Eve Online > Total Noob Questions
Total Noob Questions 2
Skeer:
Żeby podać konkretny przykład:
kilka miesięcy temu mój korp zarabiał na Hurricanach. Mieliśmy BPO, produkowaliśmy i woziliśmy statki do regionu, gdzie były fajne ceny. Zysk - kilka milionów isków za sztukę, partia była na tyle liczna, żeby fracht wypełnić.
Kłopot jest z minsami - wiecznie brakowało zydu, megacytu i mexallonu :(
Najlepiej jest ustawić alta produkcyjnego w Jita, albo okolicy, minsy kupi na miejscu, towary sprzeda też na miejscu. Przyda się też POS do researchowania BPO.
(Ja nie producent, nie znam tematyki dogłębnie :) )
termos:
Ze statkami zawsze był ból i pewnie będzie bo połowa EVE nie czuje ekonomii. Spora część statków w imperium jest odsprzedawana, ktoś sobie polata poklepie misje i chce polatać czymś innym więc sprzedaje szipa po kosztach. Misjonarzom wydaje sie że jak mają minsy z lootu który nie dziargali na pasku ale zbierali z wraków to kosztowały ich mniej niż są warte, więc smażą BSa i sprzedają go po kosztach. Ekonomia załamuje się też dlatego ze większosć graczy woli gdy ich wallet mruga a nie lagują się assety wala się setki przeróżnych rzeczy których rzadko będą ponownie używać więc sprzedają po kosztach. Wielu też domorosłych górników uważa ze jeśli wykopali sobie 40m trytu to też kosztował ich mniej niż jest wart i w pewnym sensie mają racje bo i tak połowa z nich leciała na makrach. wszyscy chcą sprzedać i zapomnieć i każdy napędza pozostałych, koniec końców ludzie chcący rozwinąć to swoje imperium industrialne nie bardzo mogą się zmieścić miedzy cenami minsów a ceną gotowego już szipa.
Połową sukcesu jest jak zawsze informacja, jeśli chcesz zarobić musisz wiedzieć co, gdzie, kiedy i komu.
Nie wszyscy mają ambicję budowania zaplecza w 0.0 tym bardziej jeśli zmieniają z dnia na dzień swoje własne 0.0. Więc wielu byłoby zadowolonych i gotowych zapłacić nieco więcej za wysmażenie i podrzucenie szipów ( i nie tylko ) w konkretne miejsce. Ludzie lubią nowinki więc zawsze po patchu który wprowadza nowy stuff do gry zarobić można na wszystkim i to pokaźną sumkę np. banalne skrypty warte grosze ale kupić je przecież trzeba w końcu ten dampener musi działać jak należy więc czemu nie dać za niego nawet i 1-2m tym bardziej iż tańszy jest 10j dalej a tu się op zbliża i czas nagli.
Chcesz zarabiać na produkcji? Przyjrzyj się rynkom czasami z pozoru banalne moduły jak BCS t1 czy Tracking computer t1 itd. dają wspaniałe pole do popisu dla początkującego handlowca/producenta. Po pierwsze często kupowane są jako zapchajdziury misjonarskie ( np. jakaś lewa misja dla agenta lvl2 tylko po to aby odrobić standy ) a po drugie są używane do inwencji i dalej do produkcji t2. Są ludzie którym nie opłaca się odpalać kolejnego konta skilować production efficiency na lvl5 adv. mass production na lvl 4 itd. itp. tylko po to aby smażyć sobie t1 moduły. Taki człowiek z chęcią kupi je w jakimś handlowym hubie płacąc nawet i 50k za coś co warte jest 5k.
Uczciwie ci jednak powiem że amunicja to nie jest ciekawy pomysł, to jest bardzo trudny rynek, tym bardziej że od jakiegoś czasu mamy wysyp ammo frakcyjnego taniego jak barszcz ammo t2 ( fakt nie wszyscy mogą go używać ). Z drugiej strony na PvP używa sie głównie konkretnych typów t2 i frakcyjnego gdy ktoś jest bogatszy, więc na pewno będzie trudno, ale tak jak napisałem wcześniej CO? GDZIE? KIEDY? KOMU?
Pozdrawiam i powodzenia życzę
Zaafiel:
ja w sumie dosc szybko znalazlem swoja nisze w handlu, fajne to to, bo tu kupuje tam sprzedaje za prawie dwa razy tyle, a portwel miga, od czasu do czasu musze tylko cos przetransportowac...dodatkowo efekt jest lawinowy, zarabiam wiec mam wiecej zeby inwestowac, wiecej inwestuje, wiecej zarabiam ;) jedyne nad czym boleje to to to ze nie ma zdaje sie za bardzo niczego posredniego miedzy indystrial ships a frighters'ami (ktory tam gdzie jestem kosztuje jeszcze kosmiczna dla mnie sume grubo ponad 900m. :o)
Moja rada to gdziekolwiek bys nie byl rozgladaj sie na markecie, i szukaj roznic, gdy chcesz cos kupic bo akurat potrzebujesz i nie ma to tez moze byc wskazowka, kto wie ilu jest takich jak ty ;) to jesli chodzi o handel, produkcji jeszcze nie probowalem ;)
Ellaine:
Posrednim statkiem pomiedzy freighterami a indykami sa jump freightery. Kosztuja co prawda 5-7 miliardow, ale sa zwrotniejsze, lataja szybciej i maja mniejsza ladownie, wiec sa wlasnie gdzies miedzy indykiem a frachtem :)
Zaafiel:
Transport ship:
Occator - 5000m3 6 low slotow (wymagane ind ship lvl 5 i tr. ship lvl 1 i industry lvl 5) baseprice: 13 200 000
Indyk:
Iteron Mark V - 6000m3 5 low slotow (wymagane ind ship lvl 5) baseprice: 1 125 000
ten drugi transport ship gallente ma 3000m3 i 3 low sloty wiec zupelnie odpada...zdaje sie ze jesli uzywane jedynie do transportu te tech II sa do bani za przeproszeniem bo pojemnosc podobna a wymagania i cena duzo wieksze...to moga byc co najwyzej takie troche transportowce opancerzone albo cos z tymi bonusami...
a dziura miedzy Iteron mark V z 5 expanded cargo II - okolo 20000m3 (Occator z 6x EC II - 26000m3) a Obeliskiem - 750000m3 (chodzi rowniez o cene wiec jump freightersy tez narazie nie wchodza w gre;p) nadal pozostaje ;p coz bedzie trzeba robic pare kursow wiecej ;)
/edit poprawione cargo obeliska thx Skeer Ollani...zero mi zjadło ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej