Śmietnisko > Off Topic

//Pokłosie// Co o tym filmie sądzicie?

<< < (5/18) > >>

Dux:

--- Cytat: Herezja w Marzec 12, 2013, 15:57:01 ---Swoją drogą z nowości (przynajmniej dla mnie) nasi wspaniali wybrańcy narodu zwani posłami z PIS stworzyli Parlamentarny Zespoł ds. Przeciwdziałania Ateizacji Polski w skład wchodzą- Andrzej Jaworski, Małgorzata Sadurska, Bartosz Kownacki.

Czy mi się wydaje czy Polska jest niezawisłym, suwerennym państwem a nie wyznaniową utopią?

--- Koniec cytatu ---

1. Zespół istnieje juz od dłuższego czasu. Swoją drogą do tego słowa "parlamentarny" pasowałoby w nazwie dodać jeszcze "samozwańczy". Dość ciekawy i zabawny to twór. Świetnie uzupełniają się z kabaretem drugiej strony przede wszystkim w osobie niejakiego Pana Armanda (Amanda?) z RP. Ale jak ktoś chce się powygłupiać jako przedstawiciel narodu to jego sprawa. Ew. wyborcom się to nie spodoba i karierę poselską skończą na tej kadencji.
2. Czepiając się już słówek, to chciałbym zauważyć, że nawet cecha wyznaniowości nie wyklucza z definicji suwerenności takiego państwa.
3. No i istnienie takiego potworka jak ten zespół nie powoduje od razu przypięcia państwu łatki państwa wyznaniowego. Jakkolwiek zdaję sobie sprawę, że wielu jest święcie przekonanych, że Polska takim krajem właśnie jest. Ale już nic nie można poradzić na to, że Polacy są zawsze ekspertami od wszystkiego i tak jak lepiej znają się na medycynie niż lekarze, tak lepiej znają się na konstytucji, innych obowiązujących aktach prawnych i ich interpretacji niż prawnicy. Polak przecież potrafi, a co!

SokoleOko:

--- Cytat: MasaHuku w Marzec 12, 2013, 16:38:15 ---Oczywiście że nie jesteśmy niewinni, aczkolwiek biorąc pod uwagę że Polacy od zawsze pomagali narodowi Żydowskiemu, kto ich przygarnął gdy cała europa powiedziała im won ?? kto z ich ukrywał przed niemcami ? O takich rzeczach się nie mówi a jak już to po cichu.

--- Koniec cytatu ---

Wbrew temu co mówisz, Polska jest wymieniana w podręcznikach historii na świecie jako przykład tolerancji religijnej w czasach, gdy z powodów religijnych ludzie wyrzynali się w Europie (wojna trzydziestoletnia).

Pamiętaj, że Polacy stanowią chyba połowę tych, którym Yad Vashem przyznał tytuł "Sprawiedliwy wśród narodów świata".

Niestety, ostatnio "good news is no news", więc bardziej akcentowane są rzeczy złe.

--- Cytat: Jan Morgenstern w Marzec 12, 2013, 16:44:56 ---Terroryzm nie jest wynalazkiem Izraela. Istnial duzo wczesniej przed powstaniem panstwa Izrael. Co ciekawe takze Polska ma bogata historie popierania terroryzmu. Od walki z zaborcami do... Zaolzia. Zanim zaanektowalismy Zaolzie stajac (wstyd) w jednym szeregu z panem Adolfem to nasze panstwo popieralo, ba organizowalo, akcje terorystyczne na Zaolziu.

--- Koniec cytatu ---

Trzeba jednak pamiętać, że czym innym był terror na zasadzie "zastrzelić arystokratę" czy "rzucić w niego bombą", a czym innym świadome atakowanie cywili.

Co do Zaolzia, pojechałeś tym co jest w oficjalnym podręczniku historii. Trzeba jednak spojrzeć szerzej - był to etnicznie polski teren zajęty przez Czechosłowację, gdy my byliśmy zajęci wojną z sowiecką Rosją. Czesi nie tylko zrobili nam wtedy takiego psikusa, ale blokowali dostawy materiałów wojennych do Polski przez swoje terytorium.

Ale spójrzmy jak to wygląda dziś - noc, w czasie której "piłowano szlabany" gdy Polska wchodziła do strefy Schengen, spędziłem w Cieszynie na starym przejściu granicznym. Północ, -20 stopni, a atmosfera jak na koncercie rockowym. Przyszły "całe" oba miasta, które rozdzielono sztuczną granicą w 1945 roku. Oczywiście, że od wejścia do UE wystarczyło tylko pokazać strażnikowi dowód osobisty, by przejść na drugą stronę, a teraz po prostu już nie ma drugiej strony. Trzeba było tam być, trzeba było zobaczyć emocje staruszki mającej może 150 cm wzrostu, stojącej w tłumie, która opowiedziała mi jak to w czasie wojny była zakochana w jakimś chłopaku który mieszkał w narożnym domu tuż po drugiej stronie, którego nigdy już po 1945 nie zobaczyła - żeby zrozumieć czym naprawdę jest dziś UE.

Jan Morgenstern:
SokoleOko ja nie bazuje na tym, co mowia podreczniki. Wiem jak wygloda sprawa z mniejszoscia (wiekszoscia) polska na Zaolziu. Problemem jest to, jak to wyglada teraz z perspektywy kilkudziesieciu lat. Wtedy nie bylo swiadomosci,ze za chwile ten sam Hitler w ramie w ramie, z ktorym odebralismy cos, co bylo polskie pokaze prawdziwa twarz. Ot tak niezrecznosc, ktora ladnie niewyglada. A terroryzm na Zaolziu to juz inna rzecz. Terrorysci to byli czesto polscy zolnierze. Wysadzenie szkoly czy poczty lub zastrzelenie policjanta czy cos takiego chwaly nie przynosi. Oczywiscie nie byl to terroryzm na wielka skale ale byl. Marginalna rzecz. Tak samo jak mi wstyd za wjazd do Czechoslowacji naszych zolnierzy juz pod czerwonym sztandarem ale wiem, ze ci zolnierze nie mieli nic do powiedzenia, choc byly tam tez gatunki, ktore z checia do Czechow i Slowakow strzelalyby. Tak jak znalem ludzi nie w LWP ale juz w Wojsku Polskim (pierwszy rok w NATO) doslugujacych ostatnie lata do emerytury, ktorzy nie ukrywali, ze gdyby dac im pozwolenie to strzelaliby do Solidarnosci i protestujacych Polakow.
   Gorsze rzeczy niz my na Zaolziu Czesi robili Niemcom w 1945 roku, duzo gorsze. Prawdopodobnie wsrod osob wtedy zamordowanych byli tez zli nazisci, ale raczej nie byly to kobiety i dzieci, ktore byly mordowane. I dlatego mysle, ze Pasikowski postapil dobrze. Bo mnie krew zalewa jak jeden burak z drugim uogolnia cos na caly narod, uogolnia czyjes winy i obrywaja nie ci, ktorzy powinni.

Edit: I nie, cos co nawiazuje do Jedwabnego nie jest uogolnianiem na caly narod. Film Pasikowskiego nie jest o tym,ze my Polacy jestesmy zli. Za to glupio wyglada usprawiedliwianie skurwysynow mordujacych niewinnych ludzi  przez pisanie, ze "Zydzi to, Zydzi tamto". Sorry za wulgaryzm, ale do niektorych argumenty inaczej nie trafia. Rozlicza sie jednostke z jej czynow a nie zabija niewinnych w ramach rozliczania. To nie jest do k... nedzy ksiegowosc, gdzie maja sie zgadzac liczby tylko zycie. Nie ma tak,ze w ramach zemsty za to,ze Icek jakistam kolaborowal z NKWD to my rozwalimy Arama z jakiejs innej wioski. I jest 1:1.

[VIDE] Herezja:
Zgadzam się w całości z tym co pisze Jan. Najgorsze co można zrobić to stać biernie kiedy ktoś krzywdzi kogoś innego. Dodatkowo jestem polakiem ale nie rozumiem dążenia ludzi do tego aby się wybielić na siłę. Nie ma znaczenia czy sytuacja opisana w filmie miała miejsce bo nie chodzi o to co działo się w czasie wojny ale reakcje ludzi współczesnych.
Dodatkowo normy społeczne są czymś dobrym o ile są w zgodzie z logiką i pojęciem ogólnym zwanym dobrym zachowaniem.
Dla nas współczesnych coś co się nazywa kanibalizm jest czymś strasznym ale dla ludów żywiących się ludziną nie było to niczym zdrożnym.
Ludzie są różni, wierzą w różne rzeczy i nikt mi nie powie, że taki Polinezyjczyk czy Arab widząc jakiegoś zapitego skur.... bijącego małe dziecko na ulicy nie będzie miał takich samych reakcji jak każdy z nas.

[NF] Masa Huku:

--- Cytat: Herezja w Marzec 12, 2013, 18:09:58 ---Ludzie są różni, wierzą w różne rzeczy i nikt mi nie powie, że taki Polinezyjczyk czy Arab widząc jakiegoś zapitego skur.... bijącego małe dziecko na ulicy nie będzie miał takich samych reakcji jak każdy z nas.

--- Koniec cytatu ---

Polinezyjczyk może tak, arab nie.

@SokoleOko: Nazywając UE czymś pięknym pojechałeś po bandzie...ale na szczęście ten  byt jest skazany na niepowodzenie i prędzej czy później szlag go trafi. Jedyne co martwi to to ile jeszcze naszych pieniędzy zostanie wpompowanych w bankrutujące państwa. Unia jest piękna bo daje pieniążki ale ciekawe dlaczego nikt nie pyta i nie mówi skąd się one biorą ?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej