Śmietnisko > Off Topic
//Pokłosie// Co o tym filmie sądzicie?
[NF] Masa Huku:
--- Cytat: SokoleOko w Marzec 12, 2013, 14:12:21 ---
To co napisał MasaHuku, odbieram jako przytyk do zjawiska "nadreprezentacji Żydów" wśród komunistów i aparatu bezpieczeństwa w stalinowskiej Polsce. Nie było to jednak wynikiem jakiegoś magicznego powiązania Żydów z komuną (=żydokomuny), tylko była to prosta konsekwencja faktu, że w II RP Żydzi mieli bardzo ograniczone możliwości awansu społecznego (miażdżąca większość to nie byli bogaci kamienicznicy z Warszawy, tylko biedota mieszkająca w małych miasteczkach i wsiach na południowym-wschodzie RP) i "komuna" taki awans im dawała. Mówiąc krótko, byli to oportuniści, niczym nie różniący się od Polaków (w rozumieniu etnicznym), którzy kolaborowali z Niemcami w czasie wojny.
EDIT - biedne (?) i uciśnione (?) państwo Izrael jest jedyną oazą demokracji, dobrobytu i ogólnie XXI wieku w tym dziadowskim regionie.
--- Koniec cytatu ---
1. Napisłem innych narodach Polaków podałem jako przykład.
2. I ten dobrobyt zdobyty czyim kosztem i za jaką cenę ?? @Edytka: Biedne i uciśnione odnosiło się do wizerunku jaki kreują media.
Soulscream:
Ja bym chciał dodać, że współczesny terroryzm został wymyślony w 1945/1946 przez obywateli jeszcze nie istniejącego państwa Izrael... . Ot ironia losu. Mnie osobiście wkurwia to, że jak powiesz im, że robią coś źle to nazywają Cię automatycznie antysemitą.
SokoleOko:
--- Cytat: MasaHuku w Marzec 12, 2013, 14:15:53 ---1. Napisłem innych narodach Polaków podałem jako przykład.
--- Koniec cytatu ---
Akurat ten przykład wykoleił trochę Twoje twierdzenie, ale już łapię o co Ci chodziło.
--- Cytat: MasaHuku w Marzec 12, 2013, 14:15:53 ---2. I ten dobrobyt zdobyty czyim kosztem i za jaką cenę ?? @Edytka: Biedne i uciśnione odnosiło się do wizerunku jaki kreują media.
--- Koniec cytatu ---
Zacznijmy od tego, że "zdobywanie Palestyny" zaczęło się PO Jedwabnem (tylko przykład), PO Oświęcimiu i PO Kielcach (też tylko przykład). Myślę, że to sporo tłumaczy - byli wtedy naprawdę przyparci do muru.
Dobrobyt jest wynikiem ciężkiej pracy Izraelczyków i panującej tam gospodarki wolnorynkowej. Nie znajdziesz tego u ich sąsiadów. A rabować to nie było czego w okolicy - piasek i wielbłądy? :D
Na marginesie, w czasie kiedy Żydzi zajmowali Palestynę, Polska zajmowała "Ziemie odzyskane". Dużo się to różniło? Nie sądzę.
Soulscream:
--- Cytat: SokoleOko w Marzec 12, 2013, 14:39:09 ---Na marginesie, w czasie kiedy Żydzi zajmowali Palestynę, Polska zajmowała "Ziemie odzyskane". Dużo się to różniło? Nie sądzę.
--- Koniec cytatu ---
Pogrom Kielecki 1946 heh.
[VIDE] Herezja:
Wymiana zdań jest ale 0 o współczesnej ksenofobii polaków.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej