Śmietnisko > Off Topic

Stop pakietowi klimatycznemu

<< < (6/19) > >>

Merle78:

--- Cytat: Zakalve w Styczeń 20, 2013, 12:16:09 ---A to, że amerykanie i chińczycy mają to głęboko... no cóż, powinniśmy być dumni z europejskiej kultury, a pieniądze to nie jedyna wartość

--- Koniec cytatu ---

Gdyby sie to nie przekladalo na pieniadze to moglibysmy sobie byc dumni, a pieniadze ostatnimi czasy to glowna wartosc - sprobuj zyc bez nich, trawa moze nie byc za smaczna. Tymczasem chiny zaleja ci europe tanim towarem, tak tanim ze europejskie zaklady z obciazeniami, ktorych nie ma w chinach nie beda w stanie konkurowac. Ciekawe gdzie wtedy ludzie beda pracowac i do kogo beda szly pieniadze za te towary? To sie w sumie dzieje juz teraz a wszelkie instrumenty ktore to kiedys normowaly typu cla itp zostaly rozmontowane przez uklady o wolnym handlu. Generalnie ludziom z pieniedzmi taka sciezka sluzy, reszta w dluzszej perspektywie bedzie miec raczej przesrane. Milej zabawy w przyszlosci...

Skeer:

--- Cytat: Azbuga w Styczeń 20, 2013, 12:43:54 ---no na tle większej części afryki i ameryki południowej mamy całkiem przyzwoite wszystko :) tylko czy to znów taki powód do radości że jednak jest ktoś kto ma gorzej...

--- Koniec cytatu ---

Idąc tym tokiem rozumowania zawsze będzie powód do smutku, bo ktoś jest lepszy. Będę strzelał, ale powiem, że gdybyśmy mieli zestawiać różne rankingi w jeden, to mielibyśmy miejsce koło 30-40 na tle ponad 200 krajów świata. Oczywiście, że jest o co walczyć, że są absurdy, nonsensy, nieefektywność działań etc. Ale pomyje wylewane na nasz kraj w postach wyżej to zwyczajna prostacka demagogia bez merytorycznego pokrycia, którą się brzydzę. Jeden SokoleOko potrafi podać coś na podstawie konkretnego przykładu z własnego doświadczenia z pierwszej ręki.

Coż, podpadacie pod klasyczny przykład Polaka krytykanta, który ma wyjebane na konkretne fakty, ale chlapie byle co, żeby zebrać poklask.

VonBeerpuszken:

--- Cytat: Skeer w Styczeń 20, 2013, 13:12:46 ---Coż, podpadacie pod klasyczny przykład Polaka krytykanta, który ma wyjebane na konkretne fakty, ale chlapie byle co, żeby zebrać poklask.

--- Koniec cytatu ---
Polaka krytykanta na zmywaku w Anglii tudzież innej Irlandii, czującego się dzięki temu wielkoświatowo.

HammerSnake:
Nie chce mi się kręcić jakiś gówno burz na kilka stron na tematy, na które nie mamy wpływu i nigdy nie będziemy mieć.

W każdej firmie gdy coś się kopie, nie wiem są duże starty na produkcji w fabryce, albo produkt końcowy wyszedł nie taki jak miał być, czy klient napisał skargę to każda osoba odpowiedzialna za firmę, za jakąś wydzieloną działkę w firmie dwoi się i troi, żeby temu zaradzić, naprawić problem, jeśli nie jest w stanie sama tego rozwiązać wynajmuje audyt, ekspertów, którzy mają znaleźć przyczynę i zaproponować rozwiązania.

Natomiast w największej  firmie w Polsce, pod tytułem "Państwo Polskie" wszyscy mają na wszystko wyjebane, coś nie działa? No nie działa. Jest zima, więc musi być zimno. Sypie się prawie wszystko, ale wszyscy z kamienną miną mówią, że wszystko jest ok. Każdy kto by był prezesem firmy i miał pod osobą kogoś kierującego kontrolą jakości co by zrobił, gdyby ta osoba działała jak sanepid? Przychodziłyby dziesiątki skarg od klientów itd. No zaraz by koleś wyleciał na zbity pysk. Prezes sanepidu mówi, że przepisy i procedury nie pozwalają nam działać, prawo jest takie i siakie i koniec. No jest jak jest, nic nie można zrobić, rozumiecie towarzysze.

Sam jestem w stanie zrobić listę patologii na kilkanaście stron, a pewnie miałem dopiero malutką styczność z naszą rzeczywistością prawno-urzędniczo-proceduralną itd. Jakby się zastanowić to większość przeciętnych Kowalskich byłaby w stanie w jakiś sposób lepszy lub gorszy po prześledzeniu jakiegoś modelu procesów większość tych spraw rozwiązać. Lata mijają i nic się nie zmienia.

Stąd doszedłem do dwóch wniosków albo cała klasa polityczna nienawidzi swoich rodaków, albo nasze uczelnie kształcą totalnych idiotów- bo ok obsadzamy wszystkie stołki ludźmi z partii do administrowania, ale utwórzmy x zespołów specjalistów-ludzi, którzy coś będą zmieniać.

CATfrcomCheshire:
Na szczescie mamy infrastrukture drogowa lepsza niz Burkina Faso, a tylko odrobine gorsza niz Mozambik. Jeszcze pare lat rzadow PO, a moze wyprzedzimy Ugande i Kambodze, a czas przejazdu koleja skroci sie do poziomu przedwojennego, wiec nie jest zle - do tego czasu porzadku na drogach beda pilnowac fotoradary i nieprzekupni policjanci, a latac bedziemy Dreamlinerami.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej