Śmietnisko > Off Topic

Proszę o wysłanie na podane niżej adresy tego tekstu.

<< < (2/24) > >>

Ranshe:
Wczoraj wprost przeciwnie, był dobry dzień całkiem :) Ale dziękuję za troskę ;)

Nie, po prostu mam już dość akcji, marszów, prostestów, petycji i filmików, bo 99% to coraz większe bzdury które w ogóle w tej umowie się nie pokazują. Sposób tworzenia i brak konsultacji acty jest karygodny, ale sama w sobie nie jest aż taka straszna.

Ale możesz mi udowodnić na podstawie treści porozumienia, że moja wolność zostanie ograniczona, może być że ja się nie znam i nie mam racji, wtedy nawet poślę co trzeba gdzie trzeba. Natomiast ślepemu klikaniu jestem przeciwny z zasady. :)

[VIDE] Herezja:
Z tego co sam zrozumiałem z tej nagonki wynika, że osoby pokroju DOTCOM-a udostępniające przestrzeń dyskową w sieci będą odpowiedzialne za poprawność treści zamieszczonych u nich na stronach i idąc tym tokiem myślenia dochodzę do wniosku, że podobnie może być z czasem z internet provider-ami.
W skrócie: Będzie dokonywana skrupulatna selekcja i katalogowanie Twoich poczynań w sieci.

Ranshe:
No to właśnie źle zrozumiałeś ;), bo jedyne co tam jest zapisane o providerach, to to że "strona może przewidzieć możliwość wydania przez providera danych abonenta co do którego istnieje podejrzenie naruszenia, jeśli posiadacz praw zgłosił w sposób wystarczający prawnie żądanie" (cytat kompletnie niedokładny, bo pdf z treścią który ministerstwo raczyło udostępnić to skany i nie da się ze skanu skopiować).

Czyli nic nowego, takie zapisy już chyba teraz mamy przecież w naszym prawie? Nie ma tam nic o jakiejś selekcji i katalogowaniu, zresztą taka selekcja i katalogowanie o ile się orientuję (bo ja w tym nie siedzę), nie jest zgodna z prawem UE :) Nawet czytałem wyrok trybunału europejskiego w dokładnie takiej sprawie - belgijski zaiks chciał od providera żeby ten aktywnie sprawdzał ruch p2p wszystkich abonentów i porównywał czy nie przesyłają pirackiej muzyki, na co trybunał odpowiedział że takich rzeczy chcieć nie mogą. ( http://curia.europa.eu/juris/celex.jsf?celex=62010CJ0070&lang1=pl&type=NOT&ancre dla ciekawych, po polsku)

Dormio:
Akcja w stylu:
"Zagłosowałem za ustawą, bo kolega poseł powiedział, że to dobra ustawa, ale sam nie miałem czasu jej przeczytać"
CZYTAĆ -> MYŚLEĆ ->DZIAŁAĆ
Tak powinna wyglądać kolejność czynności w przypadku kontrowersji. Pomijając którykolwiek element powyższego ciągu sami stajecie się elementem systemu, który krytykujecie.
Jestem przeciwny sposobowi w jaki odbywa się "podpisywanie" ACTA oraz "kreowaniu" rzeczywistości przez Rząd RP, ale w kwestii treści samej ACTA nie mam jednoznacznych poglądów pozwalających mi wziąć udział w tej akcji. Uważam bowiem, że NALEŻY chronić własność intelektualną, aczkolwiek mam zastrzeżenia co do metod jakimi się to odbywa lub będzie odbywać po ACTA.

PS
Tak uważam, że Ranshe ma sporo racji:

--- Cytat: Ranshe w Styczeń 25, 2012, 09:00:21 ---PRZYŁĄCZ SIĘ DO AKCJI, ZOSTAŃ BEZMYŚLNYM KLIKACZEM.

--- Koniec cytatu ---

[VIDE] Herezja:
Dormio w tym co napisałeś jest sporo prawdy ale nie kompletna.
Jestem za tym aby była jakaś forma ochrony prac, które ktoś wykonał ale niech będzie jasna, przejrzysta a nie załatwiana po cichu.

Dodatkowo jestem za tym aby w sieci (polskiej także) producenci umieszczali np nie trialery filmów gdzie wsadzą najlepsze kawałki a sam film jest szmirą ale np. połowę filmu i jeśli Mnie czy też Ciebie zaciekawi to kupujesz sobie oryginał. Podobnie powinno być z grami, muzyką czy też książką.
Mnie osobiście nie stać na zakup wszystkich nowości ale jeśli po przeczytaniu połowy książki chciałbym znać zakończenie to bym wydał tych parę złotych na jej zakup. Nie jestem osobą, która kupuje "kota w worku" i się z tego cieszy lub smuci. Zdarzało mi się przez te ostatnie 12 lat styczności z internetem zdobyć piracką wersję gry ale jeśli okazywała się być wartą uwagi zawsze kupowałem oryginał i zebrała się tego spora ilość.
Jestem ciekaw czy tylko ja tak podchodzę do zakupów np gier?

ps. Może ktoś wie czemu wzorem amerykańskim np. nie ma w Polsce stron z muzyką pozwalającą ściągać wybrane ścieżki dźwiękowe a nie całe płyty - odpłatnie?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej