Proxima w Listopad 13, 2013, 09:51:13 ---Rosjanie nie potrzebują ojro. Mają zsoby naturalne, złoto i wiele wiele innych rzeczy, które utrzymałyby Polskę na wysokim poziomie. Ba dostalibyśmy od nich więcej niż od USA, gdyby nasze stosunki i starania wobec Rosji były takie jak względem USA.
--- Koniec cytatu ---

Taaa... zobacz jak partnersko traktują np. Ukrainę.

--- Cytat: Proxima w Listopad 13, 2013, 09:51:13 ---Co do Niemiec, to nadal mamy wiele zahamowań. Podobają nam się ich auta, które kradniemy na potęgę. Ale czy mamy od nich aż tak wiele? Nie śledzę polityki zagranicznej, ale chyba jakoś szczególnie ze sobą nie współpracujemy. W sensie, że nie bardziej, niż z innymi członkami Unii.
--- Koniec cytatu ---

Co za stek stereotypów. Już nie kradniemy tak bardzo samochodów. Natomiast Niemcy są naszym najważniejszym partnerem gospodarczym, dużo u nas inwestują, a także np. dostaliśmy od nich całkiem sporo sprzętu wojskowego.

--- Cytat: VonBeerpuszken w Listopad 13, 2013, 10:34:47 ---Czyli mam rozumieć, że Polacy bohatersko wyeliminowali chwasty w postaci ruskich jeńców, a ruskie popełnili zbrodnie przeciw ludzkości mordując naszych?

--- Koniec cytatu ---

Stawianie znaku równości między Katyniem a jeńcami sowieckimi z wojny 1920 roku nie jest uprawnione. My nie mordowaliśmy jeńców strzałem w tył głowy, po prostu młode polskie państwo nie było w stanie zapewnić im odpowiednich warunków. Przyszło mi jeszcze do głowy, że chyba z prawnego punktu widzenia nie musieliśmy - ani Polska, ani Rosja nie były wtedy sygnatariusami konwencji haskiej.

VonBeerpuszken:

--- Cytat: GlassCutter w Listopad 13, 2013, 10:57:29 ---Ja natomiast dupie na podstawie tego co słyszałem od swojej babci, jak młode dziewczyny chodziły spać w pola, jak całe wioski podpalały się, lub topiły w jeziorach byleby tylko nie trafić do rusko-ukraińskiej niewoli. Natomiast dziadek pracował w trakcie wojny u niemca na wsi. Skrajnie odmienne doświadczenia. Potem ich wyzwalali zachodni alianci.

To co "wyzwalało" Polskę nie ma nic wspólnego z polską armią i nie mów o polskich bohaterach mając na myśli armie czerwoną. Jeśli chodzi o Żydów to Polska ma rozległe tradycje na tym polu.. Zdaje się że od średniowiecza..

--- Koniec cytatu ---
Czy ja gdzies bronie kogokolwiek? Każdy był tak samo dobry.
Chodzi mi tylko jedno, wszystkich potepiamy za to co zrobili 100 lat temu, ale swoich brudów nie próbujemy widzieć, mało tego, chowamy jak najgłebiej.
Widzisz, moją babunię wyzwalali akurat Polacy, polska armia... Gdy o tym opowiadała początkowo nie wierzyłem. I nie była to armia czerwona.

--- Cytat: SokoleOko w Listopad 13, 2013, 11:06:54 ---
Stawianie znaku równości między Katyniem a jeńcami sowieckimi z wojny 1920 roku nie jest uprawnione. My nie mordowaliśmy jeńców strzałem w tył głowy, po prostu młode polskie państwo nie było w stanie zapewnić im odpowiednich warunków.

--- Koniec cytatu ---
Brawo.... oklaski za mądre słowa, masz racje, zagłodzenie kilku tysiecy ludzi ma sie nijak do strzału w łeb. Słowa godne prawdziwego Polaka.
Dziwić sie skąd sie biorą wyznawcy Jarka...
W końcu to byli tylko ruskie, coś pomiedzy robakiem a szczurem.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej