Eve Online > Dyskusje ogólne

Ekonomia w Eve było [Odp: Retribution - główny wątek]

<< < (16/30) > >>

Tloluvin:

--- Cytat: BAMBO w Październik 24, 2012, 14:19:40 ---czy mysleliscie kiedys co by sie stalo gdyby gracze zamienili 50% swoich asetsow na isk ( teraz kazdy sprawdza  np w eve hq ile sa warte jego assetsy) a nastepnie za te iski zakupili plexy bo w mediach trabia ze beda coraz drozsze ? :D

--- Koniec cytatu ---
Marne szanse na realizacje takiego scenariusza. Gdyby jednak cos takiego mialo miec miejsce to ceny wszystkiego poszlyby sporo w dol ze wzgledu na wyzsza podaz i mniejszy popyt, a ceny plexow wrecz przeciwnie. Jakby juz wszyscy obkupili sie w plexy ceny wszystkiego zaczelyby szybko isc w gore, a plexy znow przeciwnie ;)
Oblowilyby sie na tym osoby majace akurat duzo wolnej gotowki z ktora nie maja co robic kupujacy plexy za twarda walute

--- Cytat: BAMBO w Październik 24, 2012, 14:19:40 ---moze naleze do wyjatkow a moze nie ale czesto sledze zmiany wprowadzane przez CCP probujac odgadnac ich wplyw na ekonomie- i w odpowiednim czasie lokuje wartosc swojego dobytku w tych lub innych itemach.
--- Koniec cytatu ---
Mnie tez ciekawi ekonomia EVE (i nie tylko ;) ) i jak widze jakies zmiany zastanawiam sie nad ich wplywem, ale nie bawie sie w kupowanie/sprzedawanie czegos na co zmieni sie popyt/podaz. Raczej staram sie gromadzic rzeczy o ktorych wiem, ze beda mi potrzebne dzis, jutro, za tydzien/miesiac/rok dzieki czemu zaoszczedzilem grube miliardy chociazby na komponentach potrzebnych do produkcji dzieki czemu czasem szokuje znajomych  :P

Tak BTW to tak sie wciagnalem w ta dyskusje, ze o malo co nie zauwazylem wiadomosci
"weź z wyjmij z lodówki żeberka, natrzyj oliwa, posyp solą, pieprzem, oregano, czosnkiem (granulowanym- jest na półce) papryka ostrą, trochę tymiankiem i wstaw znów do lodówki, a gdzieś ok 14:30 wyłóż do tej nowej braszki i wstaw do nagrzanego piekarnika
(180st) na 30 min"
od mojej lepszej polowki  :D

Theronth:
A specjalnie zostawiłem w widocznym miejscu.

SokoleOko:

--- Cytat: Tloluvin w Październik 24, 2012, 14:46:52 ---Tak BTW to tak sie wciagnalem w ta dyskusje, ze o malo co nie zauwazylem wiadomosci
"weź z wyjmij z lodówki żeberka, natrzyj oliwa, posyp solą, pieprzem, oregano, czosnkiem (granulowanym- jest na półce) papryka ostrą, trochę tymiankiem i wstaw znów do lodówki, a gdzieś ok 14:30 wyłóż do tej nowej braszki i wstaw do nagrzanego piekarnika
(180st) na 30 min"
od mojej lepszej polowki  :D

--- Koniec cytatu ---

Byłeś o krok od:

MGGG:

--- Cytat: Tloluvin w Październik 24, 2012, 10:53:03 ---Masz 10m isk, a ja 0 isk ale kestrela i manti. Razem mamy 10m isk (statki pomijam gdyz sprawa dotyczy tylko iskow).
Razem mamy 10m isk
Sprzedaje Ci oba statki za Twoje 10m isk.
Masz 0isk i oba statki, a ja 10m
Razem mamy 10m isk

--- Koniec cytatu ---

Ehhh, rozumowanie godne chłopa bezrolnego. Mówią Ci coś pojęcia aktywa i pasywa?
Bo w rzeczywistości ta transakcja wygląda tak (w uproszczeniu):

Gracz A ma 10 M - Gracz B ma 2 statki warte 10M = gracze łącznie mają aktywa warte 20 M
Gracz A przekazuje graczowi B 10M za dwa statki = gracze nadal łącznie mają aktywa warte 20 M
Gracz A traci dwa statki i dostaje 1M odszkodowania. Ile wynoszą aktywa obu graczy? 21M czy 11M?

Dlatego Dormio ma rację, a Wy mylicie się. Wszystko super z cyferkami o PZU, ale nie pokazują one trzeciej bardzo ważnej cyfry dla całości bilansu: wartości utraconych aktywów (- to, co udało się z wraków)

Tloluvin:
Ale wycena aktywow nie ma tu znaczenia bo mowa jest o ilosci pieniadza w grze i o tym co powoduje ze pieniadza jest wiecej/mniej w grze. I dlatego oboje nie macie racji

Edit:
A jak juz mowa o wycenie aktywow to tez jest bledna bo ceny sa rozne w roznych regionach i w roznym czasie  :P

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej