Eve Online > Wsparcie techniczne

Płyta główna - pomóżcie przy zakupie

<< < (13/14) > >>

sztosz:
Herezja, ale P31 to był właśnie budżetowy chipset, tani ale bez rewelacji. Asusy czy MSI na P31 to też nie było żadnej rewelacji. Jak pracowałem (przez dłuższy czas) w sporym sklepie komputerowym, to wiele płyt się przewinęło przez moje ręce. Naprawdę ogólnie Gigabyte nie wyróżniał się niczym negatywnym (pomijając konieczność 1.5V przy ramie @ 1600Mhz na AM3, ale taki w założeniach był standart, oni się go po prostu trzymali). Więc jak czytam, że ktoś na podstawie dwóch płyt głównych twierdzi że Gigabyte (czy Asus, czy cokolwiek) jest be i niedobre to mi się śmiać chce. Tutaj co prawda, dopowiedziałem sobie za wiele i nie kieruję tego śmiechu w twoim kierunku, bo ewidentnie to ja sobie ubzdurałem, że napisałeś coś czego nie napisałeś. Ale to że P31 to był bardzo budżetowy chipset, tak jak H61 jest nie podlega dyskusji. H61 nie wspiera AHCI (nie mówiąc już o RAID) ;)

ManganMan:
--OFFTOP ON--
Z cyklu "megaprzegięcie":
http://www.agito.pl/plyta-glowna-msi-big-bang-xpower-ii-79-663544.html?attr=265-483863
--OFFTOP OFF--

Skoro już tak dyskutujemy...
Primo:
Kiedyś też miałem płytę Gigabyte'a, model GA-8IPE1000-L (Socket 478 pod Pentiuma 4). Dobrze mi funkcjonował (na oko z 30% lepiej niż poprzednio przeze mnie używana płyta ASRock P4I4E). Niestety, gdzieś po 10 miesiącach nagle mi zdechła (poczułem dziwny swąd topionego plastiku właśnie z płyty). Wtedy zmuszony byłem zastosować P4I4E z powrotem.

A co do P31 -  nie miał przypadkiem problemu z przegrzewaniem się?
http://forum.dobreprogramy.pl/przegrzewanie-sie-chipsetu-p31-t273426.html

Secundo:

--- Cytat: sztosz w Luty 20, 2013, 22:43:20 ---Działać to działają nawet te ze strony TP-Linka, problem jest że... no jakby Matarzy je robili, wykraczają się w bardzo wielu konfiguracjach. (...) Kupę czasu poświęciłem na sprawdzanie tego, ale jak mi powiedziała moja luba, że na jej lapku nie zainstaluję ósemki, to nie miałem jak dokończyć testów :/

--- Koniec cytatu ---

Virtual PC + Ósemka + WN722NC i masz już substytut do testów (chociaż tyle). Tamten sterownik to akurat dzieło Atherosa, więc raczej nie powinien tak świrować co ten od TP-LINKA (sprawdziłem, jak dotąd nie miałem zerwania sieci).

Tertio:
A ten model? (1279 PLN niestety, chciałbym się czegoś dowiedzieć o P67)
http://allegro.pl/plyta-asrock-p67-pro3-i5-3570-corsair-8gb-1600-i3012143678.html

sztosz:

--- Cytat: ManganMan w Luty 21, 2013, 21:10:46 ---Secundo:
Virtual PC + Ósemka + WN722NC i masz już substytut do testów (chociaż tyle). Tamten sterownik to akurat dzieło Atherosa, więc raczej nie powinien tak świrować co ten od TP-LINKA (sprawdziłem, jak dotąd nie miałem zerwania sieci).

--- Koniec cytatu ---

Ale co mi da virtulna maszyna? Na wirtualnej maszynie masz wirtualny sprzęt, przecież i tak karta korzysta ze sterownka hosta, potem jest spora warsta abstrakcji. Błędem nie jest stricte sterownik, tylko komunikacja sterownika z systemem a dokładniej albo sterowanie przepływem danych pomiędzy płytą główną a chipsetem sieciówki (zawieszanie się huba i restart przez system), albo sterowanie poborem energii (restart wszystkich urządzeń podłączonych do huba z powodu zabezpieczeń antyprzepięciowych). Co prawda zgaduję tu, bo problem nie pojawia się u każdego kto ma kartę, ale z drugiej strony jest na tyle dużo udokumentowanych przypadków na różnych konfiguracjach zawieszania się karty i urządzeń podłączonych do tego samego huba usb na płycie, że spokojnie można przyjąć, że problem jest w sterowniku sieciówki.

Nie ma nowego sterownika dla windowsa 8. Karta jest na chipsecie atherosa AR9002U, dlatego atheros napisał sterownik ;) Ostatnia wersja dostępna to 10.0.0.10, jeżeli masz nowszą to daj znać, chętnie posprawdzam, bo karta się kurzy w szufladzie, a jakby mi działała, to mam miejsce dla mojego AP'eka ;)

ManganMan:
Na virtualce możesz użyeać realnego sprzętu USB, poza tym obstawiałbym na  problemy z zasilaniem.

--- Cytat: sztosz w Luty 21, 2013, 23:09:26 ---Karta jest na chipsecie atherosa AR9002U, dlatego atheros napisał sterownik ;)

--- Koniec cytatu ---

Mówisz o AR9002U aka zestawie AR9280 + AR7010 ???
Bo ja mam w swoim chip AR9271 :-/

EDIT: Jeśli twoja karta to TPLINK WN821N V3, to masz: http://www.tp-link.com.au/resources/software/TL-WN821N_V3_110125.zip

Wysłane z mojego WT19i

sztosz:
Aż jeszcze raz sprawdziłem, masz rację w 722 jest AR9271 :) Ale nadal niestety jest tylko stary sterownik do tego z 2 sierpnia 2012.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej