Śmietnisko > Off Topic

Dość ciekawe ujęcia bitwy

(1/5) > >>

[VIDE] Herezja:
http://www.youtube.com/watch?v=lpLcTKdFF5E&feature=related

Rosyjski film o wydarzeniach 1612 roku czyli okupacji Moskwy przez Polaków. Myślę, że warto zobaczyć bo ciekawie zostało to ujęte (w tym wypadku atak chyba Polaków na ufortyfikowane pozycje Rosyjskie).

ManganMan:

--- Cytat: Herezja w Kwiecień 19, 2012, 15:51:49 ---http://www.youtube.com/watch?v=lpLcTKdFF5E&feature=related

Rosyjski film o wydarzeniach 1612 roku czyli okupacji Moskwy przez Polaków. Myślę, że warto zobaczyć bo ciekawie zostało to ujęte (w tym wypadku atak chyba Polaków na ufortyfikowane pozycje Rosyjskie).

--- Koniec cytatu ---

Nieźle jak na ruskich przystało... Ale komentarze jakie są :o

Asag:
Bo film reklamowany jako historyczny z historią ma tak naprawdę niewiele wspólnego. Poza tym Husaria szarżująca na bramę? Kto taką głupotę wymyślił?

Doom:
Husarze często brali udsział w szturmach miast. Tyle że śpieszeni, czyli z buta. Szarżę w takim stylu faktycznie jakiś przygłup musiał wymyślić

[VIDE] Herezja:
W tym sęk, że Ogniem i Mieczem jak i wszystkie inne filmy Polskie opisujące tamten okres powstałe na podstawie twórczości Sienkiewicza. Sienkiewicz w swojej twórczości bardzo silnie rozmijał się z faktami; np. w Ogniem i Mieczem nie jest w ogóle nadmienione dlaczego wybuchło powstanie kozackie. Nie ma tam nawet wzmianki o tym co panowie szlachta polska starali się zrobić na Ukrainie w tamtym okresie. Polakom nie podoba się okres rozbiorów i próby wyplenienia kultury i języka polskiego przez zaborców a mało kto w Polsce zdaje sobie sprawę, że w tamtym okresie opisywanym przez Sienkiewicza Polacy starali się to właśnie zrobić na terenie Ukrainy.
Kiedy Polska potrzebowała pomocy od braci kozackiej to kozak zostawiał swoje stepy i żony aby przelewać krew za Polskę. Obiecywano Mu dużo swobód a później wracali na Podole i znów byli traktowani jak pacholęta a ... jak by nie było większość z nich była szlachtą więc czemu Panowi Polskiemu mieliby kłaniać się?

ps. Kiedyś dużo czasu o tym czytałem.
ps1. Jestem z dziada pradziada Polakiem (to informacja dla tych, którzy chcieliby się doszukiwać czegoś w moich "korzeniach").

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej