Forum Gry > World of Tanks

napinki czołgistów - Było: Śmieszne rzeczy

<< < (5/11) > >>

MGGG:

--- Cytat: SokoleOko w Grudzień 20, 2012, 14:16:48 ---Czyżby w grach obowiązywały inne zasady? Załóżmy, że mam nieograniczony budżet i fantazję - mogę zrobić sobie klona Eve, podmieniając lekko nazwy i nikt mi złego słowa nie powie?

--- Koniec cytatu ---

Dokładnie tak. Takich "klonów" na rynku gier jest od groma i jeszcze więcej. Każda większa gra, która wnosi coś nowego i ciekawego do branży od razu obrasta w klony.

Z resztą EvE jest nie jedyną grą, w której latamy statkami kosmicznymi, walczymy, możemy pohandlować, produkować i politykować. Nie była też pierwsza. Nie jest też pierwszym sandboxem w świecie MMO. No i na końcu - robienie klona EvE jest nieopłacalne. EvE ma za małe community i jest za mało rozpoznawalnym tytułem, by na rynku było miejsce dla dwóch takich tytułów. Gdyby było inaczej, to już dawno EvE miałoby solidną konkurencję, taką jak ma np. WoW.

Goomich:

--- Cytat: SokoleOko w Grudzień 20, 2012, 15:00:22 ---Uściślając mój przykład.

Mam nieograniczony budżet. Idę sobie do takiego CD Project (na przykład) i mówię - to jest Eve Online. Zróbcie mi coś takiego samego. No i goście od zera budują grę, która wygląda jak Eve i każdy kto ma choć dwie szare komórki zorientuje się skąd wzięty jest pomysł. Oczywiście, kod będzie pewnie inny, bo przecież nie rżnęliśmy kodu, tylko POMYSŁ.

--- Koniec cytatu ---

Tak się właśnie tworzy gatunki. Bez tego, to na przykład, nie mielibyśmy dziś FPSów, tylko Wolfenstaina 3D.

SokoleOko:
Ech, nie zrozumieliście, więc trzeci raz.

Robimy DOKŁADNEGO KLONA EVE. Mamy np. "safe space i lawless space". Systemy łączą się przez "starbridges". "Safe space" jest podzielona między 4 frakcje, których nazwy od eve'owych różnią się jedna literą. I tak dalej.

Gdzieś jest granica między tym o czym pisze Mona (rzecz normalna), a po prostu plagiatem - i ja się pytam, gdzie jest ta granica?

MGGG:
A dlaczego ktoś miałby robić coś aż tak głupiego?

Skonczyłoby to sie sprawą sądową, bo CCP broniłoby przychodów.

papugoz:
Sokole a gdzie Ty tam widzisz kopie pixel w pixel tak jak teraz opisujesz klona evki? To ze gra polega na strzelaniu sie z czolgow to nie znaczy ze jest plagiatem. idac twoim tokiem to CoD i MoH to klony bo w sumie w obu chodzi o to samo i nawet sa podobne graficznie w odroznieniu od tych 2 gier. Czemu moga takie wypuszczac a innej gry o czolgach juz nie?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej