Śmietnisko > Off Topic
Pyskówki na temat poziomu kadry narodowej oczami ekspertów (było typy EURO 2012)
HammerSnake:
Jeżeli chodzi o kondycje, to za to są odpowiedzialne kluby w których grają piłkarze. Na zachodzie oprócz porządnego trenera od przygotowania fizycznego mają klubowego kucharza, wspólne posiłki, opiekę sztabu specjalistów : fizjoterapeuci, lekarze itd. Jednym słowem robi się z nich atletów. Potem tacy zawodnicy Barcelony są w stanie grać mecze na najwyższych obrotach co 2-3 dni, regenerując się w nocy, bo za dnia trzaskają treningi.
W naszej polskiej lidzie dla odmiany, gdzie mecze odbywają się w tempie żółwia, a zawodnicy tracą siły po pierwszej połowie mimo, że grają raz na tydzień, zamiast tego całego towaru wymienionego powyżej należy wsadzić balety w klubach z litrami piwa, a następnie zajęcia z fizjoterapeutami polegającymi na podłączaniu kroplówek. (taka jest przynajmniej rzeczywistość w lechu poznań, a z tego co mi ludzie mówią i innych klubach, piłkarz to gwiazda, a nie sportowiec). Wspólne posiłki i kucharze klubowi? Jakiś zagraniczny trener chciał to wprowadzić to był wielki szok w prasie.
Jak chłopaki przeszli do bundesligi, to w pierwszym wywiadzie powiedzieli, że nie wiedzieli, że można tak ciężko trenować. Nie byli w stanie kondycyjnie wytrzymać nawet jednej połowy na porządnych obrotach, no ale odpowiedni sztab ludzi wziął ich w swoje obroty.
Bywałem na meczach polskiej młodzieżówki U19 za Beenhakera, to na treningu strzeleckim, mieli ustawione piłki przed polem karnym i ćwiczyli strzały z bramkarzem i wszyscy walili parę metrów obok. Na 40 parę piłek nie było udanego strzału.
Potem taki Tomaszewski p... o farbowanych lisach, ale jak się ma tylko dobrych bramkarzy to jakoś trzeba skład łatać, choćby średniakami z innych krajów, którzy w Polsce byliby top players.
--- Cytuj ---A za co oni mają przepraszać? Za to, że mimo, że nie umieją grać, to są do kadry powoływani?
Oni grali najlepiej jak potrafili, a że nie potrafili za dobrze, to inna bajka.
--- Koniec cytatu ---
this
Pzpn to zwykła patologia, oni nic nie robią. Banda starych piłkarzy po podstawówce, czekająca na związkowe diety. Ich trzeba zwyczajnie rozwiązać. Innej rady nie ma.
Jak powinna wyglądać organizacja piłkarska to można spojrzeć choćby na przykład us.
--- Cytuj ---Tak, tłumaczyłem ich, ale nie za takie teksty... za grę z Rosjanami, która była na średnim europejskim poziomie.
--- Koniec cytatu ---
/facepalm
Ptysiu:
Oczekiwania Dormia odnośnie polskiej reprezentacji:
A co do gry naszych, to nie było źle, tylko niedosyt cholerny zostawili. Nie sądzę, żeby kondycyjnie było z nimi coś nie tak. W meczu z Rosją to przecież druga połowa była zdominowana przez naszych. Nie mniej szlag mnie trafiał ilekroć widziałem piękną podbramkową sytuację dokumentnie zmaszczoną niecelnym strzałem. Imo psychika siadła, nie nogi.
Skeer:
Noo, z tą Rosją to opinia nieco śmieszna. To był faworyt do medalu Euro, który miał pecha trafić na silnie zmotywowaną naszą reprezentację i potem na Greków, którzy z 1/10 sytuacji fartem wyciągają bramkę (patrz kiksy Szczęsnego, Czecha i Żyrkowa).
Osobiście ja mecz naszej kadry z Rosją wyłączyłbym spod krytyki - lepszego rezultatu nie mogliśmy osiągnąć, bo nie mieliśmy prawa.
I jeszcze jedna rzecz. Pretensje do obecnych piłkarzy, że nie grają porywająco są nie fair wobec nich. Czy od toyoty auris wymagacie osiągów nissana gtr? ;p Zrobili co mogli, okoliczności też niezbyt im pomagały (zamknięty dach w pierwszym meczu, rozwój sytuacji w trzeciej kolejce), prawdopodobnie mamy najładniejszą bramkę mistrzostw i fantastyczną atmosferę (której nie zepsuje śmierdzące sterydowe tatałajstwo).
Tak więc chociaż jest mi smutno, że dalej nasi nie grają, to i tak jestem zadowolony z całokształtu.
PS
Hiszpania? Jaka Hiszpania??!! IRLANDIA!!!
http://www.youtube.com/watch?v=E5sIeuX94Pc
HammerSnake:
oo, a ja dzisiaj idę na stadion wspierać Iroli. Udało mi się dorwać bilety. 8)
W sumie po tym meczu skończy się Euro w poznaniu, wszyscy zagraniczni się ewakuują :/
Dormio:
--- Cytat: Kamel w Czerwiec 18, 2012, 09:26:43 ---Dormio.... sorry ale twoje posty napawają żalem ... za co przepraszać ? za jakie obietnice ? mediów ? lol... dla jakiej kasy ? czy ty w ogóle słyszałeś wywiad z Błaszczykowskim ? czy pierdolisz bez sensu coś co ci ktoś naopowiadał czy może przeczytałeś na pudelku ?
--- Koniec cytatu ---
Żalem ? Twoim zdaniem mam im dziękować, że przegrali mecz ? TAK, mam żal do reprezentacji, że kolejny raz nie dali rady wyjść z grupy. Takich jak ja są tysiące w Polsce. Mam żal do reprezentacji, bo to ONI grali, a nie działacze z PZPN, bo to ONI zremisowali poprzednie mecze. Chcesz, możesz ich usprawiedliwiać tłumacząc, że nie są przygotowani kondycyjnie, psychicznie, że mieli złego trenera, że trawa śmierdziała, że deszcz pada... to nie ma znaczenia. Znaczenie mają 2 zremisowane i jeden przegrany mecz.
Co do wywiadu - było ich tyle, że nie wiem, o który pytasz, bo najwyraźniej NIE zadałeś sobie trudu kliknąć na link jaki podałem by przeczytać co zacytowała Rzeczpospolita z wywiadu z Błaszczykowskim. Pudelka nie czytam, a jedyne opowieści jakie mam w temacie to Wasze opowiadania, więc jak masz zastrzeżenia co do pierdolenia to najwyżej do siebie, że mi tu mydlisz oczy. ;) :P
--- Cytat: HammerSnake w Czerwiec 18, 2012, 09:36:07 ---/facepalm
--- Koniec cytatu ---
Masz odwagę napisać, co w grze reprezentacji nie było na średnim europejskim poziomie ? Oglądałem wszystkie mecze grupowe (za wyłączeniem meczy rozgrywanych w tym samym czasie) i ten mecz nie odbiegał znacząco od meczy takich reprezentacji jak Hiszpania, czy Portugalia. Oczywiście możesz mieć na ten temat inne zdanie, Twoje prawo. Możesz nawet uważać, że ich gra była na najwyższym europejskim poziomie. Ja tak nie uważam.
--- Cytat: Ptysiu w Czerwiec 18, 2012, 10:03:56 ---Oczekiwania Dormia odnośnie polskiej reprezentacji:
A co do gry naszych, to nie było źle, tylko niedosyt cholerny zostawili. Nie sądzę, żeby kondycyjnie było z nimi coś nie tak. W meczu z Rosją to przecież druga połowa była zdominowana przez naszych. Nie mniej szlag mnie trafiał ilekroć widziałem piękną podbramkową sytuację dokumentnie zmaszczoną niecelnym strzałem. Imo psychika siadła, nie nogi.
--- Koniec cytatu ---
Obrazek świetny. Co do oczekiwań moich względem reprezentacji - oczekuję gry na równym poziomie przez całe spotkanie, tak jak to pokazali w meczu z Rosją. Zarówno w meczu z Grecją jak i z Czechami, brakowało zachowania poziomu przez cały czas trwania meczu. Wymagam zbyt wiele ? No cóż, pewnie i tak mam mniejsze wymagania niż nasz selekcjoner, którego MARZENIEM było wyjść z grupy. Jeśli ON nie wierzył w wygraną, to jak nasi piłkarze mieli wygrać ?
--- Cytat: Skeer w Czerwiec 18, 2012, 10:04:22 ---Osobiście ja mecz naszej kadry z Rosją wyłączyłbym spod krytyki - lepszego rezultatu nie mogliśmy osiągnąć, bo nie mieliśmy prawa.
--- Koniec cytatu ---
Mogliśmy mieć takiego fuksa jak Grecja !
--- Cytat: Skeer w Czerwiec 18, 2012, 10:04:22 ---I jeszcze jedna rzecz. Pretensje do obecnych piłkarzy, że nie grają porywająco są nie fair wobec nich. Czy od toyoty auris wymagacie osiągów nissana gtr? ;p Zrobili co mogli, okoliczności też niezbyt im pomagały (zamknięty dach w pierwszym meczu, rozwój sytuacji w trzeciej kolejce), prawdopodobnie mamy najładniejszą bramkę mistrzostw i fantastyczną atmosferę (której nie zepsuje śmierdzące sterydowe tatałajstwo).
--- Koniec cytatu ---
Przestałem ich tłumaczyć (w tym wątku m.in. starałem się ich tłumaczyć) po wypowiedzi Błaszczykowskiego. Za co oczywiście jestem krytykowany :P >:D
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej