Eve Online > Total Noob Questions

TNQ - Górnictwo

<< < (10/15) > >>

Doom:

--- Cytuj ---do tego ja opieram się na EFT bo sam nie będę wszystkiego pamiętał co trzeba wliczyć.
--- Koniec cytatu ---
:2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny:

Dwa razy zrobiłem ten błąd (w tym raz przy okazji kopania) Do trzeciego nie zamierzam dopuścić :P

Best namedowe wiertła są porównywalne z T2, ale jaki sens jest rycia deska? jak się weźmie człowiek uprze i wstawi na nią max wierteł to prawie na pewno nie rozbuduje ładowni (ilu noob górników stać na rigi cargo?) że o braku środków do opędzania się przed choćby najsłabszymi ratami nie wspomnę
Więc może jednak lepiej z frega - świderka przesiąść się w cruza górniczego a potem jak najszybciej w coś większego? Moim zdaniem BS najlepszy jest tyle ze poza numerem 3  kopaniu (Dominix) pozostałę dwa które sobie z tym świetnie radzą to wyższa półka cenowa...

Dormio:

--- Cytat: Sędziwój w Kwietnia 07, 2009, 15:03:34 ---Dormio nie czytasz, Osprej porównywałem do deski z 6 laserami, (mówię o Caldari) i tam deska 440/min a Osprey 660/min.
Albi tylko że na Ospray dajesz ML T2, a na deskę T1 named, więc się walisz w kalkulacjach, do tego ja opieram się na EFT bo sam nie będę wszystkiego pamiętał co trzeba wliczyć.

--- Koniec cytatu ---
Dopiero teraz napisałeś względem czego porównywałeś, ale niech Ci będzie, że nie czytam. Tylko może zastanów się dlaczego pierwszy Albi odpowiedział ? Pewnie też nie czyta co nam piszesz.  ;)

T2 wiertełko - dodatkowo 1d do kolejki skilli.

A dla Twojej informacji, Brutix i Rokh mogą zamontować T2 minerki, więc to argument jedynie w stosunku do desek.

Dalej... jeśli przyjąć, że Osprey (na lvl5 i T2 minerkach) jest punktem odniesienia, to lvl4 (przypomnę - lvl5 to około 3 tygodnie szkolenia) jest wydajniejszy od deski (na XeCl) o ~12%.
Brutix jest lepszy od Ospreya na minerkach T2 (lvl5) o ~16% a wystarczy mu 1/3 czasu skillowania i ma mocniejszy tank, Rokh proszę ja Ciebie, jest wydajniejszy o ~33% (Osprey T2 lvl5), a tank ma nieporównywalnie lepszy.

I Brutix i Rokh mogą zamontować mining upg (Brutix 1szt, Rokh 4 szt, a Osprey 2szt).

Być może walnąłem się w kalkulacjach. Być może masz lepsze pojęcie ode mnie jak należy kopać.
Tylko znów zapytam - co chcesz udowodnić ? Chcesz udowodnić, że ship dedykowany do kopania jest lepszy od deski ? A jest również i tańszy ?
To dlaczego nie przekonujesz od razu do barki górniczej/exhumerów ?

sedziwoj:
Bo barki i exhumery są zupełnie inną działką, na nich można fitować coś czego na innych nie możesz, co już wspomniałem.
Powiedz mi co to jest dzień skilowania? a różnice są spore, ogólnie nie ma co się ładować jakieś dziwactwa.
A co chcę osiągnąć, aby ludzie którzy zaczynają nie mieli jakiś dziwnych kombinacji w głowie, bo chyba nie powiesz mi że Halad nie zastanawiał się nad tym co pisze.

Dormio:
Dzień skillowania to dzień skillowania, który możesz przeznaczyć na inne skille (np. do capa, shield/armor/hull hp, dronki do kopania). Best named różni się od T2 o ~22% (nominalnie 47 vs 60), a jak człowiek się postara może go mieć naprawdę tanio, a zadowala się lvl1 skillem.

Tu nie chodzi o ładowanie się w dziwactwa, tylko o to, że Brutix i Rokh są lepszym wyborem jeśli chodzi o kopanie. Czy Halada napisał, że jedynym wybór stanowi Osprey ? Nie sądzę, bo ten sam bonus masz w matarskim kruzie, więc dlaczego czepiłeś się tego Ospreya ? Czy Halada nic nie napisał o Rokhu/Apocu ? Czy ja i inni mamy rozumieć, że skoro Halada czegoś nie napisał o np. Brutixie to nie należy już go w ogóle rozważać ? Halada nic nie pisze o Dominixie (wydaje mi się, że we wcześniejszych wersjach poradnika była o nim wzmianka), czy to oznacza, że nie należy go brać pod uwagę ?

Należy mówić otwarcie o różnych możliwościach i w miarę przedstawiać zalety i wady każdego z rozwiązań (i np. własne zdanie). Ja uważam, że Catalyst z 5-ma wiertłami jest tanią alternatywą względem Ospreya dla pilota Gallente, który nie chce latać Ospreyem, bo woli skillować w kierunku Brutixa. Możesz się z tym nie zgadzać szczególnie jeśli jesteś pilotem Caldari lub Minmatar, ale nie każdy nim jest i nie każdy chce na początku grania w EVE crosskillować. Oczywiście można i na tym polega chyba główna zaleta EVE, ale ja jestem daleki od zmuszania innych do tego. Każdy i tak wybiera to co mu bardziej pasuje.

sedziwoj:
Dormio może zaznacz jedną ważną rzecz, mówisz o kopaniu jako dodatku do np. pvp, bo jeśli ktoś chce naprawdę kopać to opłaca mu się wiele rzeczy, a powiedz poco Ci dodatkowy cap, jeśli ten co masz (na tych skillach co masz) jest wystarczający do kopania?
Ty ciągle rozważasz swoje upodobania, czyli kopanie jako takie coś na doczepkę, nie warto pakować w to czasu. Dlaczego Dominix wypadł, bo w porównaniu do reszty stał się nieciekawą opcją do kopania, oczywiście nie znaczy że jest zły, ale jak ktoś szuka jednych z najlepszych statków do kopania, to nie ma sensu aby interesował się czymś co jest pośrednim rozwiązaniem, o którym ciągle piszesz.
Ja osobiście nie mam jeszcze nawet krążków, a mam barki, bo tak chciałem, może to nie jest najlepsza droga, ale ja jej nikomu nie wciskam.

Dobra ja kończę dyskusję, bo już nie ma sensu więcej o tym pisać, zostało wystarczająco wiele powiedziane.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej