Eve Online > Wsparcie techniczne

Eve się nie uruchamia

<< < (7/9) > >>

ManganMan:
To jest właśnie magia linucha :)

Wysłane z mojego WT19i

Ranshe:

--- Cytat: Zgudi w Marzec 07, 2013, 17:24:04 ---E tam gadasz.

--- Koniec cytatu ---

No właśnie jak się ma jeden komp do wszystkiego, to zawsze ma to jakieś wady.

Na linuksie musiałbym się pieprzyć z odpalaniem aplikacji/gier pod wine, ale za to miałbym w miarę dobre środowisko do pracy (bez photoshopa i proszę mi nie odpowiadać, że gimp jest, bo to w ogóle nie ma co porównywać, zarówno pod względem możliwości jak i komfortu pracy). O grzebaniu w reszcie systemu nie wspominam -  to mnie zupełnie nie interesuje, chyba że mi ktoś za to płaci, a zazwyczaj płacą mi za grzebanie w stronach, nie w swojej stacji roboczej. :)

Na windzie za to trzeba się trochę wysilić, żeby było środowisko programistyczne, git, bash, ssh, działające railsy, takie rzeczy, ale za to nie muszę mieć drugiego komputera albo osobnej partycji.

Najfajniej to mieć maka, bo masz zarówno wszystkie dobrodziejstwa systemu unixowego, jak i komfortowy system do używania go poza pracą - tylko drogie cholerstwa, a nieoficjalna wersja na pecety nawet mi działała, ale trzeba było też przy niej trochę pogrzebać (odpowiednie sterowniki podobierać do sieciówki i grafy np), a i tak nie udało mi się wszystkiego odpalić, na przykład dźwięku przez hdmi.

--- Cytuj ---1. Wszyscy rorowcy, których znam pracują na linuxach desktopowych, niektórzy na makach. I są dobrymi programistami robiącymi w dużych projektach. Nie znam nikogo, kto komercyjnie pracuje na windzie. Co nie znaczy, że w cale takich nie ma.
--- Koniec cytatu ---

Na osobnych komputerach w pracy mieć tylko linuksa? Jak najbardziej, żaden problem.

--- Cytuj ---2. W sumie podałeś ciekawy link, ale sam ruby to czubek wielkiej góry lodowej. Za linuxem przemawia to, że pod windą w większych projektach często zdażają się bardzo trudne do przeskoczenia problemy z niedziałającymi narzędziami, gemami, bibiotekami.
--- Koniec cytatu ---

Oczywiście, że czubek, ale to co podałem to od razu rozwiązuje ci większość problemów - gemy które musisz sobie skompilować ze źródeł się kompilują, narzędzia faktycznie mogą się sypać, ale to nie jest duży problem, włącznie z randomowymi skryptami basha, które też będą działać, been there done that :)

--- Cytuj ---3. 90% firm jak przeczyta w cv, że umiesz/pracujesz z Ruby tylko na windzie to wyrzuci to do kosza.

--- Koniec cytatu ---

A co za różnica? Ruby takie samo wszędzie, pracujesz na tym, na czym ci wygodnie.

--- Cytat: sztosz w Marzec 07, 2013, 21:52:00 ---No mi tak samo... jak już (thanks @Ranshe) zainstalowałem gem sqlite, to chiałem postgresa postawić (mam windows 8 ) i... no wiem czemu, ale się nie da. Usługa tylko się od razu wyłącza po wystartowaniu, w końcu znalazłem jak to uruchomić cholerstwo. A na linuchu... no po prostu działa:P

--- Koniec cytatu ---

Z postgresem to ci nie pomogę, bo mi się nie chciało. Teraz też niby powinienem go sobie postawić, ale szkoda mi na to czasu - na dev mam sqlite, na heroku mam postgresa i jakoś działa, mimo że dokumentacja heroku twierdzi, że lepiej tak nie robić, who cares :) Tak więc szkoda mi na to czasu :)

--- Cytat: HammerSnake w Marzec 07, 2013, 19:57:54 ---chociaż ruby i windows to dla mnie też hardcore mode, ale może się da, mi szybciej było wirtualke postawić.

--- Koniec cytatu ---

Da się jak najbardziej. A ja nie chcę virtualki, na windowsie miałem już przygotowane środowisko i wszystkie potrzebne narzędzia, tylko ruby/railsy musiałem doinstalować, więc musiałbym skonfigurować sobie taką virtualkę od zera, a to jednak więcej niż 20 minut :P

--- Cytuj ---Niezły offtop lol.

--- Koniec cytatu ---

Najwyżej się wytnie do osobnego tematu ;)

Zgudi:

--- Cytuj ---No właśnie jak się ma jeden komp do wszystkiego, to zawsze ma to jakieś wady.
--- Koniec cytatu ---

Też mam jeden komputer. Windę mam na jednym dysku, Linux na drugim. Tylko wybór przy starcie. A na Linuksie mogę sobie otwierać/edytować/zapisywać to co mam na dysku gdzie winda jest.

--- Cytuj ---Oczywiście, że czubek, ale to co podałem to od razu rozwiązuje ci większość problemów - gemy które musisz sobie skompilować ze źródeł się kompilują, narzędzia faktycznie mogą się sypać, ale to nie jest duży problem, włącznie z randomowymi skryptami basha, które też będą działać, been there done that
--- Koniec cytatu ---

Może i tak, ale ja się nie przekonałem. Sypało mi się, to zamiast kminić i kombinować się przesiadłem po prostu. Powiedzmy że nie chciało mi się z tym walczyć. Jestem za leniwy :P

--- Cytuj ---na dev mam sqlite, na heroku mam postgresa i jakoś działa
--- Koniec cytatu ---
I będzie działać. O ile budujesz zapytania w oparciu o railsowe narzędzia i te zapytania nie są zbyt skomplikowane to nie powinno być problemów czy masz np. mysql na dev i pg na heroku.

Ranshe:

--- Cytat: Zgudi w Marzec 08, 2013, 01:16:52 ---Też mam jeden komputer. Windę mam na jednym dysku, Linux na drugim. Tylko wybór przy starcie. A na Linuksie mogę sobie otwierać/edytować/zapisywać to co mam na dysku gdzie winda jest.
--- Koniec cytatu ---

A cóż to, support zapisu plików dla ntfs przestał w końcu być wieczną betą z opcjonalnym wysypywaniem się danych? ;)

Ostatnio jak używałem w 2012 ntfs-3g, to niby jakoś to działało - odczyt zawsze, zapis zdarzało się jednak dość często, że się sypał.

Widzisz, to jedna rzecz przelogować się raz rano i potem wieczorem drugi, o wiele gorzej było dla mnie jeśli potrzebowałem często photoshopa - przelogowywanie się w trakcie już przestaje być takie atrakcyjne. Kumpel, który nie dotykał w ogóle grafiki siedział za to cały czas na jakimś linuksie.

--- Cytuj ---Może i tak, ale ja się nie przekonałem. Sypało mi się, to zamiast kminić i kombinować się przesiadłem po prostu. Powiedzmy że nie chciało mi się z tym walczyć. Jestem za leniwy :P
--- Koniec cytatu ---

To że tobie się nie chciało, nie znaczy że się nie da. :P Zresztą, kombinowanie jest jednorazowe - ja już sobie po prostu nakombinowałem, więc szkoda mi czasu kombinować od nowa i trochę inaczej na nowym systemie, czy to prawdziwym czy wirtualnym.

--- Cytuj ---I będzie działać. O ile budujesz zapytania w oparciu o railsowe narzędzia i te zapytania nie są zbyt skomplikowane to nie powinno być problemów czy masz np. mysql na dev i pg na heroku.

--- Koniec cytatu ---

No pewnie, że będzie działać, bo po to właśnie mądrzy ludzie wymyślili active record i różne inne ORMy, żeby działało - dopóki z niego korzystasz, a nie budujesz zapytania samemu z ręki. Owszem, nie zawsze się da, ale jak piszesz ręcznie takie rzeczy to imho powinieneś mieć równocześnie wiedzę, jak zareaguje na to mysql, a jak pg.

Doom:
Nie możecie sobie kurwa jak ludzie zrobić topicka na jakiś temat w offtopicu tylko sypiecie oftopem w istniejącym temacie?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej