Forum Gry > World of Tanks

napinki czołgistów - Było: Śmieszne rzeczy

<< < (6/11) > >>

HammerSnake:

--- Cytuj ---Ech, nie zrozumieliście, więc trzeci raz.

...
--- Koniec cytatu ---
/facepalm

Zejdź na ziemie. Myślę, że sporo nazw itd ccp ma zastrzeżone- więc Nie, nie możesz zrobić klona 1:1, ale nie można k..urza twarz zastrzec historycznej nazwy czołgu czy jego wyglądu, nie mówiąc o nazwach krajów. Szczerze, aż tak daleko nie siedzę w ustawie o prawach autorskich, znam tylko ten zakres który mnie dotyczy, ale polecam jak nie możesz spać po nocach, czytając forum wot, gdzie twórcy są z  kraju gdzie powszechnie panuje sprawiedliwość. 8). Jakiś procent jest tam w ustawie ustawiony na plagiat- to akurat wiem że dotyczy pracy magisterskiej i nie pamiętam jak to się przekłada na inne dzieła. Zrobią swoje tekstury itd, to nie ma się do czego dopieprzyć.*

aa jak zamierzasz tworzyć drugą evke to proszę skonsultuj się wpierw z prawnikiem, który siedzi w tej działce. :P

*zaznaczam, że nie jestem prawnikiem.

KiFuso:

--- Cytat: papugoz w Grudzień 20, 2012, 19:43:49 ---Sokole a gdzie Ty tam widzisz kopie pixel w pixel tak jak teraz opisujesz klona evki? To ze gra polega na strzelaniu sie z czolgow to nie znaczy ze jest plagiatem. idac twoim tokiem to CoD i MoH to klony bo w sumie w obu chodzi o to samo i nawet sa podobne graficznie w odroznieniu od tych 2 gier. Czemu moga takie wypuszczac a innej gry o czolgach juz nie?

--- Koniec cytatu ---

Idąc tokiem myślenia SokoleOko, to EA w 2002 r. powinno zniszczyć procesowo Activision za to, że w CoD wykorzystało w 90% ten sam kod i myśl gry z MoH. Tak samo dziwnym trafem.... LoL wciąż istnieje, pomimo tego, że wyraźnie widać że jest to kopia oryginalnej doty z Warcrafta która została wykupiona przez Valve...

Inny przykład to World of Warplanes i Warthunder... które są bardzo podobne, a jakże odmienne i to ta druga gra miażdży grę od Wargamingu i tego właśnie życzę twórcom Tank Heros.

Doom:
Aby było śmieszniej dodam jeszcze ciekawostkę że w takich procesach o prawa nie zawsze ten kto zaczynał wcześniej coś robić i promować wygrywa.
Wspomniany World of warplanes i warthunder to dobry przykład. Warthunder był pierwszy i pierwotnie miał się nazywać world o planes. Nazwę zmieniono po przegranym procesie z WG

Nitefish:
Poza pewnymi oczywistymi sytuacjami wszystkie spory są potem  rozstrzygane przed sądem. Np praktycznie jazdy programista jawnie gwalci zapisy o przekazywaniu praw autorskich bo nie da sie za każdym razem robić tych samych rzeczy w zupełnie inny sposób.

Każda firma z dużą kasą będzie suę przypierdalać i pozywać bo może i ma na to środki.

Co do oryginalności gier to od dawna z rzadka coś sie fajnego trafia co nie jest jakinś klonem gry z przeszłości.

Dziobak:
dobry temat :)
też coś od siebie dorzucę, wydaje mi się że raczej można gdyż iż ponieważ nikt nikomu nie zabroni zrobić takiego produktu, bo np. jak można zrobić drugą grę o statkach kosmicznych? to pierwszy twórca z tej tematyki ma wyłączność i w każdej następnej zakaże używać statków kosmicznych ? ciekawym przykładem jest abonament / pexy w eve który został żywcem zerżnięty z ultimy online, i nikt nikogo nie sądził :/, wow ma wiele klonów identycznych lineage-y, eon, rifty, i pewnie kilka innych. dorzucę jeszcze trochę do pieca (http://wiki.evemu.org/index.php/Main_Page) z tąd można ściągnąć wersje serverową eve online z kiljętem, tylko że w starszej wersji i obsługującą ilość userów w zależności od hardweru, jest udostępniona jako open sorce czyli chyba cały silniki, i tu ciekawe jak by się by było obrytym w programowaniu albo miało się kase i pomysł, czy można by to wykorzystać do tego celu? bo przecież nie ma opcji żeby produkty takie nie były podobne, cieżko by było nawet udowodnić komuś skopiowanie jak by było coś kopiowane i powiedziane że wykonało się to samemu, bo jakim prawem to nie może być podobne?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej