Patrząc na tytuł Mass Effect, co znaczy efekt masy, wpadłem na pomysł ograniczenia wielkich supercapslowych flot.
W mojej propozycji zmian, kilka postów wcześniej pisałem o "dużych bramach", jako jedynej możliwości przemieszczania się pomiędzy regionami, co ma dotyczyć wszystkich rodzajów statków. Te bramy mogą posiadać limit przenoszenia ograniczony ilością masy na minutę. Przykładowo Nyx ma masę 1,615,625,000 kg. Ustawiają ograniczenie 1 miliard kg na minutę pierwszy nyx będzie mógł przeskoczyć od razu, kolejny dopiero po półtorej minuty. Flota 40 nyxów będzie przeskakiwać - jeden do drugim - 64,6 minuty. Taka zwłoka potrafi zniechęcić, a zorganizowany sojusz na atakowanym terytorium zdąży w tym czasie zebrać się i wykorzystując dobrze rozplanowane JB przybyć na miejsce.
Teraz zobaczmy jak wygląda sprawa z Abaddonami które mają masę 103,200,000 kg. Jeden abaddon przeskoczy w około 0,1 minuty. A flota 40 abaddonów w 4,1 minut. O hacach już nie wspomnę, bo tyle ważą, że cała flota przeskoczy od razu.
Ponadto jeśli mówimy o ilości masy na minutę, wyjaśnię jak to można rozumieć: 10 abbaddonów przeskoczy od razu (9 abbaddonów przeskoczy w ramach limitu, a 10-ty przeskoczy przekraczając limit (daje to w sumie nieznacznie ponad 1 miliard kg) i trzeba będzie odczekać 1 minuta + czas liczony od przekroczonej masy, aby przeskoczyła kolejna grupa 10 abbaddonów. Oczywiście każdy abaddon może przeskakiwać co 0,1 minuty zamiast grupowo.
EDIT: 1 miliard kg na minutę to tylko przykład