Eve Online > Dyskusje ogólne
Bot holocaust
Dormio:
--- Cytat: GlassCutter w Marzec 02, 2012, 13:05:06 ---Moty marketowe.. Znasz kogoś kto dzień w dzień siedzi na stacji i odświeża ordery przez 23 godziny?
--- Koniec cytatu ---
Znasz kogoś kto siedzi na stacji 23 godziny ?
Po co zrobili spin counter ?
--- Cytat: Jrkan w Marzec 02, 2012, 13:15:44 ---No tak, bo ktoś kto 24h/7d sprawdza co 2-3 sekyndy cenę innego towaru to człowiek cierpiący na bezsenność, obdarzony nadludzką dawką cierpliwości i twardą dupą.
--- Koniec cytatu ---
Dlaczego co 2-3 sekundy ? Ja mam obecnie do 113 orderów, a to nie jest maks. Przeskanowanie tylko co 1s każdego itemu na orderze przy takiej liście zajmie prawie 2 minut zanim się powtórzy...
Mi obsługa ręcznie zajmuje ZNACZNIE więcej czasu. Czasem jak mam zapełnioną listę, to w czasie jaki mogę poświęcić na grę w danym dniu, to jedynie zmianami w orderach się zajmuję.
Dalej... PI - ustawianie ekstraktorów jest o tyle nudne, co i zajmujące czas... tu również widzę miejsce na makro, gdzie nawet NIE musisz wydokować ze stacji. A co za problem napisać makro, które raz dziennie zwiezie urobek równocześnie nastawiając ekstraktory ?
GlassCutter:
Widzę że na siłę próbujesz udowodnić że nie mam racji, że się nie da i w ogóle. Ok jeśli jako przykład dajesz makra które skanują ordery raz dziennie, albo zwożą urobek raz dziennie to faktycznie nie jest to do wykrycia z uwagi na małą ilość danych wymienianych z serwerem. No ale bądźmy szczerzy takie makra nie są szkodliwe, a przynajmniej nie w takim stopniu jak "regularne" boty.
Dormio:
--- Cytat: GlassCutter w Marzec 02, 2012, 13:57:08 ---Widzę że na siłę próbujesz udowodnić że nie mam racji, że się nie da i w ogóle. Ok jeśli jako przykład dajesz makra które skanują ordery raz dziennie, albo zwożą urobek raz dziennie to faktycznie nie jest to do wykrycia z uwagi na małą ilość danych wymienianych z serwerem. No ale bądźmy szczerzy takie makra nie są szkodliwe, a przynajmniej nie w takim stopniu jak "regularne" boty.
--- Koniec cytatu ---
Nie próbuję udowodnić, że nie masz lub masz rację, ale chcę pokazać, że jeśli CCP zacznie się zajmować szukaniem makr i botów w tym co robią CODZIENNIE gracze, to może się okazać, że większość mocy przerobowych serwerów musi przeznaczyć, nie na obsługę gry, a do śledzenia makr. Przecież w rzeczywistości prawie każda czynność może być w mniejszym lub większym stopniu omakrowana w EVE. Kwestią otwartą pozostaje jedynie KIEDY to makro jest włączane.
Nie wiem natomiast dlaczego uważasz, że są mało szkodliwe ? Jak gracz może konkurować cenowo z kimś kto co ~2 minuty ma "poprawione" wszystkie oferty ? Jak możesz zarobić sensownie na PI skoro Twój urobek będzie znikomym procentem makrującego ? Ty nie stosując makra nie dość, że tracisz czas gry na wykonanie tego, to i się musisz angażować, a makros może jednocześnie wysłać barkę do kopania i nastawiać na tym charze PI... albo zmakrowanie złomiarza - czy uważasz, że jest mało szkodliwe (więcej lootu zebranego = mniejsze ceny minsów i większa cena PLEXa) ?
Makra i boty niezależnie od tego jak wg Ciebie są mocno szkodliwe, to NEGATYWNIE wpływają na grę nas wszystkich.
Jrkan:
Dormio czytamy.
*RAZ DZIENNIE*
jeszcze raz
*RAZ DZIENNIE*
Jeżeli takie makro do poprawiania cen jest odpalane ręcznie co jakiś czas, np. godzinę, to nie jest problemem. Problemem jest jeżeli działa non stop bez udziału człowieka. Teraz kumasz. Jako inny przykład hauler, makro które przeleci ci od stacji do stacji, to nie jest taki problem, póki musisz ręcznie wydokować i odpalić makro, potem zrobić co trzeba na stacji docelowej, wydokować i znowu odpalić marko. Problem pojawia się jeżeli to makro może tak latać godzinami, dokować, przyjmować/oddawać kontrakty, przyjmować/oddawać misje, itp. a wszystko bez udziału człowieka.
Dormio:
--- Cytat: Jrkan w Marzec 02, 2012, 14:10:58 ---Dormio czytamy.
*RAZ DZIENNIE*
jeszcze raz
*RAZ DZIENNIE*
Jeżeli takie makro do poprawiania cen jest odpalane ręcznie co jakiś czas, np. godzinę, to nie jest problemem. Problemem jest jeżeli działa non stop bez udziału człowieka. Teraz kumasz.
--- Koniec cytatu ---
Kumam, kumam, a teraz rozpisz sobie na kartce, bo na monitorze najwyraźniej nie widać:
A. Logowanie do gry
B. Wybór chara
C. Wykonywanie makra
D. go to A (1x dziennie)
Pod C masz skrypty makra:
- kopiący (powtarza się co 6 minut)
- rynek (powtarza się co 2 minuty) np. lodu
- PI (1x dziennie, w 4 minuty na 6-ciu planetkach się zmieścisz z nastawieniem ekstraktorów)
Co drugi dzień odpalasz zamiast skryptu kopiącego skrypt od misji (którą farmisz) dla złomiarza (żeby złamać "schemat") + skrypt zwożący PI (1x dziennie).
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej