Eve Online > Dyskusje ogólne
Ekonomia w Eve było [Odp: Retribution - główny wątek]
Doom:
To uznanie wzięło się przed czy po tym jak jak zmienił Cię w seledynowo centkowanego fraga podczas rundy paintball'a? :P
sneer:
ja odpuscilem juz ...
naprawde nie kazdy sie musi znac na wszystkim
a edukacja z zakresu obiegu pieniądza , polityki monetarnej i jakis kursik makro ...to wiadomo gdzie mozna zrobic ...nie trzeba edukowac na sile na forum
SokoleOko:
--- Cytat: Doom w Październik 24, 2012, 13:44:15 ---To uznanie wzięło się przed czy po tym jak jak zmienił Cię w seledynowo centkowanego fraga podczas rundy paintball'a? :P
--- Koniec cytatu ---
Nie tak to pamiętam :P
Tloluvin:
--- Cytat: SokoleOko w Październik 24, 2012, 13:33:58 ---miałem przyjemność poznać Dormia osobiście i nie uważam go za głupka ;)
--- Koniec cytatu ---
Nie mialem przyjemnosci go poznac, ale tez nie uwazam go za glupka :P
Cieszy mnie tez, ze pojawiaja sie czasem dyskusje na inne tematy niz - co jest najlepsza rzecza w EVE i dlaczego pvp >:D
Wiec moze po prostu przeniesc dyskusje o kasie do tematu w stylu 'kolejna dyskusja o ekonomii w EVE' gdzie spokojnie bedzie mozna sobie pogadac o tym co i jak wplywa na ilosc iskow w grze i/lub na wartosc wszystkiego.
W koncu jest to temat dotyczacy kazdego gracza w EVE bez wzgledu na to czym sie zajmuje :D
--- Cytat: sneer w Październik 24, 2012, 13:48:58 ---ja odpuscilem juz ...
naprawde nie kazdy sie musi znac na wszystkim
a edukacja z zakresu obiegu pieniądza , polityki monetarnej i jakis kursik makro ...to wiadomo gdzie mozna zrobic ...nie trzeba edukowac na sile na forum
--- Koniec cytatu ---
Prawda ze nie kazdy musi sie znac na wszystkim, ale ekonomia dotyczy wszystkich wiec im wiecej osob bedzie mialo o niej jakies pojecie tym lepiej. Moze wtedy mniej osob bedzie sie nabierac na kielbase wyborcza co bedzie z korzyscia dla wszystkich (moze poza politykami ;) )
A ze wiedze zdobedzie sie na forum EVE, a nie wyzszej uczelni to chyba nic zlego.
Inna rzecz, ze biorac pod uwage iz wiekszosc (nie pisze ze wszyscy bo pewnie jest gdzies jakis wyjatek) profesorow od ekonomii nie ma o niej rozowego pojecia to chyba lepiej ograniczyc sie do dyskusji na forum :D
BAMBO:
nie zapominajmy o wplywie mediow na ilosc isk w obiegu ;]
czy mysleliscie kiedys co by sie stalo gdyby gracze zamienili 50% swoich asetsow na isk ( teraz kazdy sprawdza np w eve hq ile sa warte jego assetsy) a nastepnie za te iski zakupili plexy bo w mediach trabia ze beda coraz drozsze ? :D
moze naleze do wyjatkow a moze nie ale czesto sledze zmiany wprowadzane przez CCP probujac odgadnac ich wplyw na ekonomie- i w odpowiednim czasie lokuje wartosc swojego dobytku w tych lub innych itemach.
Jesli trzymam "isk" w statkach, i innych itemach to iski w zasadzie sa uspione w systemie w moim przypadku moga byc nawet uspione latami.
Im mam wiecej dobytku to tym mniej trzymam go % w gotowce.
Moze kiedys nie bylem w temacie ale wg mnie- (nie sprawdzalem) patche przed rokiem 2008-9 niosly ze soba mniejsze wahania dla ekonomi eve. teraz w zasadzie kazdy patch to spora gratka dla spekulantów, patche generuja ruch w wymianie towarowej
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej