Śmietnisko > Off Topic

Zdalna nauka języka?

(1/4) > >>

SokoleOko:
Pytanie laika - naukę języków obcych zakończyłem na studiach wiele lat temu, więc jestem mocno nie dzisiejszy w temacie.

Potrzebuję nauczyć się niemieckiego. Jakieś tam minimalne podstawy mam (z grubsza zrozumiem o czym jest dany tekst, dogadam się w knajpie/sklepie), ale to już nie wystarcza.

Oczywiście, mogę zapisać się do jednej z miliona szkół języków obcych. Jednak zaraz zaczyna się 2013 rok - są jakieś nowocześniejsze sposoby? Coś zdalnego? Jakieś multimedia? Jakieś strony w internecie?

Ktoś mnie oświeci czego szukać?

VonBeerpuszken:
SITA...tylko broń boże nie ta od Wietnamczyków  :P ;D

SokoleOko:

--- Cytat: VonBeerpuszken w Grudzień 17, 2012, 11:50:29 ---SITA...tylko broń boże nie ta od Wietnamczyków  :P ;D

--- Koniec cytatu ---

Czy naprawdę musisz trollować w każdym wątku? :/

Wątek jest serio, liczę że ktoś tu ma jakieś doświadczenie w temacie - a lepiej korzystać z doświadczeń innych niż ryć na oślep w google.

Xarthias:
Jak masz podstawy, to jedź do szwablandii na dwa-trzy tygodnie. Bez internetu i gpsa. I staraj się trafić w różne dziwne miejsca, dowiadywać się różnych dziwnych rzeczy itp, tylko gadając z tambylcami (muzea z audioguidem itp). To działa cuda. A reszta to nudna gramatyka, którą trzeba wkuć w ten czy w inny sposób.
No i polecam czytać książki, nawet ze słownikiem w ręku. Zwykłą beleterystykę nawet.

Poza tym... Niemiecki??!?!! Fuuuuuu.... ;)

EDIT: Możesz też poszukać jakiejś niemieckiej szkoły języka niemieckiego. Zwykle są to 2-3 tygodniowe turnusy, mieszkasz w akademiku/u rodziny, masz zajęcia teoretyczne oraz zwiedzanie i tym podobne. Nie jest to najtańsze (w Anglii za angielski około 1200 funtów plus dojazd), ale naprawdę skuteczne.

VonBeerpuszken:

--- Cytat: SokoleOko w Grudzień 17, 2012, 12:01:34 ---Czy naprawdę musisz trollować w każdym wątku? :/

Wątek jest serio, liczę że ktoś tu ma jakieś doświadczenie w temacie - a lepiej korzystać z doświadczeń innych niż ryć na oślep w google.

--- Koniec cytatu ---
Sokole... złożę Ci już życzenia świąteczne - poczucia humoru przede wszystkim Ci życzę...
Bo to był zwykły żart odnoszący się do pewnego filmu.

--- Cytat: Xarthias w Grudzień 17, 2012, 12:02:02 ---
Poza tym... Niemiecki??!?!! Fuuuuuu.... ;)

--- Koniec cytatu ---

A tu sie nie zgodzę, niemiecki to bardzo ładny język...chyba że oglądasz polskie filmy gdzie ktoś imituje ten język  ;)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej