Eve Online > Dyskusje ogólne

Ekonomia w Eve było [Odp: Retribution - główny wątek]

<< < (14/30) > >>

Goomich:

--- Cytat: Dormio w Październik 24, 2012, 12:00:37 ---Skończyły Ci się argumenty ?
Pieniądz nie jest wartością samą w sobie. Co Ci po dowolnej ilość ISKów jeśli nie będziesz miał czym latać ? Po co Ci PLEX, skoro nie masz czym latać ?

--- Koniec cytatu ---

No no, prawie ci się udało.

SokoleOko:
Darujmy sobie rozważania nad stwierdzeniem "nie samymi pieniędzmi człowiek żyje" i "pieniądze szczęścia nie dają" ;)

Po pierwsze, zacytowany przeze mnie fragment jest po prostu nieprawdziwy.

Po drugie, cały czas dyskutujemy o ilości ISK w systemie, a nie o realnej sile nabywczej ISK. Inflacja w ekonomii Eve ma nieco inne oblicze niż w realu i na dobrą sprawę, jedynym miernikiem inflacji jest cena PLEXa (można to potraktować jako kurs wymiany ISK do realnej waluty co obrazuje realną wartość ISK).

Pamiętaj, że PLEX jest jedynym towarem, którego nie da się zastąpić. Jak Cię nie stać na tytana, to nie latasz tytanem, ale jak Cię nie stać na PLEXa to wypadasz za burtę. Dlatego im więcej jest ISK w systemie tym bardziej rośnie cena PLEXa.

Tloluvin:

--- Cytat: Dormio w Październik 24, 2012, 11:50:14 ---Sprawdź czy wygeneruje Ci ISKi jeśli:
1. kupisz kestrela
2. polecisz na pasek
3. wtopisz kestrela
4. kupisz kestrela.

--- Koniec cytatu ---
nie
nie
tak
nie

--- Cytat: Dormio w Październik 24, 2012, 11:50:14 ---Oczywiście nie ustrzelisz w międzyczasie żadnego NPCa, nie zarobisz na handlu, czy też innej działalności. W systemie masz tylko 3 kestrele na markecie, żadnych minsów i możliwości ich zdobycia.
--- Koniec cytatu ---
To nie ma wplywu na ilosc iskow w grze

--- Cytat: Dormio w Październik 24, 2012, 11:50:14 ---Pomijasz fakt, że ktoś:
- musi nakopać minsy
- zmienić minsy w kestrela
- sprzedać kestrela

--- Koniec cytatu ---
Oczywiscie ze to pomijam. Pomijam dlatego, ze to nie ma znaczenia dla ilosci isk w grze, a tym bardziej nie ma to znaczenia przy zagadnieniu generowania isk przez ubezpieczenia.

--- Cytat: Dormio w Październik 24, 2012, 11:50:14 ---Jeśli nagle CCP stwierdziło, że minsy NIE będą się respawnować, to skąd ludzie będą brali minsy ?

--- Koniec cytatu ---
To nie ma znaczenia dla ilosci minsow w grze gdyz pozyskiwanie ich nie powoduje zmiany wielkosci kasy

--- Cytat: Dormio w Październik 24, 2012, 11:50:14 ---Zakładając, że tempo zarabiania ISKów, oraz bounty i inne źródła ISKa się nie zmienią, jak i również tempo wtop shipów, to co się stanie z ceną shipów ?

--- Koniec cytatu ---
To tez nie ma znaczenia dla ilosci isk w grze, a co najwyzej na ceny roznych rzeczy, a dyskusja jest nie o tym co i jak wplywa na cene czegostam tylko co i jak wplywa na ilosc isk w grze

--- Cytat: Dormio w Październik 24, 2012, 11:50:14 ---Jeśli ja zamiast płacić ISKami za kestrela zbuduję sobie go z minsów, to ISKów w systemie przybędzie, a CZEGO Twoim zdaniem ubędzie ?
--- Koniec cytatu ---
Niestety to bledne myslenie
Jak zbudujesz kestrela (czy cokolwiek innego) z minsow to stan iskow w grze sie nie zmieni. Dalej bedzie jaki byl. No chyba, ze nie zauwazylem, ze po wyprodukowaniu czegokolwiek CCP daje graczowi nagrode, bo wtedy faktycznie bedziesz mial racje i przybeda iski.
Z systemu natomiast ubedzie czesc minsow w ilosci potrzebnej na budowe kestrela - ilosc z reprocessingu gotowego statku

--- Cytat: Dormio w Październik 24, 2012, 11:50:14 ---Na siłę pomijając wartość minsów i innego badziewia a skupiając się tylko na samych ISKach zbyt upraszczasz sprawę.

--- Koniec cytatu ---
Ale dyskusja jest wlasnie o samych iskach a nie wartosci minsow i innego badziewia wiec to nie ja upraszczam sprawe a Ty ja za bardzo komplikujesz wprowadzajac rzeczy nie majace zwiazku z tematem

--- Cytat: Dormio w Październik 24, 2012, 11:50:14 ---Jeśli nie będzie minsów żeby budować kestrele, to ilość ISKów nie będzie miała znaczenia, bo żadnego za dowolną ilość NIE kupisz, a cena shipa będzie konsekwentnie rosła wraz ze spadkiem ilości dostępnych do kupna shipów
--- Koniec cytatu ---
To prawda.
Zauwaz jednak, ze mimo wzrostu cen ilosc iskow ogolem dostepnych w EVE bedzie taka sama

--- Cytat: Dormio w Październik 24, 2012, 12:00:37 ---Pieniądz nie jest wartością samą w sobie. Co Ci po dowolnej ilość ISKów jeśli nie będziesz miał czym latać ? Po co Ci PLEX, skoro nie masz czym latać ?

--- Koniec cytatu ---
To jest prawda, ale dyskusja nie jest o tym ile co jest warte a o ilosci pieniadza w obiegu.

To co robisz moja polonistka z podstawowki kwitowala mniej wiecej tak - wspaniale wypracowanie, ale nie na temat. Pala

Theronth:

--- Cytat: SokoleOko w Październik 24, 2012, 11:54:24 ---To musi być troll. Nie widzę innej opcji po prostu.

--- Koniec cytatu ---
Dlatego po przeczytaniu dwóch postów tego pana, ograniczyłem się do wklejenia obrazka. Nie ma sensu dyskutować.

SokoleOko:
Z tym że ja miałem przyjemność poznać Dormia osobiście i nie uważam go za głupka ;)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej