Śmietnisko > Flamewar

Preordery / kicstarter - inwestowanie czy frajerstwo? (było: Odp: Nowa gra Chrisa Robertsa (Star Cit

<< < (9/24) > >>

MGGG:

--- Cytat: Ireul Taar w Luty 15, 2013, 09:50:05 ---Ubolewam, że nie wszyscy myślą tak jak Centurion. Nie byłoby wtedy Facebooka, Apple, Nokii czy Microsoftu. :)

--- Koniec cytatu ---

I setek mln $$ utopionych w setki projektów, które nie wyszły, bo nie wyszły, choć na papierze wyglądały dobrze.
Sukces tych firm nie wziął sie z super pomysłow. Te pomysły trzeba umieć skeszować. I mozna to robic albo na duzą skale za kasy kogos innego, albo na bazarze pod swoim garazem. Albo masz dźwignie, albo patrzysz na plecy tych, którzy ją wykorzystali.

Nie uderzył do finansjery, bo dzieki kickstarowi ma cały zysk dla siebie. A grubasy z cygrami by zażądali procentu i to sporego. To nie jest jakieś adv. science. To kwestia tzw. ceny kapitału. Kapitał zbierany z kickstara jest praktycznie darmowy. Każdy inny sposób zakłada dzielenie sie z kimś zyskami.

ps. dodam, że niejaki Buffet, czyli koleś, który robie od wielu lat super zyski dla innych, którzy dali mu kasę, też korzysta z taniego kapitału. I to jest tajemnica jego sukcesu. Zamiast brać kredyty na inwestycje za 5 proc. rocznie, bierze kasę z własnego ubezpieczyciela na 2 proc. rocznie. 3 proc. rocznie przy 10 mld $$ to bardzo fajna kasa.

VonBeerpuszken:

--- Cytat: Ireul Taar w Luty 15, 2013, 10:33:44 ---....ale wolicie udowadniać że nie mam racji. A mam :)

--- Koniec cytatu ---

W tym temacie, w obecjej chwili, NIKT nie ma racji.
W tej chwili każdy ma tylko jakięs swoje zdanie na ten temat. Moim zdaniem plącenie za coś czego nie ma to głupota, ale kto wie, za czas jakiś, na podstawie wydarzeń, może się okazać że było to błędne zdanie i je zmienię.
Wszystko opiera sie na spekulacjach ewentualnie na życzeniach.
Kto ma racje okaże się za czas jakiś, gdy wyjdzie gra albo szydło z worka pod tytułem - znany programista gier wyłudził x milionów od naiwnych graczy i zwiał na Hawaje  :P

Goomich:

--- Cytat: Ireul Taar w Luty 15, 2013, 09:50:05 ---@MGGG, Nie wiem jak tam z muzyką, ale dobrzy pisarze dostają zaliczki od idiotów.
--- Koniec cytatu ---
[admin]Mona. Dokonałaś fałszerstwa polegającego na zmianie treści cytatu. Otrzymujesz ostrzeżenie, następny taki wybryk będzie równoznaczny z banem. Ten czyn świadczy tylko o Tobie.[/admin]

--- Cytat: Ireul Taar w Luty 15, 2013, 08:48:21 ---Dziękuję. Mogę tylko dodać, że z Centurionem, mimo wspólnej korporacji, się nie znamy. Chyba nawet nigdy nie rozmawialiśmy :) To jakby ktoś chciał posądzać mnie o podpieranie się opinią znajomych.

Fundament mojego wywodu jest z joviańskiego tungstenu.

--- Koniec cytatu ---

Tak, on pewnie też nie ma konta, bo boi się, że mu łapówkę na nie prześlą.

--- Cytat: SokoleOko w Luty 15, 2013, 10:53:58 ---Podsumowując, prezentujesz XIX-wieczny kapitalizm. XXI wiek ma - i będzie miał coraz więcej - ciekawszych rzeczy do zaoferowania.

--- Koniec cytatu ---

A ty nie szanujesz swojej rodziny.

SokoleOko:

--- Cytat: Ireul Taar w Luty 15, 2013, 09:34:47 ---crowdsourcing zbiera/ło kasę od inwestorów na niejasne do końca interesy.
ambergold zbiera/ło kasę od inwestorów na niejasne do końca interesy.

Pierwsze póki co się udaje, drugie udawało się do pewnego momentu.

Zabroń mi jeszcze porównywać.  ;D ;D ;D

--- Koniec cytatu ---

Porównujesz przykład klasycznej piramidy finansowej (Amber Gold) w wykonaniu jednej firmy/człowieka do zjawiska rynkowego, z którego korzystają tysiące różnych firm. Jabłka i pomarańcze.

Czy zdarzają się wały w crowdsourcingu? Pewnie tak. Co nie przekreśla całości.

Chris Roberts mógł pewnie pójść do dużego producenta gier, ale wtedy dostałby różnych "producentów", którzy pilnowali by "sfokusowania na targecie" i innych pierdół, zamieniając jego pracę w koszmar, a produkt finalny w gówno.

Dalej, nazywasz ludzi wydających kasę na projekty crowdsourcingowe "idiotami". Patrząc szerzej, bo crowdsourcing to nie tylko gry, ale różne ciekawe projekty (http://www.kickstarter.com/projects/597507018/pebble-e-paper-watch-for-iphone-and-android). Z przyjemnością "utopiłbym" w czymś takim np. 5 euro nawet nie licząc, że coś takiego kupię, ale żeby pomóc grupie zapaleńców.

Podsumowując, prezentujesz XIX-wieczny kapitalizm. XXI wiek ma - i będzie miał coraz więcej - ciekawszych rzeczy do zaoferowania.

Komi:
Ireul Taar jesteś idiotom.

Twój sposób argumentowania jest agresywny i skierowany na obrażanie innych. Nie jesteś w stanie zrozumieć argumentów innych osób, spojrzeć na nie obiektywnie. Ta rozmowa nie toczy się wokół preorderów czy kicstarter'a lecz wokół twojej osoby i pojmowania świata w sposób który grubiańsko chcesz narzucić innym. Skarżysz się na to że jesteś obrażany przez innych forumowiczów w czasie gdy ty sam ich Bezpardonowo wyzywasz. Zaczynam wątpić w twoją dorosłość gdyż prowadzisz tą "kłótnie" (gdyż daleko temu do dyskusji) jak dziecko z piaskownicy które za wszelką cenę próbuje udowodnić swoją rację. Eskalujesz tą karczemną awanturę z każdym swoim postem. Chcesz być szanowanym i dorosłym dyskutantem okaż trochę empatii i zacznij szanować zdanie innych.

Wracając do tematu. Nie każdy grach jest programistą lecz wielu z nich zagrało by w gry na podstawie filmów, książek czy seriali w tym też tych mniej popularnych.

Jedni ludzie mają kapitał drudzy umiejętności, metody wspominanie w tytule tematu są miejscem gdzie jedni i drudzy mogą się spotkać.

Albo ma się jaja ze stali i tytana między nogami i jest się w stanie zainwestować i spełnić swoje i czyjeś marzenia, albo ma się kabanosa i dwa małe pody i narzeka się że kupiona gra jest bee bo twórcy nie konsultowali się z graczami.

Wielki rzeczy zaczynają się od wielkich idei

To tyle z mojej strony, a wy dalej taplajcie się w błocie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej