Śmietnisko > Off Topic
Zdalna nauka języka?
Jan Morgenstern:
http://www.youtube.com/watch?v=8D28dqca4xg
Prowe:
Bez rozmowy face to face w danym języku niewiele się nauczysz więc kurs on-line bez lektora moim zdaniem odpada. Szkoda po prostu pieniędzy. Szukaj więc pod "blended learning", który jest połączeniem metody on-line i spotkań z lektorem. Jeżeli cierpisz na agorafobię, to coraz częściej szkoły oferują spotkania z lektorem on-line lub z dojazdem do domu.
Plusy takiej metody:
+ zajęcia on-line, czyli krótko mówiąc wkuwanie zasad i słownictwa, realizujesz w dowolnym dla siebie czasie
+ wszelkie testy sprawdzające rozwiązujesz w domu w dowolnym czasie
+ masz zagwarantowane spotkania z lektorem, np. 90 min. w tygodniu
+ spotkania z lektorem są często indywidualne (zależy od szkoły i ceny kursu)
+ sam decydujesz o tempie nauki, choć min. 2h w tygodniu są konieczne aby uzyskać jakiś efekt
+ nie tracisz czasu w stosunku do szkoleń stacjonarnych, nie musisz czekać na grupę, jeżeli szybciej łapiesz niż inni, nie musisz również się spinać aby grupę dogonić z materiałem (nigdy jeszcze nie widziałem równej grupy)
+ nie tracisz pieniędzy, np. jeżeli w stacjonarnym szkoleniu nie pójdziesz na zajęcia to przepadają, w przypadku blended learning możesz umówić się z lektorem w innym terminie (w zależności od szkoły i ceny) a zadania on-linie robisz kiedy chcesz
+ materiały on-line masz dostępne cały czas, zawsze możesz do nich wrócić a to znacznie więcej niż jakaś głupia książka na szkoleniu stacjonarnym, którą i tak musisz zakupić
+ nie tracisz czasu i pieniędzy na dojazd do szkoły, który często potrafi być mocno upierdliwy
Jeżeli potrafisz się zmotywować do samodzielnej nauki i lubisz sam decydować o jej czasie i tempie, to chyba nic lepszego ludzie jeszcze nie wymyślili. Niestety nie wskażę Ci szkoły, ponieważ język niemiecki nigdy mnie nie interesował.
SokoleOko:
O, i to jest post na jaki czekałem. Teraz muszę podrążyć temat "blended learningu".
Niemiecki - język jak język. W mojej specyfice zawodowej sporo jest firm z Niemiec i niestety ostatnio ominęła mnie propozycja dobrej pracy, bo właśnie nie znałem języka (sam biegły angielski w mowie i piśmie już nie wystarcza).
[VIDE] Herezja:
W odniesieniu do pomysłu kolegi @Prowe ... Sam kiedyś starałem się nauczyć niemieckiego ale wybrałem naukę bez lektora i był to niewypał. Ktoś na zahasłowanym kanale youtuba nagrał lekcje i ogólnie dupa blada a nie nauka. Dodatkowo poszukaj np na gruponach jakichś kursów z lektorem. Za niewielkie pieniądze można się uczyć języków.
ps. Jak byś miał problem to pm-kę napisz to pomogę.
SokoleOko:
W zakupy grupowe po prostu nie wierzę. Mam to przetrenowane od drugiej strony i - znając politykę Groupona - należy trzymać się od tego z daleka!
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej