Śmietnisko > Off Topic

Stop pakietowi klimatycznemu

<< < (5/19) > >>

Dziobak:
... to je też coś skrobne; do 2040 polska zadeklarowała że 11% zapotrzebowania energetycznego będzie eko, sie zobaczy, wyszstkie albo 99% wiatraków które stoją w polsce są niemieckie i żerują na polakach, żaden polski inwestor wogóle nie wiedzieć czemu nie idzie w tą żyłe złota, kilka lat temu podczas prywatyzacji spółki enegra poszedł chyba jeden z z największych szwindli w tym kraju mianowice sprywatyzowano część energi pośrednika państwowego w obrocie energią w tym kraju przez wypuszczenie akcji na rynek, ale zrobiono to w bardzo dziwny i niekorzystny dla kraju sposób, nie przez giełdową licytacje lecz przez sprzedaż za zamkniętymi dżwiami 95% wystawionych akcji, nie wiadomo komu, w mediach przedstawiciel energi odpowiedział że przeciętny człowiek sobie może kupić inne ale nie te akcji na giełdzie, i to był jednyny komentaż jaki znalazlem z tą sprawą, nikt nie został pociągnięty do żadnej odpowiedzialności, co do atomu jest jestem przeciwnikiem, bardzo dużo osub argumentuje to niezależnością enegrgetyczną, co jkm jaka niezależność, przecież poslska nie ma paliwa do takich elektrowni zmienia się tylko rodzaj kurka i ten kto będzie nam go przykręcał, no i utylizacja której nijak nie da się przeliczyć, albo że przez polske jeździły pociągi z odapami i ponoć oficjalnie przestały ale dalej jeżdżą i ludzie którzy to wiedzą są zobowiązani o tym nie mówić, jakie prawo by nawet nie było to i tak dużo nie zmieni, nie chce mi się nawet więcej pisać, równia pochyła skierowana w dół przez pieniądze. musi chyba coś się mocno spierdolić i wymrzeć pare gupich pokoleń...

[VIDE] Herezja:

--- Cytat: Dziobak w Styczeń 20, 2013, 07:06:47 ---... co do atomu jest jestem przeciwnikiem, bardzo dużo osub argumentuje to niezależnością enegrgetyczną, co jkm jaka niezależność, przecież  poslska nie ma paliwa do takich elektrowni zmienia się tylko rodzaj kurka i ten kto będzie nam go przykręcał, no i utylizacja której nijak nie da się przeliczyć, albo że przez polske jeździły pociągi z odapami i ponoć oficjalnie przestały ale dalej jeżdżą i ludzie którzy to wiedzą są zobowiązani o tym nie mówić, jakie prawo by nawet nie było to i tak dużo nie zmieni, nie chce mi się nawet więcej pisać, równia pochyła skierowana w dół przez pieniądze. musi chyba coś się mocno spierdolić i wymrzeć pare gupich pokoleń...

--- Koniec cytatu ---

Jesteś pewien, że Polska nie ma paliwa?
Bazując na Wikipedii
"Rozszczepienie jądra atomowego – większość reaktorów, w tym wszystkie komercyjne, oparta jest na zjawisku rozszczepienia jądra atomowego. Najczęściej jako paliwo używany jest uran, ale trwają badania nad wykorzystaniem toru (na przykład w reaktorach solnych). W tym artykule w większości fragmentów zakłada się, że mowa o wykorzystaniu rozszczepienia jądra atomowego, chyba że jest napisane inaczej."

http://www.wprost.pl/ar/163791/Polski-uran/
Z tego artykułu wynika, że w Polsce istnieją duże złoża Uranu. Dodatkowo od siebie dodam, że za czasów Układu Warszawskiego Związek Radziecki rabunkowo eksploatował Polskie złoża i jakoś mamy ich nadal pod dostatkiem a także są odkrywane nowe.

Skeer:

--- Cytat: HammerSnake w Styczeń 19, 2013, 17:47:59 --- Zresztą elektrownie atomowe w pl przy naszej biurokracji to bajki, żeby w tej republice bananowej wybudować elektrownie to wpierw ktoś kompetentny(mam spore wątpliwości czy ktoś taki istnieje) musiał być zmienić prawo, żeby to w ogóle było możliwe, a jak już będzie możliwe, żeby od momentu walki biurokratycznej o pozwolenia itd do momentu wbicia łopaty nie musiało upłynąć 20-40 lat- jak się teraz szacuje.

--- Koniec cytatu ---

Przepraszam, ale możesz nie obrażać mojego kraju? Zaręczam, że mamy całkiem przyzwoite europejskie standardy na tle świata.

Jeśli chodzi o czas do rozpoczęcia budowy - kto szacuje 20-40 lat? Z tego co wiem, start ma być około roku 2020-2025. I wynika to z konieczności zebrania pieniędzy, wyszkolenia kadry i dostosowania przepisów. W każdym kraju, który chce bezpiecznie postawić swoją pierwszą elektrownię jądrową tego typu rzeczy trwają.

Zakalve:
Mi się idea pakietu klimatycznego bardzo podoba. Może bez niego np. nie myśleli by o elektrowni atomowej, bo przecież mamy takie wielkie złoża węgla. Dzięki niemu fajne rzeczy się dzieją. W małej wsi w której jakiś czas pracowałem chłopi debatowali o budowie biogazowni w relacji do cen prądu. Jeździli oglądać zakłady w innych powiatach, kalkulowali, wąchali, analizowali potrzebne areały kukurydzy... Limity wymuszają poszukiwanie alternatywnych źródeł energii - także na najniższych stopniach organizacyjnych, tj. w gminach, i bardzo dobrze. A to, że amerykanie i chińczycy mają to głęboko... no cóż, powinniśmy być dumni z europejskiej kultury, a pieniądze to nie jedyna wartość ;)

Azbuga:

--- Cytat: Skeer w Styczeń 20, 2013, 11:48:49 ---Przepraszam, ale możesz nie obrażać mojego kraju? Zaręczam, że mamy całkiem przyzwoite europejskie standardy na tle świata.

--- Koniec cytatu ---

no na tle większej części afryki i ameryki południowej mamy całkiem przyzwoite wszystko :) tylko czy to znów taki powód do radości że jednak jest ktoś kto ma gorzej...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej