Śmietnisko > Off Topic
//Pokłosie// Co o tym filmie sądzicie?
[NF] Masa Huku:
--- Cytat: SokoleOko w Marca 12, 2013, 14:39:09 ---Dobrobyt jest wynikiem ciężkiej pracy Izraelczyków i panującej tam gospodarki wolnorynkowej. Nie znajdziesz tego u ich sąsiadów. A rabować to nie było czego w okolicy - piasek i wielbłądy? :D
Na marginesie, w czasie kiedy Żydzi zajmowali Palestynę, Polska zajmowała "Ziemie odzyskane". Dużo się to różniło? Nie sądzę.
--- Koniec cytatu ---
Z tą różnicą że nie wyżynaliśmy w pień wiosek włącznie z kobietami i dziecmi ;) nie strzelaliśmy do ludności cywilnej przebrani za patrole brytyjskie itd. itd.
--- Cytat: Herezja w Marca 12, 2013, 15:38:55 ---Wymiana zdań jest ale 0 o współczesnej ksenofobii polaków.
--- Koniec cytatu ---
Żydzi w chwili obecnej są traktowani przez ludzi i media jak "naród wybrany" który zgnębiony przez historię powinien być traktowany w sposób wyjątkowy...powiedz coś negatywnego na ich temat publicznie to zostaniesz wyzwany od antysemitów, ksenowfobów i innych, ale gnojenie i mieszanie z błotem własnych rodaków i nacji jest jak najbardziej mile widziane :-[ Ksenofobia o której mówisz bynajmniej nie jest bezpodstawna , to nie jest strach przed nieznanym, wręcz odwrotnie...
[VIDE] Herezja:
Huczek z tym się nie zgodzę.
Na każdym kroku wszelkie odstępstwa od normy (ciekawe kto je tak naprawdę wyznacza) są piętnowane na każdym kroku.
Swoją drogą z nowości (przynajmniej dla mnie) nasi wspaniali wybrańcy narodu zwani posłami z PIS stworzyli Parlamentarny Zespoł ds. Przeciwdziałania Ateizacji Polski w skład wchodzą- Andrzej Jaworski, Małgorzata Sadurska, Bartosz Kownacki.
Czy mi się wydaje czy Polska jest niezawisłym, suwerennym państwem a nie wyznaniową utopią?
SokoleOko:
--- Cytat: MasaHuku w Marca 12, 2013, 15:45:39 ---Z tą różnicą że nie wyżynaliśmy w pień wiosek włącznie z kobietami i dziecmi ;) nie strzelaliśmy do ludności cywilnej przebrani za patrole brytyjskie itd. itd.
--- Koniec cytatu ---
Ofiary wśród ludności cywilnej były, na porządku dziennym były gwałty i rabunki. Niemcy na tych terenach byli wyjęci spod prawa.
Mało o tym wiemy, bo celowo na temat się nie publikuje. Kiedyś szukałem informacji na temat tej komisji językowej, która wymyślała polskie nazwy geograficzne dla tych terenów i było tego żałośnie mało - dosłownie pojedyncze anegdotki.
--- Cytat: MasaHuku w Marca 12, 2013, 15:45:39 ---Żydzi w chwili obecnej są traktowani przez ludzi i media jak "naród wybrany" który zgnębiony przez historię powinien być traktowany w sposób wyjątkowy...powiedz coś negatywnego na ich temat publicznie to zostaniesz wyzwany od antysemitów, ksenowfobów i innych, ale gnojenie i mieszanie z błotem własnych rodaków i nacji jest jak najbardziej mile widziane :-[ Ksenofobia o której mówisz bynajmniej nie jest bezpodstawna , to nie jest strach przed nieznanym, wręcz odwrotnie...
--- Koniec cytatu ---
Strasznie to upraszczasz. Zgoda, Izrael (nie Żydzi, bo to nie to samo) zbił niezły kapitał PR na sytuacji po 11 września. Przyznam, że do 2001 nie brakowało mi sympatii dla Palestyńczyków, w których widziałem coś na kształt Polaków pod zaborami. Ale jak zobaczyłem ich wybuchy radości na wieść o tym co się stało w NY, przeszło mi jak ręką odjął.
Prawda jest jednak taka, że zarówno Palestyńczycy jak i Izrael zdominowani są przez grupy religijne - to jest główna przeszkoda o pokojowej koegzystencji. Świeccy i liberalni Izraelczycy mają kapitalne inicjatywy - na przykład ostatnio jest akcja "nie chcesz głosować w wyborach do Knesetu? Oddaj swój głos Palestyńczykowi, który głosować nie może". Ludzie dogadują się w Internecie i potem Izraelczyk idzie głosować tak, jak prosił Palestyńczyk.
Wracając do "gnojenia i mieszania z błotem własnych rodaków" - nic złego w pokazaniu jak było, nawet jeśli prawda boli. Nie jesteśmy rycerzami w białych zbrojach. Może faktycznie mamy mniej powodów do wstydu niż inne narody, bo nie mieliśmy imperium kolonialnego i w ostatnich 300 latach nie prowadziliśmy agresywnych wojen, ale Polacy potrafili zrobić rzeczy straszne - nie można być hipokrytami i o tym milczeć, raczej trzeba "odbrązawiać", by być uczciwym wobec samych siebie.
[NF] Masa Huku:
--- Cytat: Herezja w Marca 12, 2013, 15:57:01 ---Huczek z tym się nie zgodzę.
Na każdym kroku wszelkie odstępstwa od normy (ciekawe kto je tak naprawdę wyznacza) są piętnowane na każdym kroku.
Swoją drogą z nowości (przynajmniej dla mnie) nasi wspaniali wybrańcy narodu zwani posłami z PIS stworzyli Parlamentarny Zespoł ds. Przeciwdziałania Ateizacji Polski w skład wchodzą- Andrzej Jaworski, Małgorzata Sadurska, Bartosz Kownacki.
Czy mi się wydaje czy Polska jest niezawisłym, suwerennym państwem a nie wyznaniową utopią?
--- Koniec cytatu ---
Powiem w ten sposób w chwili obecnej w naszym rządzie nie ma partii która zamieszałaby w tym szambie...do sytuacji naszego państwa pasuje powiedzenie "jak sobie pościelisz tak się wyśpisz" z tym że my już odczuwamy efekty tego słania PiSem i PO. A tak na marginesie naszą suwerenność utraciliśmy w momencie przystąpienia do Uni, od zachodu nie mamy już granic państwa a o naszych losach decyduje eurokomuna w Brukseli ;).
Herezja, jeżeli ludzi przestaną zwracać uwagę na odstępstwa od normy to już będzie bardzo źle...
--- Cytat: SokoleOko w Marca 12, 2013, 15:59:37 ---Wracając do "gnojenia i mieszania z błotem własnych rodaków" - nic złego w pokazaniu jak było, nawet jeśli prawda boli. Nie jesteśmy rycerzami w białych zbrojach. Może faktycznie mamy mniej powodów do wstydu niż inne narody, bo nie mieliśmy imperium kolonialnego i w ostatnich 300 latach nie prowadziliśmy agresywnych wojen, ale Polacy potrafili zrobić rzeczy straszne - nie można być hipokrytami i o tym milczeć, raczej trzeba "odbrązawiać", by być uczciwym wobec samych siebie.
--- Koniec cytatu ---
Oczywiście że nie jesteśmy niewinni, aczkolwiek biorąc pod uwagę że Polacy od zawsze pomagali narodowi Żydowskiemu, kto ich przygarnął gdy cała europa powiedziała im won ?? kto z ich ukrywał przed niemcami ? O takich rzeczach się nie mówi a jak już to po cichu.
--- Cytat: SokoleOko w Marca 12, 2013, 15:59:37 ---Strasznie to upraszczasz. Zgoda, Izrael (nie Żydzi, bo to nie to samo) zbił niezły kapitał PR na sytuacji po 11 września. Przyznam, że do 2001 nie brakowało mi sympatii dla Palestyńczyków, w których widziałem coś na kształt Polaków pod zaborami. Ale jak zobaczyłem ich wybuchy radości na wieść o tym co się stało w NY, przeszło mi jak ręką odjął.
Prawda jest jednak taka, że zarówno Palestyńczycy jak i Izrael zdominowani są przez grupy religijne - to jest główna przeszkoda o pokojowej koegzystencji. Świeccy i liberalni Izraelczycy mają kapitalne inicjatywy - na przykład ostatnio jest akcja "nie chcesz głosować w wyborach do Knesetu? Oddaj swój głos Palestyńczykowi, który głosować nie może". Ludzie dogadują się w Internecie i potem Izraelczyk idzie głosować tak, jak prosił Palestyńczyk.
siebie.
--- Koniec cytatu ---
Izrael i Stany Zjednoczone to dla Palestyńczyka nierozłączna całość (no bo niby od kogo Izrael bierze uzbrojenie itd.) więc nie dziwie się ich radości. Żydzi i Muzułmanie od zawsze mieli zaszłości i to się nie zmieni chyba że jedni wyrżną drugich w pień ( nie mam nic przeciwko). W tym jednak konkretnym konflikcie nie można gloryfikować izraela, bo porównywanie np ataku rakietowego Palestyńczyków (czytaj wystrzelili na oślep 5 rakiet i ofiarą padły 3 owce i 1 koza ) do naprowadzanych laserowo rakiet i czołgów Izraelski jest śmieszne :P baa ludzie wierzą że Izraelskie czołgi zupełnie przypadkowo skasowały te cywilne osiedla :D
Jan Morgenstern:
Terroryzm nie jest wynalazkiem Izraela. Istnial duzo wczesniej przed powstaniem panstwa Izrael. Co ciekawe takze Polska ma bogata historie popierania terroryzmu. Od walki z zaborcami do... Zaolzia. Zanim zaanektowalismy Zaolzie stajac (wstyd) w jednym szeregu z panem Adolfem to nasze panstwo popieralo, ba organizowalo, akcje terorystyczne na Zaolziu.
Powstanie panstwa nazywanego Izrael to problem nie tylko aktow terroru ze strony Zydow ale rownie duzo aktow terroru ze strony milujacych pokoj Muzulmanow. Izrael walczyl o swoj byt, akty terroru byly elementem marginalnym bo zawsze znajda sie ludzie chorzy lub przepelnieni nienawiscia. przy czym znow ktos ma dosc plytka wiedze, bo terrorysci Zydowscy dzialali dlugo przed wybuchem 2 wojny swiatowej i ich celem byli glownie Brytyjczycy. Ogolnie problem z Izraelem byl i bedzie zawsze. Czesciowo przez zamieszanie spowodowane przez okupacje brytyjska i to jakie zmiany tam zaszly ale i przez same zmiany zachodzace w tym regionie. Dla Europejczyka wydawac by sie moglo karygodne strzelanie do dzieci ale... No wlasnie. Takie rzeczy calkiem niedawno mialy miejsce w Europie - Balkany. A problem z Izraelem I palestyna jest jeszcze inny. Muzulmanie roznia sie od nas jak ogien od wody. Prawdopodobnie Marsjanie byliby blizsi psychologicznie typowemu Europejczykowi/Hamerykancowi niz Muzulmanie. Dla nich smierc nie jest niczym strasznym, smierc w walce z nami dla znacznej czesci spolecznosci muzulmanskiej jest czyms wspanialym o ile przy okazji zabrali przynajmniej kilku z nas do piekla. Uczestnicza w tym tez dzieci. To nie Izraelczycy przeniesli walke do tak niskiego poziomu ale muzulmanie wykorzystujacy dzieci do rzucania kamieni, butelek z benzyna, podkladania ladunkow wybuchowych, itp. Ogolnie poziom nienawisci i agresji jest tam straszny. Ale to nie ma wiele wspolnego z tematem filmu a o tym jest ten watek.
Temat filmu dobry. Wlasnie z powodow, o ktorych pisalem wyzej. Zlo nie jest domena wariatow i jednostek aspolecznych. On jest tu obok nas i moze wybuchnac w kazdym momencie. A takie filmy byc moze zmusza coniektorych do zastanowienia sie. Do przemyslen. I moze bedzie o jedno Jedwabne mniej, bo kiedys ktos powie 'Nie' w odpowiednim momencie. I dlatego film ma sens. Tak samo jak sens ma film Agnieszki Holland pokazujacy inna strone tego, co sie dzialo na terenie Polski w tamtych czasach. Nie jest wstydem mowienie o zlych rzeczach. Wstyd przynosi zamiatanie ich pod dywan, udawanie, ze nic sie nie stalo. Bo to prowadzi do popelniania tych samych bledow. Do idealizacji rzeczy, ktore czasem sa zle. Polska to wspanialy kraj ze wspanialymi momentami w historii ale tez z rzeczami brzydkimi. Tych drugich jest duzo, duzo mniej. Mowienie o nich ujmy nam nie przyniesie. Bo nie ma panstw i nardowosci nieskalanych bledami. I dodatkowo uwazam, ze Pasikowski zrobil dobra rzecz. Bo patrzac na to, co sie dzieje to nie mam najmniejszych watpliwosci, ze dzis Jedwabne lub historia z filmu moze sie powtorzyc. Nienawisc niektorych ludzi, glupota i biernosc innych moze doprowadzic do tragedii. I dlatego wazne, zeby znalazl sie ktos, kto powie nie. Kto poowstrzyma obojetnosc tych, ktorzy moze i sie nie beda zgadzac z tym, co beda probowaly zrobic jednostki zle, ale nie bedzie im sie chcialo nic zrobic aby ich powstrzymac. Bo biernosc w obliczu takich rzeczy jest zla.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej