Śmietnisko > Off Topic

Proszę o wysłanie na podane niżej adresy tego tekstu.

<< < (3/24) > >>

Kharim:
Sama acta nie jest złem wcielonym. Niestety pozostawia sporo dowolność w interpretowaniu swoich artykułów. Co z kolei może być wykorzystane do nadużyć i działań monopolizacyjnych. Przy okazji zezwala na szpiegowanie nas w internecie co pogwałca podstawowe prawo prywatności.

Ranshe:

--- Cytat: Kharim w Styczeń 25, 2012, 11:22:39 ---Przy okazji zezwala na szpiegowanie nas w internecie co pogwałca podstawowe prawo prywatności.

--- Koniec cytatu ---

A gdzie konkretnie? Tam co trzeci akapit jest tekst "bez uszczebrku dla przepisów prawa Strony dotyczących prywatności lub poufności informacji".

Isengrim:
Tylko takie akcje, protesty, hackowanie stron powoduja, ze wladza "musi" przyjac zaproponowane przez siebie rozwiazanie, zeby wyjsc z twarza "jako wladza" wobec "cyberterrorystow" i innych szantazystow (coz, wiem, ze ustepuje w tym samym czasie gornikom, rolnikom, kibolom itepe, ale tu zawsze jest argument "bo by znow Warszawe zdemolowali").

Nie spamujcie maili typu "Zabierajom nam wolnosc !!!!111oneoneevlen!!" i inne liberum veto, tylko proponuje zastanowic sie nad tym, co faktycznie mozna zrobic. A co mozna:

--- Cytat: Konstytucja RP ---Art. 188. Trybunał Konstytucyjny orzeka w sprawach:
1)   zgodności ustaw i umów międzynarodowych z Konstytucją,
--- Koniec cytatu ---

--- Cytat: Konstytucja RP ---Art. 191.
1. Z wnioskiem w sprawach, o których mowa w art. 188, do Trybunału Konstytucyjnego wystąpić mogą:
   1)   Prezydent Rzeczypospolitej, Marszałek Sejmu, Marszałek Senatu, Prezes Rady Ministrów, 50 posłów, 30 senatorów, Pierwszy Prezes Sądu Najwyższego, Prezes Naczelnego Sądu Administracyjnego, Prokurator Generalny, Prezes Najwyższej Izby Kontroli, Rzecznik Praw Obywatelskich,
--- Koniec cytatu ---

Mysle, ze najlatwiej i najprosciej sklonic bedzie do dzialania RPO. Poslow, prosze bardzo, rowniez - ale nie mailami z belkotem o prawach gwarantowanych przez konstytucje (Konstytucja pisze sie wielka litera), tylko z prosba o skierowanie wniosku do TK o orzeczenie, czy ACTA jest zgodna z polska Konstytucja.

Kharim:
Zezwala aby bez ostrzeżenia provider internetu przeslal na rządanie Policji to co robisz w necie. Przy czym powód może być naprawdę błachy. Dla porównania uzyskanie nakazu przeszukania lub pozwolenia na podsłuch wymaga jakichkolwiek dowodów/poszlak.

[VIDE] Herezja:
Wiedziałem, że nasz kolega Isengrimus w końcu się wypowie i ... czekałem na to.

ps. Faktycznie Konstytucja pisze się z dużej litery. Choć tak naprawdę nie wiem gdzie to było opisane.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej