Eve Online > Dyskusje ogólne
Ekonomia w Eve było [Odp: Retribution - główny wątek]
MGGG:
Niestety ma, bo ani moje 10M, ani te dwa statki nie spadły z nieba.
Pokaże to z innej strony. Mam 1B ISKów. Kupuje za to minsy od innego gracza (dostaje 1B ISKów) i następnie ktoś mi zestrzeli JF z tymi minsami.
Zgodnie z Twoim wyliczeniem z gry nic nie zniknęło. I jest to błędne założenie.
Zgodnie z moim liczeniem z gry zniknął 1 B ISKów. I jest to założenie prawidłowe.
Nie ma czegoś takiego jak rozmowa o ilości papierków nazywanych ISKów w grze w oderwaniu od wartości majątku zgromadzonego w grze. To też są ISKi, tylko że w innej postaci. Dlatego jak słusznie zauważył Xeovar największym ISK sinkiem są zamrożone konta z zamrożoną gotówką i zamrożonym majątkiem. Dam Ci przykład: jak 1,5 roku temu odchodziłem z EVE miałem na walleciu 1,5M ISKów plus kilka (powiedzmy 3M) w majątku. Czy faktycznie z gry zniknęło 1,5 M ISków w gotówce i 3M ISKów w majatku. Razem z gry wyparowało 4,5 M ISKów. Jak wróciłem w maju to "cudowanie" w gospodarce znów pojawiło się 4,5M ISKów. Faktycznie mniej, bo spieniężyłem cały majątek za 2,5M ISKów. Czyli na samej tej operacji z gry wyparowało 0,5M ISKów netto, które wprowadziłem do gospodarki robiąc misje.
W gospodarce EVE bardzo duże znacznie ma kupowanie PLEXów za real money. Wiem, że dla pro-Polaków to coś dziwnego, ale dla graczy z bardziej cywilizowanych państw, to normalna rzecz. Przez długi czas PLEXy były tanie, bo gracze wykorzystywali je do przedłużania konta. Ich cena idzie w górę, bo maja coraz więcej zastosowań i jest to świadoma polityka CCP, które chce jak najwięcej real money (sprzedawanie postaci, AURUM, licytacja przed turniejami czy nawet uzupełnianie sobie walletu jak plex stoi wysoko) zarobić na swoim produkcie.
Mam nadzieje, że to wytłumaczyłem dosyć klarowanie: siedze w robocie i nie mam czasu na pisanie długich elaboratów. W każdym razie - tak jak napisałem - patrzenie na samą ilość gotówki w obiegu to uprawienia ekonomii na poziomie chłopa bezrolnego. Gdyby rzeczywiście o stopniu zamożności gospodarki decydowała ilość wydrukowanych papierków, to wszyscy byliby bogaci.
Xeovar:
--- Cytat: MGGG w Październik 24, 2012, 16:18:28 ---stuff
--- Koniec cytatu ---
/o\ pewnie nie przeczytałeś poprzednich stron, gdzie jasno było powiedziane że dyskusja nie jest o wartości dóbr i pieniądza w obrocie i ich relacji wobec siebie, tylko WYŁĄCZNIE o ilości isk w obrocie. Patrząc z tej perspektywy NIC co nie jest ISKiem nie znika w jakimkolwiek zniszczonym itemie/statku. Wręcz przeciwnie, zniszczenie statku powoduje dopływ ISK przez PZU, fizycznie NIE zabierając żadnych z obrotu. No chyba że uwalicie poda i ktoś musi kupić nowy upgrade klona....
Interesuje nas PULA isk w obrocie i jej ROZMIAR a nie wycena wartości wobec dóbr i obraz CAŁEJ ekonomii.
Kupno PLEXa za RL money i sprzedanie za ISKi, NIE MA ŻADNEGO WPŁYWU na ilość isk w obrocie, bo transakcja jest między graczami i ISK zostanie w ekonomii....
Tloluvin:
Zacznijmy od poczatku. Wycena to nie to samo co wartosc. Poza tym wycena i aktywa/pasywa to ksiegowosc a nie ekonomia i nie ma z na nic wspolnego. A teraz idac dalej
--- Cytat: MGGG w Październik 24, 2012, 16:18:28 ---Pokaże to z innej strony. Mam 1B ISKów. Kupuje za to minsy od innego gracza (dostaje 1B ISKów) i następnie ktoś mi zestrzeli JF z tymi minsami.
Zgodnie z Twoim wyliczeniem z gry nic nie zniknęło. I jest to błędne założenie.
Zgodnie z moim liczeniem z gry zniknął 1 B ISKów. I jest to założenie prawidłowe.
--- Koniec cytatu ---
Nie dosc, ze oba zalozenia sa bledne, to jeszcze falszujesz to co pisze.
Jak masz 1B i kupujesz za nie minsy to obaj macie 1B. Jak stracisz te minsy to graczowi od ktorego je kupiles nie znika z portfela kasa ktora zaplacil za minsy. Ty nie masz minsow, ale on dalej ma 1B ktore mu zaplaciles, czyli ilosc isk w grze sie nie zmienila i dlatego to co mowisz jest niezgodne z rzeczywistoscia
--- Cytat: MGGG w Październik 24, 2012, 16:18:28 ---Nie ma czegoś takiego jak rozmowa o ilości papierków nazywanych ISKów w grze w oderwaniu od wartości majątku zgromadzonego w grze.
--- Koniec cytatu ---
Dlaczego nie ma skoro te dwie rzeczy sa od siebie niezalezne.
--- Cytat: MGGG w Październik 24, 2012, 16:18:28 ---To też są ISKi, tylko że w innej postaci.
--- Koniec cytatu ---
Nieprawda
Proponuje w tym miejscu zapoznac sie z terminem barter
--- Cytat: MGGG w Październik 24, 2012, 16:18:28 ---Dam Ci przykład: jak 1,5 roku temu odchodziłem z EVE miałem na walleciu 1,5M ISKów plus kilka (powiedzmy 3M) w majątku. Czy faktycznie z gry zniknęło 1,5 M ISków w gotówce i 3M ISKów w majatku. Razem z gry wyparowało 4,5 M ISKów. Jak wróciłem w maju to "cudowanie" w gospodarce znów pojawiło się 4,5M ISKów. Faktycznie mniej, bo spieniężyłem cały majątek za 2,5M ISKów. Czyli na samej tej operacji z gry wyparowało 0,5M ISKów netto, które wprowadziłem do gospodarki robiąc misje.
--- Koniec cytatu ---
Wybacz ale ten przyklad wskazuje na takie niezrozumienie tematu ze szok.
Jak zrezygnowales z gry to te iski i te rzeczy nie wyparowaly. Dalej byly w grze, tyle tylko, ze nikt nie mial do nich dostepu. Jak wrociles do gry to nie stworzyles iskow gdyz caly czas je miales. Roznica jest tylko w wartosci.
Jedyna zgodna z prawda rzecz w tym przykladzie jest to, ze robiac misje wygenerowales iski ktorych wczesniej nie bylo w grze
--- Cytat: MGGG w Październik 24, 2012, 16:18:28 ---patrzenie na samą ilość gotówki w obiegu to uprawienia ekonomii na poziomie chłopa bezrolnego
--- Koniec cytatu ---
Powiedz to europejskim ministrom finansow
--- Cytat: MGGG w Październik 24, 2012, 16:18:28 ---Gdyby rzeczywiście o stopniu zamożności gospodarki decydowała ilość wydrukowanych papierków, to wszyscy byliby bogaci.
--- Koniec cytatu ---
W takim razie czemu usilnie udowadniasz cos przeciwnego?
Edit:
Zapomnialbym.
--- Cytat: MGGG w Październik 24, 2012, 16:18:28 ---największym ISK sinkiem są zamrożone konta z zamrożoną gotówką i zamrożonym majątkiem
--- Koniec cytatu ---
Zauwaz jednak, ze te isk i ten majatek nie znika w momencie zamrozenia konta i dalej fizycznie istnieje w grze.
Teraz wyobraz sobie sytuacje, ze EVE przechodzi na F2P i wszyscy byli gracze wracaja do gry. Nie zmieni to ilosci iskow w grze, ani ilosci towarow. Spowoduje jednak znaczace zmiany w popycie i podazy przez co zmienia sie ceny wszystkiego.
I dlatego zamrozone konta nie sa sinkiem.
W tym miejscu proponuje przyjrzec sie blizej amerykanskiemu dolarowi ktory wykorzystuje ten sam mechanizm
papugoz:
Tak jeszcze w temacie co jest sinkiem a co nie
Uwaga po angielsku :-)
Tloluvin:
Moj angielski jest troche koslawy, ale jezeli dobrze dobrze rozumiem to rzeczy opisane w tym artykule zostaly powiedziane w tym temacie jak zaczela sie dyskusja 'ekonomiczna'.
No ale tekst po angielsku to od razu jest bardziej wiarygodni niz po polsku ;)
A tak naprawde to co jest sinkiem a co nie mozna okreslic jednym zdaniem.
Sinkiem jest to co placi sie NPCom, a generatorem jest to za co NPCe placa graczom :P
BTW podliczylem sobie roznicy pomiedzy wplywami i wyplywami z linka w tym artykule i wyszlo mi, ze w styczniu CCP dorzucilo do EVE +-952b pustych iskow. Nie chce mi sie szukac danych za inne miesiace ale nie spodziwalbym zeby sie jakos znaczaco roznily.
Skoro wiec CCP co miesiac 'dorzuca' do gry 800-1000b isk bez pokrycia to nic dziwnego, ze plexy kosztuja tyle ile kosztuja
PS
Ilosc dodrukowanych iskow jest zblizona do "Bounty prizes". Czyli wychodziloby na to, ze jakby zlikwidowac bounty ze statkow to wplywy i wyplywy mniej wiecej by sie rownowazyly ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej